Szpak kąpielowy najfajniejszy.
Dorosła sikorka modra z młodym
Załącznik 175582
Załącznik 175583
Trznadel
Załącznik 175584
Młody kos
Załącznik 175585
Pierwiosnek
Załącznik 175586
Wersja do druku
Szpak kąpielowy najfajniejszy.
Dorosła sikorka modra z młodym
Załącznik 175582
Załącznik 175583
Trznadel
Załącznik 175584
Młody kos
Załącznik 175585
Pierwiosnek
Załącznik 175586
Piękne zdjęcia. Wspaniałe kolory i chwile. Aż chce się znowu zakupić aparat :) Chciałem pkt. ale system każe mi coś rozdawać ...
Maluch na drugiej focie super. :mrgreen:
Pozostałe świetne. :mrgreen:
Dziękuję Wam bardzo. :D
Tego malucha chwilę przed zrobieniem zdjęć podniosłem z ziemi i posadziłem na gałązce winogrona - siedział sobie pod tymże winogronem na chodniku. Może nic by mu się nie stało (jak na takiego malucha całkiem nieźle latał), ale u nas na działkach jest sporo kotów i gniazdujących srok, które (jedne i drugie) chętnie by przekąsiły sobie takim maluszkiem.
Maluch na 2 ma superrrrrrrrrr minę :)
zabawy z modraszką no no... szybko było:grin:
szpak OliOlgi bardzo fajny,
młoda sikora ronina mnie powaliła:mrgreen:
Może mnie ktoś oświecić co to za ptaszki?
Dziękuję za fachową informację. :)
Nie za ma co. :D
Jeśli interesuje Cię rozpoznawanie/orientowanie się w gatunkach ptasich to przyjrzyj się tym książkom:
Collins lub Jonsson, jest jeszcze taka książka, bardzo poręczna w terenie, ale ciężka obecnie do zdobycia... - może na alledrogo...
Pierwsze dwie to "muszę mieć" dla zainteresowanych ornitologią, ta trzecia zawiera może mniej opisów, ale jak napisałem wyżej jest bardziej poręczna w terenie, jej plusem jest też to że ma rysunki podobnej jakości jak w Collinsie, ale za to większe.
Spróbuje poszukać :)
To jeszcze jedno pytanie o ptaszka, zanim zaopatrzę się w odpowiednią literaturę :)
Młoda sikora fantastyczna :-)
Dzięki, podejrzewałem że to młody wróbel:)
No, tu tak łatwo nie będzie - pierwiosnek albo piecuszek. Coś mi się widzi, że pierwiosnek, bo na zdjęciu widać ciemne nogi, ale nie jestem na 100% pewien.
Jeśli słyszałeś głos to bardzo pomogłoby to w identyfikacji.
Głosy:
- pierwiosnek
- piecuszek
Dzięki. :)
No, wróbel to nie jest.
niestety głosu nie słyszałem:(
U modraszek wszystko OK.
Pisklęta rosną, rodzice zalatani, żarcie, pieluchy wyrzucić.
Niedługo pewnie wyfruną. Koledzy wróblowaci czekają na wspólne zabawy.
Niestety sroki i sójki czujnie obserwują kiedy to nastąpi.
Ach ten łańcuch pokarmowy.
Załącznik 175759Załącznik 175768Załącznik 175767Załącznik 175766Załącznik 175765Załącznik 175764Załącznik 175763Załącznik 175762Załącznik 175761Załącznik 175760Załącznik 175769
Kapitalna seria, brawo :)
A z realiów - czy możesz załączyć RAW-a zdjęcia np. P6010164.JPG ponieważ wydaje mi się, że jednak za dużo szumu jest na obrazku.
Jak na flagowca to słabo to wygląda.
Robiłem (niestety) w jpeg-ach. Szum wynika-moim zdaniem- z dość dużych "cropów"
pełna racja
dorzucę jeszcze uwagę, że można popracować nad tłem. chodzi mi o takie ustawienie aparatu żeby architektura budynku nie wchodziła w kadr. a jak się nie da, to trzeba zastanowić się nad przeniesieniem budki w bardziej malownicze miejsce (oczywiście to zadanie już na przyszły sezon)
potencjał jest duży takiej budki. kadry karmienia młodych z wysuniętymi dzióbkami zawsze rozczulają, a dodatkowo uczą młodzież czegoś o przyrodzie. potem dobre ostre zdjęcia w locie też mogą się podobać. więc trochę pracy a będą świetne efekty. trzymam kciuki
Zdjęcia robiłem z odległości ok. 5-6 m. (takie były możliwości w miarę dobrych kadrów z okna pokoju i tarasu). Zdaję sobie sprawę z niedoskonałości fotograficznych.
