Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Panowie, bo ja juz głupieję jak to czytam :) Niemniej, pomiar ekspozycji, pomiar światła to dla mnie tożsame rzeczy jak dla laika a nikt nie określił tu w sposób czytelny różnic.
Podsumowując, jak mam na środku ekranu ten kwadracik, to jest to punkt "pomiaru" ekspozycji tak? Aparat dobierze tło dla wyostrzonego obiektu. Ale w takim razie jest to też punkt AF bo to wlasnie ten kwadracik aparat będzie ostrzył. Co do światla, to w menu jest dużo opcji dotyczących tego zagadnienia, ale na mój prosty rozum, to gdy zaznaczam na ekranie punkt, umówmy sie , że nazwę go kwadracikiem, to aparat właśnie do niego ustawia światło... Kurcze, w pierwszym poście, jaki umieściłem na tym forum, napisalem, że nie rozumiem tych różnic, nazw, i to chyba sie nie zmieni...
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Panowie, bo ja juz głupieję jak to czytam :) Niemniej, pomiar ekspozycji, pomiar światła to dla mnie tożsame rzeczy jak dla laika a nikt nie określił tu w sposób czytelny różnic.
Podsumowując, jak mam na środku ekranu ten kwadracik, to jest to punkt "pomiaru" ekspozycji tak? Aparat dobierze tło dla wyostrzonego obiektu. Ale w takim razie jest to też punkt AF bo to wlasnie ten kwadracik aparat będzie ostrzył. Co do światla, to w menu jest dużo opcji dotyczących tego zagadnienia, ale na mój prosty rozum, to gdy zaznaczam na ekranie punkt, umówmy sie , że nazwę go kwadracikiem, to aparat właśnie do niego ustawia światło... Kurcze, w pierwszym poście, jaki umieściłem na tym forum, napisalem, że nie rozumiem tych różnic, nazw, i to chyba sie nie zmieni...
No przecież Ci powyżej napisałem.
Ten zielony kwadracik to punkt ostrzenia - nie ma nic wspólnego z pomiarem światła.
Zrób podobny eksperyment z kwiatkiem jaki Ci opisałem wtedy gdy punkt ostrzenia masz przesunięty np. w LG (lewa góra)
Punktowy pomiar światła zasadniczo dobiera naświetlenie zdjęcia na podstawie oceny małego obszaru w ŚRODKU kadru. Ale istnieje możliwość w menu z trybikiem włączenia opcji "[...]+Pomiar", która spowoduje, że pomiar jest przeprowadzony w tym miejscu, gdzie aparat (lub Ty - np. dotykowo) ustawisz ostrość. Domyślnie ta opcja jest wyłączona.
Domyślny pomiar matrycowy polega na tym, że aparat dobiera naświetlenie zdjęcia na podstawie oceny całego kadru, a więc zasadniczo miejsce ustawienia ostrości nie ma znaczenia. Ale uwaga, jeśli masz ustawione wykrywanie twarzy, to mimo włączonego domyślnego pomiaru matrycowego, aparat po wykryciu twarzy dobierze naświetlenie do obszaru gdzie wykryje twarz.
Mam nadzieję, że teraz masz jasność - reszte musisz zobaczyć w praktyce :wink:
pozdrawiam
Aparat nie ustawia światła. Aparat mierzy ekspozycję względem zastanego światła (czyli tego, co widać w kadrze). Instrukcja mówi o pięciu trybach jego pomiaru.
Czyli mialem rację bo ja używam punktowego pomiaru światła przy zdjęciach makro. Jest taka opcja w em10.
A teraz pytanie tak całkiem serio: po co kombinujecie z tymi pomiarami, skoro macie histogram na żywo?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A teraz pytanie tak całkiem serio: po co kombinujecie z tymi pomiarami, skoro macie histogram na żywo?
Histogram jest z całego kadru. A jak rozumiem problem dotyczy rozwikłania zagadki pomiaru punktowego w wybranym miejscu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja tam specjalnie nie kombinuję. Kolega chciał żeby mu wyjaśnić jak to działa to wyjaśniłem.
pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Punktowy pomiar światła zasadniczo dobiera naświetlenie zdjęcia na podstawie oceny małego obszaru w ŚRODKU kadru. Ale istnieje możliwość w menu z trybikiem włączenia opcji "[...]+Pomiar", która spowoduje, że pomiar jest przeprowadzony w tym miejscu, gdzie aparat (lub Ty - np. dotykowo) ustawisz ostrość. Domyślnie ta opcja jest wyłączona.
Ciekawe. Jesteś pewny, że piszesz o aparacie z tematu wątku?
Karol, OK mój błąd. Sądziłem że funkcja "[...]+pomiar", dostępna w moim aparacie, tym bardziej będzie w modelu wyższej klasy i nowszym. Jednak w udostępnionej na forum instrukcji nie widzę. Przepraszam zatem. Tak jak napisałem pomiar punktowy przyjmuje za podstawę środek kadru.