Niezły ten opiołek nochal, waga ciężka. Stwór pancerny na dwubarwnym tle zakomponowany przekątniowo, co wzmacnia jego bryłowatość cięzkość.
TJ
Wersja do druku
Niezły ten opiołek nochal, waga ciężka. Stwór pancerny na dwubarwnym tle zakomponowany przekątniowo, co wzmacnia jego bryłowatość cięzkość.
TJ
fajne foty, jak zwykle bez zarzutu.....
Opiołek Nochal :-)
zawsze mnie bawiło, kto wymyśla takie nazwy jest np.sieciech niegębek, Niezdarka dziewica, (aczkolwiek ta nazwa ma pełne uzasadnienie- Saga pedo rozmnaża sie dzieworodnie i porusza dosyć niezdarnie jako wielki bezskrzydły "konik polny", mam nawet jej foty z Chorwacji) itp
Nie wiem czy wiecie że wiele takich śmiesznych dzisiaj polskich nazw owadów (i innych zwierzat) stworzył w XVIII wieku ksiądz Jan Krzesztof Kluk z Ciechanowca, autor pierwszych podręczników zoologi i botaniki w Polsce. No i on jako pierwszy siłą rzeczy wymyśłał polskie nazwy, czesto dosyć zabawne dzisiaj, akurat nie jestem pewien czy opiołek nochal to jego dzieło, ale zajrzyjcie do jego podręcznika w cyfrowej bibliotece "O owadzie i Robaku" z 1780 ..
https://polona.pl/item-view/81cf8193...earchQuery=361
ryjkowce są tutaj
https://polona.pl/item-view/81cf8193...earchQuery=361
Co ciakawe Kluk życie spędził w Polsce, badął głównie Mazowsze i Podlasie, a opisywał florę i faunę całego znanego wtedy świata, co powodowało różne przekłamania i nieścisłości. Trochę był lekceważony jako samouk, ale był bardzo pracowity, Większość jego dzieł polegała na kopiowaniu i tłumaczeniu dzieł europejskich, jednak jako pierwszy przenosił tą wiedzę do Polski. Pewne jego określenia używamy do dzisiaj nawet o tym nie wiedzac Określając części składowe kwiatów Kluk wprowadził polskie nazwy anatomiczne – kielich, korona, słupek, kwiatostan.
Dzięki za komentarze i ciekawe informacje na temat nazewnictwa.
Samiec nalistnika czerwieniejącego:
8719.
Załącznik 268456
Osmyk:
8720.
Załącznik 268459
Samica opaślika sosnowca:
8721.
Załącznik 268486
Łanocha pobrzęcz:
8722.
Załącznik 268490
8723.
Załącznik 268491
Świetne makro Marku :)
8724. Odpoczywające obrostki letnieZałącznik 268543
Dzięki za komentarz! Twoje obrostki budzą głęboki szacunek - ładnie się uzupełniamy w tym wątku.
Kwietnik ze zdobyczą (stack z 15 klatek z E-M1-II):
8725.
Załącznik 268544
Złotolitka:
8726.
Załącznik 268566