Heniu na tych moich fotach, chyba brakuje ostrości. Próbowałem więcej, ale spasowałem bo mi kaszę pokazywało.
Ale jeszcze poćwiczę i zobaczymy co da się uzyskać.:grin:
Wersja do druku
Heniu na tych moich fotach, chyba brakuje ostrości. Próbowałem więcej, ale spasowałem bo mi kaszę pokazywało.
Ale jeszcze poćwiczę i zobaczymy co da się uzyskać.:grin:
No to zostalo Ci dodac poprawny balans,troche wyrazistosci.Nie duzo.A Ty juz zaczynasz grac druga nute.
My nadal prosimy o bis.Albo koniec koncertu.
Chyba,ze wolisz byc znowu na poczatku.W nastepnej fotce tez balans do ****.
Właśnie o to chodzi!
Rób tak długo aż będzie dobrze.
Hej!
Jeszcze nie skończyłeś tamtego :|
---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------
Porównaj Twoją wersję i wersję andtora. Na pewno zobaczysz czego brakuje Twojej
Nie uciekam, mam fotę na rozkładzie, czynię co radzicie.:grin:
wersja 6Załącznik 131532
czy o take fotke żescie ze mną walczyli??:grin:
Dobra Waszmościowie, zostawiliście mnie zapewne z fotką do analizy. OK, pobawię się.
A dziś mam próbkę z dobrze wielu znanego obiektu. Dętka, kanał który inspiruje.
Miałem kilka tygodni temu okazję wejść tam samemu i spokojnie pofocić.
Oto pierwsza fota.
1.Załącznik 131970
Jego Wysokość Helmuth zapewne wzorcowo oceni, czy jestem chociaż w pobliżu wersji poprawnej.
Wywołane z OL V 3 + korekta w Gimpie.
Wszystkie uwagi mile widziane. Mam więcej, pokażę jak skończę.:grin:
Balans bieli...? :-)
Adam ustawiłem na 4500K, na laptku wygląda w miarę dobrze.
U mnie białe jest niebieskawe
Coś mi tu nie gra z tym białym, ale OK.
To jeszcze druga wersja.
2.Załącznik 131971
Witaj Heniu.
Nie gra mi, bo ten kolor w realu to jest bardziej szary niż biały. Ja przyjąłem, że tak jak na zdjęciu, jest najbliżej realiów, dlatego wstawiłem.:grin:S
prawdziłem jeszcze ustawienie balansu na 4000 k i niewiele się zmieniło.
Dlaczego sugerujesz sie ustawianiem na konkretna temperature swiatla??Dokonywales pomiaru?? Jesli tak to czym?
Moze lepiej zasugerowac sie tym jak oko postrzega kolory i jemu zaufac.Bo to czy jest 2500 czy 7800 to rybka.Wazne,zeby oko wscieku nie dostawalo.
Moje tak to widziZałącznik 131976Chyba, ze bracia Dalton juz je atakuja.
Mirku starałem się zachować równowagę kolorów miedzy miejscem tuż przed aparatem i tym wejściem do kanału, gdzie widać prawie przepał. Zarówno w OL V 3 jak i w Gimpie wszelkie korekty jakie robiłem na próbę, skłoniły mnie do takiego ustawienia końcowego.
Twoja wersja moim zdaniem (z tego co widzę) jest zbyt czerwona, nawet w odcień pomarańcza wpada. Moja jest taka jaką umiałem zrobić, próbując ustawić kolory najbardziej zblizone do realu.
Jeszcze kozakiem nie jestem:grin:
Heniek, dobre pytanie.:grin:
Ajn moment.
Załącznik 131991
2 wersja, nieco skorygowana w kierunku Mirkowej.
Moze i byt czerwona,mnie tam nie bylo ,nie wiem jaki kolor panowal.
Posugerowalem sie ceglami (kolor) i nasycenie zdjelem,moze jest lepiej.W kazdym razie jest inaczejZałącznik 131982Pomaranczy tam juz nie widze
Mirka wersja jest taka jak powinno być. Tak mi się zdaję:wink:
Mireczku, skoro ja tam byłem to starałem się zapamiętać reale i do tego dobrać obróbkę.. Twoja druga wersja jest dużo lepsza, może ciut za ciemna na cegłach. Ale najbliższa realu.:grin:
A tu mam drugą wersję tej 2 foty z kaskiem.
2BZałącznik 131995
Lubię ten kanał.:grin:
A na koniec moich rajdów po Łodzi.........
1. Stacja Radegast- stąd do wieczności. By nie zapomnieć.Załącznik 132004
CDN:grin:
Autko do ślubu czyli reaktywacja.:grin:Załącznik 133772
I wyszły trochę ząbki na obramowaniu szyby. Darek kiedyś pokazywał jak zmniejszac takie zdjęcia by tego efektu uniknąć.
To eksperyment z filtrem Gimpa na kopii, więc orginał mam nadal. Stara jest ta fotka, szukałem tego auteczka w Łodzi wiele razy, ale już gdzieś zginęło.:grin:
Tak sobie popatrzyłem na fotkę Barmichała ze stacji Radegast i przypomniała mi się moja ostatnia tam wizyta. Natrafiłem na peronowej rampie na ekspozycję historyczną, której jednym z motywów, był ten duży afisz.Załącznik 135268Mogę się domyślać, że treść afisza dotyczy akcji eksterminacyjnej i germanizacyjnej, skierowanej do żydowskich dzieci z terenów zbrodniczo likwidowanego Litzmanstadt getto.
