Ja rowniez potwierdzam, ze nie jest to zasada. U mnie wszystko spasowane jest bardzo dokladnie i po dokladnych ogledzinach nie widze zadnych tendencji do podobnych objawow w przyszlosci.
Pozdro.
Wersja do druku
Jako że zacząłem używać E-trójki mam pytanie. Auto ISO - świetnie, że jest, spełnia moje oczekiwania. Algorytm podnoszenia czułości jest mniej więcej taki, że aparat trzyma się zasady odwrotności ekwiwalentu ogniskowej (w 35 mm) i jak trzeba - podbija ISO żeby zminimalizować możliwość poruszenia... Zastanawia mnie jednak dlaczego ten algorytm zachowuje się identycznie gdy się włączy stabilizację. Jest bardzo skuteczna to fakt i spokojnie utrzymam ze 3 EV więcej będąc pewnym nieporuszenia... Jest więc pytanie - dlaczego auto iso "nie bierze pod uwagę" stabilizacji i podbija czułość niezależnie od jej włączenia:?: Przy włączonej stabilizacji IMHO auto iso powinno mieć mniejszy apetyt na podbijanie czułości a tak nie jest. To by było super przy ujęciach statycznych. A może powinienem coś poprzestawiać:?:
Witam!
Raczej nie ma takiej opcji, albo też nie umiem jej znaleźć. Generalnie jednak nie korzystam z AUTO ISO. Jedynym wyjściem chyba będzie ustawienie w menu niezbyt wysokiej wartości AUTO ISO, żeby aparat nie podbijał zbyt wysoko np. 800 i liczenie na sprawność IS ;)
Pozdrawiam
Auto iso działa zgodnie z algorytmem P. Nie wiem, czy chciałbym by stabilizacja wpływała na działanie automatycznego podbijania czułości. Jak dojedziesz do górnej granicy ISO ustawionej w automacie, to wtedy dodatkowo zagra stabilizacja, która na poruszające się obiekty nie specjalnie działa. A autoiso ma sens przy reportażu, kiedy nie ma czasu na gmeranie w ustawieniach aparatu. Ja tam sobie to rozwiązanie chwalę. Sprawdza się wyśmienicie.
Pozdrawiam
Ja posiadam E-3 od 3 miesięcy i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi o korpus. Wszystko jest spasowane i wygląda na to że egzemplarz niemacany :-). Osobiście odebrałem w sklepie, wszystko było zafoliowane, nie miałem żadnych zastrzeżeń. Mam natomiast pytanie z innej beczki. Otóż mam wrażenie że w połączeniu z obiektywem 14-54 mam niewielki beck focus (tak to sie pisze??? :-) ). Wykonałem kilka fotek tekstu pod kątem 45 stopni z punktowym AF (dodatkowo small) w literkę i wydaje mi się że ostry jest następny rząd liter. Jest na to jakiś sposób czy trzeba z tym żyć???? Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam.
To zależy jak duży jest BF i jak bardzo ci to przeszkadza. Jak nie będziesz mógł z tym żyć, to zawsze do serwisu na kalibracje można odesłać.
Ale przed taką decyzją to pierwsze dobrze sprawdź ten FF/BF bo jak wyślesz to ok 3 tyg brak sprzętu.
Back Focus to coś nowego. Jeśli rzeczywiście przeszkadza ci to na zdjęciach i np masz problem przy portrecie złapać ostrość na oczy to możesz zacząć zabawę z testami, zdjęcia tablicy z http://focustestchart.com/chart.html itp.
Przeglądnij wątki z problemem ostrości w E-510, E-520 i
Ostrość w E-3
Ktotek, rozumiem, ze bardziej niz nieuzywanie do algorytmu mozliwosci stabilizacji boli Cie strach przed szumem. Ogranicz auto ISO do 640 lub 800 i po problemie. Ja mam auto iso ustawiione na 800, jak brakuje czasu to uzywam lampy.