Tak naprawdę przy obecnej różnicy cen trudno znaleźć argument za starszym modelem, no chyba tylko jeśli liczy się jak najmniejszy rozmiar. Cała reszta przemawia za XZ-2.
Wersja do druku
Tak naprawdę przy obecnej różnicy cen trudno znaleźć argument za starszym modelem, no chyba tylko jeśli liczy się jak najmniejszy rozmiar. Cała reszta przemawia za XZ-2.
Wystarczy poszukać sobie w necie zdjęcia z jednego i drugiego aparatu.
Jeśli ktoś nie widzi różnicy, to może wybrać sobie tańszy aparat i będzie zadowolony.
Jeśli zaś komuś zależy na gabarytach to jest jeszcze XZ-10. Troszkę tańszy ale ta sama matryca i bardzo podobny obiektyw jak XZ-2 :).
XZ-10 ma mniejszą matrycę (1/2.3 zamiast 1/1.7). To jednak inna liga.
No tak, racja ale posiadam obydwa i obrazek jak dla mnie jest w obu przypadkach tak samo dobry, a nawet bardzo dobry :).
A to wrzuć jak możesz jakieś porównanie najlepiej ten sam kadr. Oczywiście jak masz czas i ochotę.
pozdr
Nie ma problemu ale troszkę później bo na razie jestem zajęty czym innym. Przypuszczam, że różnice będą na wyższych ISO ze względu na wielkość matrycy właśnie. Zrobię testy wszystkich czułości i wrzucę na mojego flickera potem.
Witam !
Dobrze aby w kadrze bylo duzo drobnych detali od krawedzi kadru do krawedzi.
Warto ocenic czy masz w XZ-10 rownie ostro na calym kadrze na szerokim kacie.
Ciekawe jak wyglada 800 ISO.
Wiele kompaktow ktore uzywalem albo... dawaly mniej ostro i bylo mydlo albo jak
byl ostrzejszy obraz z detalami szybko okazywalo sie, ze wychodzi lipa bo ostro na srodku a w rogach mydlo.
Pozdrawiam
Jakby się dało po prostu strzelić jakiś krajobrazik na szerokim kącie i wrzucić do tego pliki RAW to byłoby świetnie.