Zależało mi na opowieści związanych z magią przylotów od wielu lat tych ptaszków do budki lęgowej, którą im zawiesiliśmy w naszym ogródku i przyjściem na świat kolejnego nowego pokolenia "naszych modraszek".
Wczoraj nastąpił ten szczęśliwy dzień kończący "moją opowieść". Młode wyleciały w świat. Oto jedno z nich zatrzymało się na naszej tuji złocistej i jakby chciało podziękować za naszą przyjaźń i powiedzieć: "wrócimy". Będziemy czekać.:grin:
Załącznik 175962Załącznik 175963
problemem jest właśnie odległość :)
z większej jest łatwiej, masz "więcej" czasu na wszystko, niestety cierpi na tym "jakość" zdjęcia czyli szczegóły itp, im bliżej tym trudniej :) ale uwierz, opłaca się !!
sikora i podobnej wielkości to jak pisałem max. 4 m. im bliżej tym lepiej, gdzieś słyszałem o teorii 60-70 % kadru to ptak ( im więcej tym lepiej)
ale jak to mówią nie od razu Kraków zbudowano !! najważniejsze, że pstrykasz !!!
ps.
dalej biegam za kukułka i bażantami :)
Nurogęsiowa rodzinka
Załącznik 176047
Krzyżówka zwyczajna...
Załącznik 176048
Krzyżówka niezwyczajna ;), tzw. sołtys - jest to efekt krzyżówki krzyżówki :D z innym gatunkiem kaczki, najczęściej uciekinierem z jakiejś hodowli. Ta odmiana barwna sołtysa jest najczęściej spotykana.
Załącznik 176049
Przyczajony mazurek
Załącznik 176050
Sierpówka
Załącznik 176051
@ronin75 - Sierpówka super wyszła :D
sierpówki są bardzo fotogeniczne
Byłem na spacerze nad morzem i wdrapałem się na klif. Pierwszy raz zobaczyłem lecącą mewę od góry!
Do Dobasowego fulmara oczywiście nie ma co się porównywać, ale i tak zrobiło to na mnie wrażenie.
Przypadkowe spotkanie ;-)
W trakcie sesji fotograficznej z wiewiórką, ciekawska pleszka nas podglądała :grin:
Załącznik 176748
Drozdowo:
Załącznik 176935
Załącznik 176936
Grzecznie pozował. :mrgreen:
z karpackiego szlaku rowerowego - okolice Żegiestowa-Zdrój
Zdaje się że to Dzierzba gąsiorek, ale pewności nie mam. Fotki upolowane przy pomocy MTO 11CA.
Dobrze Ci się zdaje, podobna mogłaby być tylko dzierzba czarnoczelna, ale z odróżnieniem jej od gąsiorka nie miałbyś problemu. Czarnoczelna nie ma brązowego grzbietu i skrzydeł, tylko szaro-czarne z białymi wstawkami. No, gdybyś spotkał czarnoczelną to miałbyś wtedy pierońskie szczęście - gatunek ginący w Polsce... :(
a u mnie taka ciekawostka - doliczyłem się dwóch par dudków "na działce"; gdyby nie strach przed kleszczami i choróbstwem to bym się na nie zasadził w trawie z rańca :cry: (akurat koło 5 rano mam karmienie drugiej "świeżej" córci wiec wyjść można :wink:)
Załącznik 177481
pzdr
Hołek
@Bodzip - dziękuję :)
@viruuss - dudki prawie jak moje, hodowlane :wink: - czasem je widzę na monitoringu jak mi po tarasie na działce skaczą albo wybierają robaczki wkoło domku przy fundamencie razem z pliszkami i kosami; sójki za to rozwalają mi korę w skrzynkach po całym tarasie bo czegoś szukają a w zimie gonią sikory z karmnika; :grin:
pzdr
Hołek