Ot jeszcze jedna smutna historia.
Miruś ja to autko w ramach eksperymentu przez Gimpowego filtra przepuściłem, i fakt nie dostrzegłem felerów. Z orginału raczej się nic nie zrobi, bo to bardzo stara fotka i nie mam rawa.:grin:
Zresztą jeszcze to sprawdzę.
Dzięki za wizytę.
Pozdrówka
No specjalnie dla Mirka, moja obróbka 2 wersji ślubnego autka. Tą pierwszą wstawię za chwilę.
2. Samochodzik.Załącznik 135269
troszkę balans ruszyłem, ale szumy wychodziły więc spasowałem. Poza tym to ja........ciągle ćwiczę:grin:
A tu wersja 1, po lekkiej korekcie(bez dodatkowych filtrów) skorygowałem tylko światło i cienie..........po swojemu:grin:
2 Samochodzik.
Załącznik 135270Załącznik 135269
mam nadzieję, że da się oglądać.:grin:
Ząbków na ramce nie skasowało......ech.
Ponieważ zdarza mi się ostatnio grasować po Ul. Piotrkowskiej, pozyskuję do swojej galerii fotki małych wodotrysków z figurkami.
Stanowią świetne motywy do moich ćwiczeń na Gimpie.
Popatrzcie co stworzyłem i walcie śmiało co jest nie tak:grin:
1. DziewczynkaZałącznik 135712
2. Dziewczynka z rybką i..........
Załącznik 135714
Jak będziecie milczeć, to więcej nie wrócę:grin:
Skoro figurka jest głównym tematem (foto 1) powinna być bardziej doświetlona. W obróbce można nieco rozjaśnić cienie.
Drugie całościowo można by też nieco rozjaśnić. Zerknij czasami na histogram w Gimpie.
Cały czas zerkam i po prawdzie, cienie lekko rozjaśniłem. Nie pojechałem więcej, bo moim zdaniem, wyszły by za duże szumy.. Ale własnie po to takie figurki obrabiam, aby się przeszkolić w rozjaśnianiu cieni.
Inna sprawa, że czasem mam wątpliwości co do obrazka który widzę w Gimpie. Nie wiem czy to coś nie tak z programemm. Na fotkach z kanału, też ćwiczyłem mnóstwo razy.
No cóż wkrótce się to wyjaśni.:grin:
W każdym razie ułatwiać sobie życia nie zamierzam, a bawię się dobrze. Może wreszcie foty na tym skorzystają:grin:
też:grin:
Na moim Gimpie czasem coś świruje.
Przed chwilą poprawiłem fotkę z rejsu.
3. Mewa nad portem w Karlskronie.
Załącznik 135719
Trochę ją musiałem pomaglować, aby wyostrzyć. Wydawa mi się że jest OK:grin:
Z Gimpem to na pewno jest OK - pytanie jak RAW-a obrabiasz
I calkiem slusznie,ze wiecej nie wyciagales.Np tu u mnie one sa jednak w cieniach bardzo ciemne.Wiec nie ma co robic cos co bedzie nienaturalne.Ja raczej bym sie pokusil i dodanie cieni z prawej strony kadru.Tam MZ jest za jasno.
Troche posuwakowalem abys zobaczyl moje dziwadla.Sa troche inne.
Załącznik 135720Załącznik 135721Załącznik 135722Załącznik 135723Mnimalnie sie roznia miedzy soba.
Tak jak "stryj" Helmuth zalecił:grin:- podstawowo, potem jadę do Gimpa. Ta reguła się sprawdza, jeżeli prawidłowo ustawię balans bieli, potem w Gimpie jest łatwiej. Ale czasem coś mi się zacina, z tym że tu problem może leżeć w zawieszaniu się programu. On czasem tak ma.
Mireczki piękne dzięki za wizytę i wskazówkii:grin:. Nie umiem jeszcze wszystkiego, czasem podpieram się filtrami, które mi Helmuth zaaplikował. Ale to wszystko musi być bardzo wyważone, bo łatwo zmasakrować zdjęcie.
Na tej figurce po użyciu filtra, kilka razy zmieniałem ustawienia, aż trafiłem. Jak się wytrenuję na architekturze, wtedy napiszę
NU PAGADI:grin:
A tu kolejna próbka. .Akwedukty kolejowe Stańczyki z rowerowej wyprawy................ od spodu, pod światło.
4.Załącznik 135724
:grin:Mój trening wciąż trwa. Jest na czym.
Pozdrowerki.
A na dobranoc...............brama imperium fabrycznego, trochę pofiltrowana.:grin:
5.Załącznik 135742:grin:
ładnie Ci Stańczyki wyszły - zawsze będę miała sentyment do miejsca tego
wszak to mój pierwszy raz był gdy byłam na Suwalszczyźnie - i Stańczyki właśnie odwiedziłam ;)
zlało nas niemiłosiernie
ale i tak cudnei było :)
Trochę gimnastyki było z tymi Stańczykami. Ta biała chmurka, na skraju przepału.
A co do samego miejsca, obiekt tak samo imponujący jak i fascynujący. Zjechać tam na rowerach było łatwiej, ale pod górę...........dziewczyny miały Tour de France. :grin:
Mnie też tam zlało...............potem, jak pod górę z przyczepką wjeżdżałem. To były eskapady:grin: