Czy ktoś z Was potrafi rozpoznać czy to sikorka uboga czy też czarnogłówka? Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.
2149.
Załącznik 263597
Wersja do druku
Czy ktoś z Was potrafi rozpoznać czy to sikorka uboga czy też czarnogłówka? Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.
2149.
Załącznik 263597
Szkoda że nie widać całego ptaka ale obstawiałbym czarnogłówkę. Na podstawie zdjęć najłatwiej czarnogłówkę od ubogiej odróżnić po rozmiarze głowy która jest u niej nieproporcjonalnie duża - znacznie większa niż u innych sikor. Aczkolwiek te gatunki są tak podobne że czasem nawet fachowcy nie są w stanie schwytanego w celu zaobrączkowania ptaka jednoznacznie zidentyfikować. Natomiast po śpiewie odróżnić te gatunki jest dość łatwo. Link który może pomóc:
https://browsk.bialystok.lasy.gov.pl...znienia-sikory
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
2148 - piękny ptak i bardzo ładnie pokazany.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Kos w młodzieńczym upierzeniu. Zdjęcia z 7 września - byłem zaskoczony że jeszcze piór na dorosłe nie zmienił:
2150.
Załącznik 263599
2151.
Załącznik 263600
2152.
Załącznik 263598
Pogrzeb jeszcze trochę w tej szufladzie. W innych też możesz pogrzebać. :)
@wyszomirze widzę że zmieniasz swój profil fotograficzny. :)
Świetna fota.
Uzupełniam:-) Gdy już żona namówiła mnie do kupna OM150-600 to w sumie nie mam za bardzo wyjścia - nie wypada mi pozwolić by leżał i zarastał kurzem w szafie:-) Poza tym w moich okolicach w tym sezonie widzę bardzo mało owadów i pająków. Już w poprzednich latach z roku na rok obserwowałem trend spadkowy ale w tym roku odnoszę wrażenie że spadek liczby stawonogów znacznie przyspieszył - nie wiem czy z powodu upałów i suszy czy też coraz większej ilości pestycydów w naszym środowisku.
No to faktycznie nie masz wyboru... :) Ptaki to również wdzięczny temat fotografii.
Co do owadów... U mnie już od kilku lat zauważam coraz większą ich nieobecność. I jestem przekonany ze to za sprawą zasyfienia środowiska przez "nowoczesne" rolnictwo.
Bo u ,mnie nie było tak sucho. A dookoła śmierdzące chemią pola.
No cóż patrząc na to wszystko dookoła, nie mogę się pozbyć wrażenia że nasze dni są policzone...
Czasem też mnie podobne myśli nachodzą. Dinozaury ponoć wyginęły z powodu upadku wielkiego meteorytu - człowiek zapewne wyginie z powodu upadku zdolności współżycia z przyrodą.
Kopciuszek i osa:
2153.
Załącznik 263613
Kapitalnie złapane na 2153. Chwycił ją?
Nie - tylko obserwował. Do tego baseniku oprócz ptaków bardzo chętnie przylatują napić się osy i często dochodzi do takich spotkań. Nie obserwowałem sytuacji atakowania os przez ptaki - wydaje mi się że gatunki które fotografuję czują respekt przed osami i szukają innego pokarmu.
Dzięki za komentarz!
Jeśli można to wtrącę swoje trzy grosze.
Faktycznie Twoje niektóre zdjęcia sprawiają wrażenie mało kontrastowych jak to określił @Roberto.
Dziwne jest to że raz to występuje a raz nie. Jakbyś obrabiał zdjęcia w dwóch różnych pomieszczeniach. Jednym z oswietleniem dziennym, a w drugim nocą, ze skromnym oswietleniem elektrycznym.
Histogram Twojego zdjęcia mz nie jest "gwarantem " dużego kontrastu. Widać że prawa strona dominuje nad lewą, co jest raczej oznaka rozjaśnionych cieni i i deficytu czerni.
Po małej korekcie "dociążającej" zdjęcie wygląda tak.
Załącznik 263619
Załącznik 263620
Niestety może być tak, że mimo że mam skalibrowany monitor powyższe obowiązuje tylko na nim. A na Twoim może być kiepsko.
Te wszystkie zabiegi niestety niezbyt dobrze się sprawdzają w praktyce codziennej.
No i oczywiście pominąłem kwestię gustów....
2154.
https://imagizer.imageshack.com/img923/2434/qrOL6x.jpg
o wschodzie słońca