No i Bogdan się nawrócił, znaczy przypomniał sobie o zaniedbanym swoim wątku. :mrgreen:
Cieszę się, że Radio Wolny Beskid Niski znowu nadaje. :mrgreen:
Wersja do druku
No i Bogdan się nawrócił, znaczy przypomniał sobie o zaniedbanym swoim wątku. :mrgreen:
Cieszę się, że Radio Wolny Beskid Niski znowu nadaje. :mrgreen:
Też mi się tak wydaje. Bartne, a Rotunda to dość spora odległość. Na Rotundzie nigdy nie było muru upamiętniającego w takiej postaci jak to widzisz na zdjęciu. Jest, co widoczne na zdjęciach z linku - otaczający nasyp, a właściwie niski murek z kamienia, dość mocno zdewastowany.
Przez krzaczory dochodzi się do sporej ilości cmentarzy, z tym, że od lat o których wspominasz - większość została odnowiona i porobione drogi dojścia.
Jak masz jakieś zdjęcie to załącz - może razem dojdziemy gdzie to jest :)
C.d. cmentarza w Stróżówce.
1194. Załącznik 112763
1195. Załącznik 112762
1196. Załącznik 112761
1197. Załącznik 112760
jutro cz. III ostatnia :)
i znów ciekawa ciekawostka od Bogdana
I ostatnie już zdjęcia z cmentarza w Stróżówce.
1198. Załącznik 112835
1199. Załącznik 112836
1200. Załącznik 112837
1201. Załącznik 112838
1202. Załącznik 112839
Człowiek na cmentarzu dopiero czuje, że żyje...
Te kikuty drzew i gałęzi w jakiś*sposób budują*odpowiedni nastrój tego miejsca. Znicze - szkoda, że nikomu nie przychodzi kłaść*takich w starym stylu, na glinianym spodeczku. Nie dość, że bardziej ekologiczne to i bardziej wpisują*się*w estetykę*takich miejsc.
Nikt nie będzie przynosił glinianego spodeczka z domu, na niejednokrotnie bezimienny lub co gorsza na grób naszego wroga.
Jedynym wyjściem byłoby sprzedawanie ich w komplecie ze zniczami ale mogłoby to spotkać się ze sprzeciwem kupujących znicze.
I tak dobrze, że to znicze a nie "gołe" świeczki.
Bardzo ładne kadry ze Stróżówki. Ciepłe kolory zachodu dodają wiele uroku tym zdjęciom.
Sprawy sie maja nastepujaco:
Zdjecia,1,2,3 to Rotunda maj 1983/gosciu ma rozmyta twarz,gdyz ostatnio Go widzialem 1983 i nie wiem czy sobie zyczy publikacji/.Tak w ogole to nas zaprowadzil na Rotunde.
Dolaczam:4,5 to cerkiew i otoczenie w okolicach przel.Pulaskiego.Stan maj 1983
Zdjecia 6,7 cmentarz na przel.Malostowskiej.Stan maj 1983
1Załącznik 113005
2Załącznik 113007
3Załącznik 113008
4Załącznik 113009
5Załącznik 113011
6Załącznik 113012
7Załącznik 113013
Hej :)
Nie jestem w stanie odnieść się do tych zdjęć (Rotunda). Są rzeczywiście bardzo stare, choć prawdopodobnie to jest to.
Faktem jest, że przez długie, długie lata nikt o tych cmentarzach nie pamiętał. A może i zgody politycznej nie było ?
Ostatnie zdjęcia są faktycznie z Przełęczy Małastowskiej. Aktualnie to wygląda tak:
Załącznik 113018
Na samej Magurze Małastowskiej to są trzy cmentarze wojenne. Wspomniany na przełęczy,
kolejny na samym szczycie: http://bodzio.dug.net.pl/magura2.htm
i kolejny na zboczu, jak się schodzi w kierunku Przysłupia: http://bodzio.dug.net.pl/kamienny.htm
Bogdan, te Twoje okolice są niesamowicie poszkodowane przez tę pierwszą wojnę światową - miejsc pochówku bez liku... Na szczęście miejscom tym i ich lokatorom po wsze czasy oddano należny szacunek.
Pamięć o nich niech przypomina o bezsensie wieloletnich bijatyk na zamówienie odległych dowódców i skali cierpienia i ofiary życia tych panów współobywateli.
To ważne w chwili odradzania się wielkoruskiego militaryzmu i odczyniania dziś nad Ukrainą podobnych do ówczesnych praktyk.
Patrząc na to co się dzieje, wcale nie mam pewności, że ktokolwiek na Wschodzie i Zachodzie wyciągnął wnioski z historii XX wieku.
Fantastyczne miejsca fotografujesz. Aż się chce tam jechać.
A widzisz problem ? :mrgreen: >>>>>>>> PW
Jeszcze raz Brunary. Od zewnątrz, szerzej od zewnątrz i od wewnątrz.
1203. Załącznik 113037
1204. Załącznik 113039
1205. Załącznik 113038
Piękne wnętrze.
Bodzipowe fotki jak zawsze z klasą.
śliczna ta ostatnia cerkiew - a nie dało się tego drzewa do fotki przesadzić :roll: :mrgreen:
Drewniane cerkwie są*fajne, bo są*drewniane i fajne (niektóre z kamienia krytego gontem też)...
Bardzo trafnie stan obecnej sztuki sakralnej (ale i obiekty użytku sakralnego) podsumował nasz lokalny wieszcz Beskidu, Andrzej Stasiuk:
http://tygodnik.onet.pl/kraj/wstrzas...sciolach/qf6ex
1205 kapitalne.Ale jak by te zlocenia uwydatnic,pokazac tak by troche mniej do mosiadzu byly podobne a bardziej w zloty wpadaly??Załącznik 113063
Jedna z wizji Mirku. Świetnie.
A jak na to cudne złoto nałożysz kurz z... lat, to wyjdzie mosiądz :-P
Dziś migawka z Pętnej. Wreszcie trochę słońca :)
1206. Załącznik 113129
1207. Załącznik 113130
1208. Załącznik 113131
Zdjecia zachecaja by sie znow wybrac........:!:
Ja tam nic nie będę mówił, ale spotkałem już pierwszą żmiję w tym roku. W Owczarach.
Załącznik 113208
Jakby się ktoś pytał, to wszystko ok. Trochę piekło, jak oparzenie. W sumie tylko drasnęła.
Acha, surowicę mieli z zeszłego roku, ale się zgodziłem - jeszcze w terminie była, ale na styk.
jak to się stało? na rękach chodziłeś czy ona doskoczyła Ci do nadgarstka? a może czegoś szukałeś w zaroślach?
nynego naśladowałem. Motylek se był, a toto zwinięte poniżej i do słoneczka się grzało. Jak usłyszałem syknięcie to już za późno było.
Najgorsze, że dzisiaj na imieniny do ojca idziemy i nic mi wypić nie wolno buuuuu :cry:
Bodzio, bój się Boga! :shock:
Z tymi imieninami faktycznie pech ;)