Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Dziękuję, punkty reputacji kolejkuję ;-). Aparacik zamawiam.
Takich "atrakcji" raczej trudno się spodziewać przy ostrzeniu po kontraście ;-)
aja nie wiem często mi się zdarza,że palcuje punkt AF w jedną osobę a ostrość idzie na tą za...jeszcze potem patrzę gdzie aparat ustawił sobie punkt ostrości i jest podświetlony zielony kwadracik na osobie która jednak nie jest ostra... nie wiem czy to moje szczęście czy brak umiejętności ale osoby się nie poruszały ja też się zbytnio nie ruszałem i tak o...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Przegapiłeś Karolu odpowiedź...
O ja głupia :oops:. Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jak się będziesz bawił Lumuxem 20/1.7 to sprawdź proszę czy na wyższych czułościach (6400 i więcej) incydentalnie nie pojawia się banding jak to ma miejsce w E-M5.
Karol, banding pojawia się z konkretnym szkłem?
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Hades, wróć z zaświatów na nasz łez padół. Ile to już lat wałkuje się temat bandingu na 20/1.7?
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Tak - sprawa znana od dawna. Na wysokim ISO OM-D E-M5 potrafił dać banding właśnie z obiektywem 20/1.7, z innymi szkłami nie było tego zjawiska. Sprawa dobrze opisana na dpreview, u nas i innych forach. Stąd moje pytanie o OM-D E-M10. Ja fotografowałem trochę OM-D E-M5 z Lumixem 20/1.7 - sprawa na tyle incydentalna i na tak wysokim ISO, że dla mnie w praktyce bez znaczenia.
...ze tak zartobliwie podsumuje Wasze bandingi:
i jak to sie ma do wiecznosci?:)
pozdroofka:mrgreen:
Czy do E-M10, podobnie jak do E-M5 pasują tylko oryginalne baterie, czy może łyka zamienniki?
Wszystko łyka, polecam oryginalne ale BLS1. Kiedyś FJ wyprzedawał za bezcen, dzisiaj można znaleźć w granicach 50 zł.
Dla mnie o-m10 jest naturalnym następcą e-pl5, wrażenia po pierwszym tygodniu bardzo pozytywne(z jednym wyjątkiem o którym na końcu), nareszcie mam wizjer i szczególnie przy dłuższych ogniskowych daje sie precyzyjnie kadrować, podobnie jak podążać za obiektem co w e-pl5 było bardzo trudne, po latach fotografowania lustrzankami coraz bardziej doskwierał mi brak wizjera, mimo, że jest elektroniczny to jestem zadowolony
W skrócie plusy i minusy z perspektywy użytkownika e-pl5
+ wizjer, wyświetlacz, szybkość (z jednym wyjątkiem o którym na końcu)
+ świetna ergonomia jak na tak małe body, po podpięciu gripa ecg-1 jest jeszcze lepiej z większymi szkłami
+ lampa - mimo malej mocy do sterowania bezprzewodowego nareszcie nie trzeba nosić dołączanej lampki
+ dwa pokrętła - super sprawa
+WIFI
+ tryb video wyraźnie lepszy, stabilizacja działa sprawnie, choć ucina troszkę kadru więc jest częściowo to także elektroniczna stabilizacja
+ zdjęcia w trkacie filmowania, w mniejszej rozdzielczości ale i tak dobrze że są, np. gdy zależy nam na bezgłośnym fotografowaniu można włączyć nagrywanie i robić zdjęcia bez dźwięku migawki mechanicznej, szkoda że nie zrobili cichego trybu foto z migawką elektroniczną... ale to pewnie w e-m20 :)
+++ wygląd srebrno-czarnej wersji, arcydzieło :)
Minusy:
- słychać stabilizację głośniej niż się spodziewałem
- bardziej prądożerny
- zbyt czuły czujnik zbliżenia oka przełączający wyświetlacz na wizjer, musiałem wyłączyć automat i ręcznie przełączam wyświetlanie
- mniejszy zakres wychylenia wyświetlacza (czasami mi się przydawał tryb "autoportretowy" ale nie do autoportretów, a np do makro [ zdj 1 ] [ link 1 ] )
- trochę trudniejszy dostęp do akumulatora i karty pamięci
- - - AF - na koniec najgorsze, czyli coś co dziś zauważyłem
AF działa doskonale w dobrych warunkach oświetleniowych, ale nie w słabym świetle, niestety ze sporym rozczarowaniem stwierdzam że AF w e-m10 jest dużo WOLNIEJSZY niż w e-pl5 i się gubi częściej, w skrajnych wypadkach (pokój oświetlony 2 żarówkami po 60W) nie potrafi przez 3-4 sekundy złapać ostrości, a e-pl5 łapie po 0,5sek, prób zrobiłem kilkaset, warunki dokładnie te same, szkło 45mm/1.8 oraz kit i e-m10 wyraźnie się gubi, błądzi, ostrość lata od minimum do maksimum we wszystkich trybach AF, podobnie jak rozpoznawanie twarzy i oka w słabych warunkach, e-pl5 działał doskonale, błyskawicznie, a z e-m10 coś jest nie tak, mam nadzieję że nowy firmware coś poprawi, ostatnie spostrzeżenie to takie, że tak jakby gorzej jest z jasną stałką niż kitem na 42mm, dziwne to, sprawdzę jeszcze, może ktoś kto ma e-pl5 i e-m10 to sprawdzi, potwierdzi. Niemniej zakup e-m10 uważam za udany :)
Bardzo ładne fotografie makro. Można wiedzieć jaki obiektyw był używany?