Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Czy aby nie za bardzo się doktoryzujecie na tym zdjęciem......:grin: Kilkoro z Was (Mirek, Fret, Bozip.... i ktoś tam jeszcze:roll:) całkiem przyzwoicie "poprawiło" to zdjęcie...
...
Więc raczej prosto i nie wymądrzać się......:wink:
Uważam ,że nie masz racji. Ten wątek i wątek edorki są jednymi z nielicznych na tym forum, gdzie aktualnie mówi sie o fotografii, dokładniej o obróbce , barwie i kolorze. to najistotniejsze rzeczy. I chwała tym którzy włączają sie do tej dyskusji przekazując zdobytą kiedyś i przez lata wiedzę.
Czoła chylę Panie i Panowie.
Wasz AP.
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Uważam ,że nie masz racji. Ten wątek i wątek edorki są jednymi z nielicznych na tym forum, gdzie aktualnie mówi sie o fotografii, dokładniej o obróbce , barwie i kolorze. to najistotniejsze rzeczy. I chwała tym którzy włączają sie do tej dyskusji przekazując zdobytą kiedyś i przez lata wiedzę.
Wasz AP.
tu się totalnie zgadzam !!
a tym którzy nas szkolą wielkie dzięki !!
:D obudzona jednym okiem, przeanalizowałam na trzeźwo to co się tu działo. Podkreślę jeszcze raz dzięki wam dużo się uczę i cieszę się widząc was tutaj. Wczoraj próbowałam napisać coś mądrego ale jak tylko zaczynalam to wino dawało znać o sobie i wolałam się wstrzymać. Dziękuję za punkty, zaproszenie do znajomych. Apz dziękuję za rade skorzystam z wielką chęcią.
Ps co do tego konkretnego zdjęcia trochę wersji już było a sama modelka jako najlepsze wybrała wersję freta i moją :D stwierdziła ze na moim zdjęciu jest ładnie opalona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:D obudzona jednym okiem, przeanalizowałam na trzeźwo to co się tu działo. Podkreślę jeszcze raz dzięki wam dużo się uczę i cieszę się widząc was tutaj. Wczoraj próbowałam napisać coś mądrego ale jak tylko zaczynalam to wino dawało znać o sobie i wolałam się wstrzymać. Dziękuję za punkty, zaproszenie do znajomych. Apz dziękuję za rade skorzystam z wielką chęcią.
Ps co do tego konkretnego zdjęcia trochę wersji już było a sama modelka jako najlepsze wybrała wersję freta i moją :D stwierdziła ze na moim zdjęciu jest ładnie opalona :)
I chyba głównie o to chodzi w portrecie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I chyba głównie o to chodzi w portrecie :)
Zdecydowanie tak, potem zaczyna się komercha i wszystkie buzie lateks, tudzież vinyl..
Bo taki trynd.
Ale pogadać o składowych barw i gaszeniu, wody ogniem fajna sprawa, to przecież forum foto, nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Zdecydowanie tak, potem zaczyna się komercha i wszystkie buzie lateks, tudzież vinyl..
Bo taki trynd.
Czasami trzeba płynąć pod prąd.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wasz AP.
I tak się będę upierał przy swoim... Dziewczyna się uczy i ważniejsza w tej chwili jest kompozycja, oświetlenie, głębia ostrości, kadrowanie ... motyw zdjęcia a nie pisanie o wyższości 2% fioletu nad 4% różem..... Wpierw trzeba opanować podstawy a później przyjdzie czas na niuanse.. Czyli spieranie się o szczegóły ..... zupełnie nieistotne czasami...
Wiem, że wielu z Was wie o czym pisze udzielając rad, ale jak robicie z tego polemikę poza delikwentką Beatą...to nie wiem czy Ona z tego wyciągnie właściwe nauki...
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
I tak się będę upierał przy swoim... Dziewczyna się uczy i ważniejsza w tej chwili jest kompozycja, oświetlenie, głębia ostrości, kadrowanie ... motyw zdjęcia a nie pisanie o wyższości 2% fioletu nad 4% różem..... Wpierw trzeba opanować podstawy a później przyjdzie czas na niuanse.. Czyli spieranie się o szczegóły ..... zupełnie nieistotne czasami...
Wiem, że wielu z Was wie o czym pisze udzielając rad, ale jak robicie z tego polemikę poza delikwentką Beatą...to nie wiem czy Ona z tego wyciągnie właściwe nauki...
Odpowiem i tak jak ja to doświadczam:
Kompozycję sie widzi albo nie, innymi słowy jak widzisz obrazek to podnosisz aparat do oka albo nie jak nie widzisz, może trochę można sie poduczyć, wątpię czy przez forum w internecie...
Oświetlenie - ma do dyspozycji tylko zastane światło,
Głębia ostrości w kompakcie będzie raczej za duża,
Kadrowanie - o tym była mowa w jej wątku , trochę wcześniej.
Żądasz zatem rzeczy niemożliwych, może zmiany sprzętu by można sie było uczyć wg. Twojej kolejności.
A co do koloru ,barwy, dziewczyna widzi więcej kolorów jak my obaj razem wzieci i ma wrodzoną umiejętnośc ich odróżniania, tam gdzie dla mnie jest wszystko jedno. Jak pozna na początku koło kolorów i kolory dopełniające zabawa w fotografię będzie ja cieszyć.
Apz... mnie już fotografia cieszy:) mam z tego frajdę jak nigdy wcześniej...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
...
Oświetlenie - ma do dyspozycji tylko zastane światło,
...
Z tym, to bym się najbardziej nie zgodził. W krajobrazie pewnie wygląda to inaczej, ale w portrecie masz mnóstwo możliwości ustawienia modelki w stosunku do światła.