Adamie, ale jak to się ma do fotografowania. Czy ustawienie typu światła na -2 i cienie na +3 może być stałym ustawieniem? Czy te -2 zadziała wtedy gdy trzeba czy za każdym razem obetnie światło na -2?
Wersja do druku
Tak, to jest stałe ustawienie. Po takiej korekcji oczywiście.
Nie wiedziałem o tej opcji - dzięki i plus Marku.
Przy fotografowaniu wpływa tylko na jpg-a, na RAW-a już nie.
Zrobiłem małą próbę "trudnego" zdjęcia. Spada nasycenie, mocno rosną szumy w cieniach. Jeśli ktoś robi tylko w jpg-ach to dobrze jest naświetlać na cienie i korygować światła. Ale - dużo, dużo lepsze efekty uzyskałem wywołując RAW-a.
Krzywą ustawiasz na stałe. Aparat stosuje ją dla każdego zdjęcia.
Krzywa ustawiona raz będzie działać na wszystkie zdjęcia aż się ją ustawi inaczej. Dlatego do każdego zdjęcia winno się dobrać krzywą zgodną z rozkładem świateł. Lepiej zatem używać rawa, bo po pierwsze szkoda czasu w plenerze na kombinowanie, z którego nie da się potem zmienić, po drugie - wyświetlacz aparatu to nie punkt odniesienia dla takich operacji.
Podsumowując - do zdjęć raw, do wideo - przyda się jak jest czas, ale trzeba się ''nauczyć'' wyświetlacza.
Dla każdego zdjęcia, czyli niezależnie od tego, czy zdjęcie będzie jasne, czy ciemne.
Dzięki za odpowiedzi.
To zależy jak będziesz naświetlał, jak będzie wyglądał histogram dla danego zdjęcia. Krzywa świateł zadziała z prawej strony, cieni z lewej. Efekt będzie zależny od tego co tam jest (bądź czego nie ma). Jeżeli z prawej strony histogramu jest "pusto" nie widać efektu ruszania krzywą świateł. Tak przynajmniej jest w OM-D, gdzie dość wygodnie można się tym bawić - jest niezły wizjer i dwa kółka - jedna do świateł, druga do cieni. BTW, bo nie mam E-PL3, jak się tę funkcję przywołuje i obsługuje w tym aparacie?
No to ta odpowiedż zmienia postać rzeczy, to jak to jest wreszcie:?: to co napisał Karol brzmi sensownie...
1. włącz aparat na A
2. staraj się przymknąć przysłonę, naciskając raz pierścień obrotowy na górze/znaczek plus-minus/
3. teraz naciśnij przycisk info, raz i bedzie regulacja cieni, dwa-regulacja świateł
Myślę, że jakoś to opisałem:smile: