kszyk super
Wersja do druku
kszyk super
Roberto, uważam że Twoja wersja zdjęcia sikorki jest przekontrastowana. W cieniach pod ptakiem i najciemniejszych partiach piór zniknęły szczegóły które na mojej wersji są widoczne. Zaznaczyłem to na obrazku poniżej:
Załącznik 263567
I jeszcze oko sikorki - powiększyłem stosowne fragmenty obu wersji by pokazać różnicę:
Załącznik 263568
To było na szybko . Ale już to pokazuje, że kolory u Ciebie są z czapy (głównie zieleń ), i nie wiem czemu się przy tym upierasz. Nie tylko ja to zauważyłem, tak więc...
Długo nie mogłem zidentyfikować ptaka którego dziś pokazuję, ale udało mi się znaleźć na stronie https://janadamski.eu/2024/09/najcie...moim-ogrodzie/ zdjęcie niemal identycznego okazu. W/g identyfikacji Jana Adamskiego jest to młody samiec pleszki w trakcie zmiany upierzenia z młodzieńczego na dorosłe. Na głowie i szyi pozostały jeszcze jasne, młodzieńcze pióra, reszta ciała przybrała już kolory dorosłego ptaka:
2142.
Załącznik 263572
2143.
Załącznik 263573
2144.
Załącznik 263574
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Mam oko słabo wyczulone na niuanse kolorystyki więc nie wykluczam że kolory na moich zdjęciach mogą odbiegać od ideału. Byłbym jednak wdzięczny za wyjaśnienie na czym polegają popełniane przeze mnie błędy kolorystyki. Wersja którą pokazałeś nie podoba mi się i pokazałem dlaczego.
Samica kapturki:
2145.
Załącznik 263577
2146.
Załącznik 263578
2147.
Załącznik 263579
W tych ostatnich jeśli chodzi o obróbkę leciutko skorygowałbym WB i odrobinę ten kontrast jednak podniósł.
W sumie zmiana byłaby można powiedzieć kosmetyczna i może nie na każdym wyświetlaczu widoczna (teraz głównie na telefonie się chyba zdjęcia ogląda) :
przedZałącznik 263586 poZałącznik 263587
wersja @And.N. mniej zielona i chyba lepsza w odbiorze. Kadr świetny :)
Wywołany do tablicy, chociaż zdecydowanie nie jestem specem od kolorów. :wink:
Każdy ma jakiś swój styl obrabiania fotek, który w mniejszym lub większym stopniu mu odpowiada. W Twoich fotkach widzę czasem, że są takie trochę "spłowiałe', ja robię to inaczej, ale to moja wizja. Lubię trochę "podbić" kolory, żeby ptaki wyglądały ładniej. Może trochę z makrofotografii Ci został nawyk, że skupiasz się przede wszystkim na ostrości, detalach?
Akurat ja oglądam na monitorze - w domu na porządnie skalibrowanym NEC-u a na leśnej działce na nieco gorszym DELL-u ale też niezłym - po oprofilowaniu obraz z Della U2410 jest całkiem przyzwoity. Sądzę że w moim przypadku problem nie wynika z monitora a z małej wrażliwości mojego mózgu na niuanse kolorystyczne.
A wracając do samych zdjęć - obejrzałem, porównałem i przyznaję że Twoja wersja prezentuje się lepiej. Dzięki za pomoc!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Koriolan Galvan - dzięki za komentarze! - spróbuję nieco bardziej przyłożyć się do kolorystyki - zobaczymy z jakim skutkiem.
2148. Bielik - poranna toaleta.
Załącznik 263596