Wychodzi mi na to, że muszę zrobić zdjęcie, żeby się przekonać jakie miałem nastawy. :roll:
Wersja do druku
Wychodzi mi na to, że muszę zrobić zdjęcie, żeby się przekonać jakie miałem nastawy. :roll:
Jak będziesz w trybie przysłony zmieniał przysłonę to automatycznie zmienia czas- czyli zmieniają się oba parametry - ale korekta ekspozycji zostaje stała.
I analogicznie odwrotnie tryb s to zmiana s oraz automatycznie a.
A jak zmieniasz korekcję to zmienia czas w trybie przysłony,a przysłona zostanie stała.
Lub zmienia przyslonę w trybie czasu.
i jeszcze - powinna być opcja "wyświetlaj/dostosuj na ekranie/wizjerze zmianę ekspozycji na bieżąco". I to można włączyć lub wyłączyć.
Ale wtedy zmieniamy wskazanie korekty ekspozycji na drabince i zarazem cyferkę czasu (tryb A) albo przysłony ( tryb S). Czyli jednak zmieniają się 2 wskazania. ( no i czasem iso przy automatycznym iso)
W trybie manualnym przestawiamy odpowiednio albo przysłonę albo czas albo oba jak oba pokręcimy a wskazanie "doświetlenia" automatycznie przesuwa się na "wskaźniku-drabince"
Dla mnie "drabinka" to nowe pojęcie. Nie bardzo rozumiem o jakim wskazaniu korekty ekspozycji piszesz. Są dwa podłużne okna/belki, opisane jako SS i F. Wartości w nich pokazywane zmieniają się niezależnie, którym kółkiem kręcę, natomiast wartość+/-EV oraz jasność obrazu na ekranie pozostaje bez zmian.
To coś jest nie tak. Kręcąc jednym kółkiem, dajmy na to w trybie A, powinna zmieniać się wartość F (przysłona) i co za tym idzie także SS (czas). Kręcąc drugim kółkiem (też w trybie A) powinna zmieniać się "drabinka" (wartość) ekspozycji (EV) i SS, ale F nie powinno się zmieniać.
Edit.
To takie zupełne podstawy. W trybie przysłony (A) korekcja ekspozycji nie powinna zmieniać wartości przysłony, bo w tym trybie zależy nam na konkretnej wartości F, aby uzyskać zamierzony efekt. Tego chyba nie trzeba pisać.
Popatrzyłem w instrukcję i wygląda na to ze domyślnie/fabrycznie przednie i tylne pokrętło koryguje tę samą wartość.
Czyli np oba przysłonę albo oba czas. Natomiast by to rozdzielić należy przypisać tryb własny dla danego pokrętła.-strona 43 instrukcji
a "drabinka" to jest ten kwadracik+- lub belka po ktorej narastają wartości liczbowe lub zapalają się prostokąty.