Lubię motylki, ładnie pokazane. :mrgreen:
Wersja do druku
Lubię motylki, ładnie pokazane. :mrgreen:
Kolejny :)
(motylarnia Niechorze)
1332. Załącznik 213657
Rzeźbione i kute detale z kolegiaty bardzo mi się podobają.
Piękne okazy z motylarni pokazałeś, miło się tutaj zagląda.
Pozdrawiam
Bodzip - skądś tyś takie okazy wyczarował - zwłaszcza ten ostatni z poprzedniej strony mnie zadziwił
w Kolumbii widziałam sporo pięknych i ogromnych motyli ale takiego cuda jak na 1331 to w życiu nie widziałam nawet na obrazku
Pięknie dziękuję (dziękujemy) :)
Wygląda jak mnich lub anioł ze złożonymi skrzydłami :)
No cóż, to nie moje, to motylarnia w Niechorzu. Jednego okaza nawet wyniosłem na zewnątrz. Pani prosiły aby się w lustrze oglądnąć czy "coś" na nas nie siadło. Mimo tego nie zauważyłem łotra :) i wyniosłem. Dał się jednak złapać do dłoni i wrócił z powrotem do środka.
Jednego Jagna ucapiła, ale była tak oszołomiona, że puściła zaraz. Jedna z pań z personelu się roześmiała i mówi, że większość psów tak reaguje.
Budynek starostwa powiatowego w Kartuzach. Kapitalne te napisy po polsku i kaszubsku :)
1333. Załącznik 213681
1334. Załącznik 213680
Zdjęcie nr 1333 pięknie oddaje naszą rzeczywistość, piękny okazały budynek Starostwa i obok "odzież na wagę". Zero dbania o estetykę. Zdjęcia bardzo ładne, byłem zwiedzałem skansen, warto to zobaczyć. Takie refleksje mi się nasunęły.
„Fotografia jako potężne medium wyrazu i komunikacji oferuje nieskończoną różnorodność postrzegania, interpretacji i działania”.
— Ansel Adams
1333 to składanka z 5 pionowych kadrów. Nie miałem wtedy ze sobą Laova 7,5 tylko klasyczne turystyczne 14-150. A że było blisko... jak widać dało radę :)
Czemu składałeś z 5 zdjęć pionowych? Chciałeś uzyskać jedynie większą rozdzielczość, czy może inny cel (np więcej obszaru pod prostowanie) ?
bo by 14-150 nie objęło całości, a @Bodzip to spec od składanek :)
Hugin gdy składa to sam prostuje. Jedyny wymóg, to korekcja geometrii obiektywu przy wołaniu RAW-a.
Dokładnie. Budynek mieścił się na wysokość w pionowym kadrze, natomiast w poziomym to brakowało wszędzie. Cofnąć się nie dało bo ściana :)
Venus Optics Laova by objął - jak np. wczorajsze...
Też było bardzo blisko.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1566156763
Piękne to ostatnie :)
Pięknie pokazałeś bardzo ciekawe detale w kolegiacie - często się nie zwraca na nie uwagi. A i motyle klasa sama w sobie.
Albo Marysia, albo jakaś "święta" :mrgreen:
1335. Załącznik 213751
To ja. Możliwe, że tu będzie zlot... ????
1336. Załącznik 213788
1336. Bardzo mi się podoba:)
Kto ? Jaszczomp czy ja ? :lol:
No lubię być spętany :D
===edit===
to jest jastrząb kaukaski - samiec. Waży ok. 600 g - bardzo lekki, prawie nie czuć go na ręce. Jest uczony do pokazów, sam nie poluje i wg właściciela nigdy nie będzie polował.
Siła jego szponów jest niesamowita, gdy je zacisnął to poczułem rękę jak w imadle.
Dziwne prawo jest w Polsce - każdy może sobie kupić takiego ptaka, a nawet orła. I nie gra roli, że ktoś mieszka w bloku :shock:
Ten akurat osobnik będzie miał doskonałe życie :)
Nie mogłem się oprzeć aby go nie sportretować :)
1337. Załącznik 213798
portret całkiem poważnego ptaka :)
Jak sama nazwa wskazuje - nazwa "Kamień Pomorski" pochodzi od kamienia pomorskiego :D
Głaz narzutowy o średnicy ok 20 m nazywany przez miejscowych "głazem królewskim". Zresztą jak zwykle przy takich artefaktach legendy narastają lawinowo :)
1338. Załącznik 213841
1339. Załącznik 213840
Motylos.
1340. Załącznik 213876
Kamień Pomorski. Miasto powiatowe, środek sezonu, a w mieście zero ludzi. Czegoś takiego dawno nie widziałem :shock:
Ratusz.
1341. Załącznik 213905
1342. Załącznik 213906
Muzeum kamienia.
1343. Załącznik 213907
1344. Załącznik 213908
chyba tam raz w życiu byłam - ale kamienia nie widzialam ;)
zaiste :) miałam - dziękuję :)
Jezioro Czajcze - największe jezioro Wolińskiego Parku Narodowego.
1345. Załącznik 214454
1346. Załącznik 214455
Gorlicki ogólniak. Godz. 19.55 - jeszcze pracują :roll:
1348. Załącznik 214511
może sprzątaczki działają :wink:
jedna z legend głosi zapewne, że pod głazem ukryty jest dzban złota. W Kamieniu Pomorskim byłem bardzo dawno i kojarzy mi się głównie z organami w kościele a na Twoich zdjęciach
to bardzo ładna i przyjemna miejscowość. Ptaszysko zacne i z oczu bije powaga. Jezioro przyjemne w odbiorze.
1345, 1346 siem wylewajom w lewo nieco..... :roll: Poza tym Ok....... No prawie.