Łowik sssuper. Technicznie i estetycznie.
TJ
Wersja do druku
Łowik sssuper. Technicznie i estetycznie.
TJ
Dzięki za miłe, motywujące do dalszego pokazywania zdjęć słowa!
Szarek białosmug - również stack z 15 klatek:
8642.
Załącznik 267715
Dzięki za komentarz. Uważam jednak że histogram potwierdza prawidłowe ustawienie świateł i cieni:
Załącznik 267749
Dalsze zwiększanie kontrastu spowodowałoby powstanie przepaleń w kanale czerwonym i niedoświetleń w kanale niebieskim.
Para modraszków:
8643.
Załącznik 267750
[QUOTE=wyszomir;1447845]Dzięki za komentarz. Uważam jednak że histogram potwierdza prawidłowe ustawienie świateł i cieni:
Załącznik 267749
Dalsze zwiększanie kontrastu spowodowałoby powstanie przepaleń w kanale czerwonym i niedoświetleń w kanale niebieskim.
[/QUOTE
A u mnie to wygląda to tak w Lrc.
Załącznik 267755
Dodanie białego do + 30 i czarnego do - 30 dociska obie strony histogramu do końców skali.
Zdjęciu na moim monitorze w kilku edytorach brakuje blasku i głębi.
Coś któregoś z nas oszukuje. :)
Mam też wrażenie że Twój histogram po prawej stronie skali nie pokazuje ogólnego poziomu świateł ale nadmiernie rozjaśnionego "pomarańczu".
Stąd mz ten pik w czerwonym kanale na samym końcu skali.
Przej∂ż na RAWy będzie łatwiej.
8644. BzygZałącznik 267756
Bardziej wierzę histogramowi który mi pokazuje Zoner. Przypuszczam że pokazuje histogram dokładniej niż Twój program.
Ogólny poziom świateł pokazuje biała linia a na niej nie ma na końcu piku. Minimalne (w/g mnie jeszcze akceptowalne) przepalenia występują w kanale czerwonym. Dodanie białego do +30 spowodowałoby wzrost tych przepaleń zaś obniżenie czarnego do -30 zwiększenie niedoświetleń w kanale niebieskim. Nie zgadzam się z tezą że pomarańcz jest nadmiernie rozjaśniony - kolory wydają mi się takie jakie zapamiętałem robiąc zdjęcie.
Oczywiście ocena estetyki zdjęcia jest kwestią bardzo subiektywną i Ty możesz być zdania że zwiększenie kontrastu by mu pomogło. Moje zdanie jest inne. A każdy może sam spróbować podnieść u siebie kontrast zdjęcia i ocenić czyja wizja zdjęcia bardziej mu odpowiada. Z jednym zastrzeżeniem - będzie to wizja zdjęcia zmodyfikowana przez sposób w jaki jego monitor odtwarza kolory...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Bzyg 8644 ładny kadr, przyjemne światło i pięknie się komponuje kolorystycznie z kwiatem.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Krasanka natrawka (stacki z 15 klatek składane w aparacie):
8645.
Załącznik 267758
8646.
Załącznik 267759
Ok, przyjmuję Twój słuszny punkt widzenia .
Dodam tylko, że zamieściłem jeden przykładowy histogram z LrC.
Histogramy z Ps, C1, ON1RAW, Affinity, NXStudio, FastRawViewer pokazują z niewielkimi odchyleniem to samo.
Ale może być faktycznie tak Zoner is the best...;) a wszyscy inni się mylą.
I moja uwaga dotyczyła nie wszystkich Twoich zdjęć, ale tego konkretnego.
Jakby obrabianego w za ciemnym pomieszczeniu.
8644
Ciekawie wygląda ten bzyg w niszy kielicha maku, tło intensywnie czerwone, amarantowe.
Dla mnie czerwone maki, to bardzo trudne kwiaty, cienka łodyga i kielich o dużej powierzchni powodują, że najmniejszy podmuch, chuchnięcie, powoduje kiwanie się kwiata w te i we wte.
TJ
Grupa larw jakiegoś pluskwiaka z rodziny tarczówkowatych tuż po wykluciu się z jaj:
8647.
Załącznik 267786