Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Nie no spoko ważę -600 g body + (-800 g) obiektyw + (-300g) grip... kurde nadal zbyt dużo widzę, że sprzedanie aparatu nie rozwiąże sprawy pozostaje Fabryka Formy :-)
Nie martw się - niedługo wejdą do sprzedaży nowe body anty grawitacyjne :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Nie martw się - niedługo wejdą do sprzedaży nowe body anty grawitacyjne :)
I oczywiście będą miały nowe mocowanie - anty-micro-4/3 :D
Guzik prawda Panowie !!! W gratisie będzie dodawana waga aptekarska i suwmiarka połączone WiFi z funkcją automatycznego przesyłania danych na portale społecznosciowe wagi i wymiarów :-P:wink::lol:
No problem jest z Wifi i ze złośliwym oprogramowaniem, wirusy przejmują kontrolę nad migawką i robią Ci zdjęcia w niekomfortowych sytuacjach i wysyłają na Instagram, Fb i takie tam...
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Witaj na forum I dziel sie z nami zdjęciami :)
BTW: prowadzimy na forum taką małą statystykę - gdybyś mógł się z nami podzielić informacją ile wazysz I ile masz wzrostu? Byłbym dozgonnie wdzięczny :)
:lol::lol::lol:
"PODAJ NAM SWÓJ BMI, A POWIEMY CI, CZY ZASŁUGUJESZ NA OLYMPUSA:!:"
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
:lol::lol::lol:
"PODAJ NAM SWÓJ BMI, A POWIEMY CI, CZY ZASŁUGUJESZ NA OLYMPUSA:!:"
:mrgreen:
Raczej: ...A POWIEMY CI, CZY TO WAGA APARATU SPRAWIA, ŻE DOSTAJESZ ZADYSZKI NA SPACERZE!
:D
Uprzejmie proszę o udostępnienie mi możliwości zdobycia tego zioła. Czytam i czytam i strasznie mi się chce tego spróbować :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Uprzejmie proszę o udostępnienie mi możliwości zdobycia tego zioła. Czytam i czytam i strasznie mi się chce tego spróbować :)
Na zlotach rozdają gratis.
Oczywiście, cieszę się że grono użytkowników m4/3 rośnie ale mam wrażenie że w tym przypadku chodzi o naginanie faktów by uzasadnić i zracjonalizować własne plany zakupowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Nie no spoko ważę -600 g body + (-800 g) obiektyw + (-300g) grip... kurde nadal zbyt dużo widzę, że sprzedanie aparatu nie rozwiąże sprawy pozostaje Fabryka Formy :-)
Bo naprawdę sądzisz, że 1 kilogram w te czy we wte zmniejszyłby istotnie Twoje zmęczenie w podróży? jeśli tak to trzeba było kupić XZ-2 albo w ogóle komórką zdjęcia robić. Ale nawet nie popadając w skrajności - po kiego grzyba targałeś 24-70/2,8? nie lepszy byłby jakiś obiektyw w stylu 24-105/4,0, a może nawet jakaś mała lekka stałka?
nawiązując do pierwszego postu:
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Witam, no cóż mogę już oficjalnie się przyłączyć do grona tych co przeszli z FF na 4/3. Jestem amatorem, robię foty dla frajdy i czara się przelała tego lata w Grecji. Poszedłem na wycieczkę przez najdłuższy wąwóz w Europie, Samaria i idąc w 47 stopniowym upale przeklinałem d600 z Nikkorem 24-70. Na domiar złego zapomniałem ładowarki więc jeszcze musiałem mieć gripa. Zgadnijcie ile razy wyciągnąłem aparat.... Z Samarii mam może 20 zdjęć.
Sprzedałem wszystko z Nikona i właśnie zamówiłem E-M10 + 12-40 f2.8, do tego lampę FL-600R i mam nadzieję, że pozytywnie to wpłynie na częstotliwość wyciągania aparatu nawet w ekstremalnych sytuacjach.
możesz mi wyjaśnić dlaczego brak ładowarki zmusza do dźwigania gripa? sama bateria w kieszeni nie wystarczy? tak przy okazji, pewnie się zdziwisz, jak słabą (w porównaniu do lustrzanek) wytrzymałość mają baterie w bezlusterkowcach
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Bo naprawdę sądzisz, że 1 kilogram w te czy we wte zmniejszyłby istotnie Twoje zmęczenie w podróży?
Ludzie, którzy pasjonują się pieszą turystyką i wydają spore pieniądze na drogi osprzęt tylko po to, by zaoszczędzić być może po kilkadziesiąt gramów na każdym szpargale, z pewnością postradali głowy ;-) Tu zaoszczędzisz kilogram na korpusie i szkłach, na statywie też kolejny kilogram, parę gramów na czymś jeszcze i uwierz, że odczujesz zmianę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
jeśli tak to trzeba było kupić XZ-2 albo w ogóle komórką zdjęcia robić.
Uwielbiam ten argument. "Jeśli TIR jest za duży do odwożenia dzieci do przedszkola, to kup se rower z krzesełkiem, mięczaku!" :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ale nawet nie popadając w skrajności - po kiego grzyba targałeś 24-70/2,8? nie lepszy byłby jakiś obiektyw w stylu 24-105/4,0, a może nawet jakaś mała lekka stałka?
24-105 i 24-70 akurat za bardzo nie różnią się rozmiarami. A stałka to po co? Bezlusterkowiec z zoomem często jest mniejszy, niż samo body nie jednej lustrzanki, szczególnie FF. Chcesz jeszcze dokładać do niej stałkę, która w turystyce jest daleka od ideału? Co kto lubi... Rozumiem, że jak ktoś już ma kloca, to go będzie nosił, no bo co ma zrobić?