Odp: Wątek morski - zbiorowy
Do 7m dlugosci nie potrzeba zadnych patentow( rozporzadzenie ministra) , kupujesz swoja lajbe i masz wszystkich w nosie, plywasz i zdobywasz doswiadczenie. Kiedys nie bylo zadnych patentow i ludziska plywali. Gorzej jak nie masz kasy i sobie nie kupisz lajby to problem, bo jest malo prawdopodobne, ze ktos da ci lajbe bez kwitu, Chociaz jak czarterowalem w zeszlym roku armator sprawdzil moje umiejetnosci a kwitow nie. Mozna zdobyc certyfikat ISSA to tez jakies wyjscie. System szkolenia np. w krajach srodziemnomorskich calkowicie odbiega od naszego i tam latwiej zdobyc patent zeglarski. Bardzo dobre szkolenie na stopnie zeglarskie jest w UK.Co do nowego "rozporzadzenia" to dawno maja juz przygotowane i wyskoczy jak krolik z kapelusza :-)
W kwestii formalnej - do 7.5 m.
2 załącznik(ów)
Zgadza sie do 7,5 m dlugosci, sory za blad. Michal_G dzieki za czujnosc :-)
Svein Morten Hagen
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Svein Morten Hagen
Zdjęcia ładne, łodzie fajne, tylko żeglarze w strojach nie z tej epoki.
Pozdrawiam
1 załącznik(ów)
Hadan moze juz nie wystarczylo kasy na stroje :-) Lodzie podobaja mi sie bardzo.
Vlissingen Netherlands
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Do 7m dlugosci nie potrzeba zadnych patentow( rozporzadzenie ministra) ,
hehehehehe
Hahahahaha
To rozporządzenie, które straciło dziś moc ? :D :D :D
Straciło - zaś nowego nie ma ;)
Perełka co ?
Więc w kwestii formalnej jeśli to wynika z rozporządzenia to obecnie nie ma rozporządzenia, które zezwala na prowadzenie jednostki do dł 7,5 m bez patentu :D
Podobnie jak nie ma w tej chwili przepisu zezwalającego na prowadzenie łodzi motorowych o mocy silnika poniżej 10 kW bez uprawnień
Nie wiem czy ten zapis nie jest w Ustawie trzeba by się upewnić ale jeśli piszesz że to jest w rozporządzeniu - to... :)
Poza tym to nasze rozporządzenie u nas w kraju. A co jeśli chcesz uzyskać międzynarodowy kwit ?
Musisz robić go 'zagramanicą" ? Mnie to w sumie mało obchodzi bo mam co potrzebuję
Natomiast jeśli chodzi o perełkę prawną to jestem zachwycony
----
Ten zapis jest w ustawie więc luz :) Tu się nic nie zmieniło co nie zmienia faktu że nowego patentu w kraju obecnie nikt Ci nie wyda bo nie ma jak
Marcin, Ty lubisz czasem dać delikatnego prztyczka w nos. Może puść maila do delikwenta ministra z pytaniem: "Jak żyć" :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Marcin, Ty lubisz czasem dać delikatnego prztyczka w nos. Może puść maila do delikwenta ministra z pytaniem: "Jak żyć" :mrgreen:
nieee :) Odpowiedź będzie "przykro mi proszę Pana prace trwają... "
Ja mam SSM na długie lata tyle mi wystarczy. Ojciec tydzień temu złożył papiery na kapitana jachtowego. Też mu styknie :)
Nie mam interesu "wewalce" :) szkoda czasu z resztą zanim do czegokolwiek dojdę i przebrnę przez formalności nowe rozporządzenie już będzie :)
Tak utracilo moc, ale bylo w miare rozsadne, bo do 7,5 metra nikt od ciebie nie wymaglal zadnych kwitow :-) Wszystkie patenty utacily moc z dniem dzisiejszym :-) (chwilowo) i znow bedzie zapis na koncu nowego rozporzadzenia, ze wczesniej nabyte uprawnienia czyli przed wejsciem nowego nie traca "mocy":-) Moze beda nowe patenty i trzeba bedzie wymienic a to sie wiaze z kasa dla PZZ :-) Tak to sie odbywa od lat juz wielu :-)
2 załącznik(ów)
Mcmurdo Fast Find 220 PLB Amazon.uk dzis wyslal (Deutsche Post DHL) i ma przyjsc najpozniej do 19.10 hura :-)
Numer listu przewozowego podany i bede sledzil :-)
Salibook