Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Panie, Panowie, zapytam, bo w sumie nikt nigdy mi tego do końca nie naswietlił. Mianowicie, czym różni sie pomiar ostrosci matrycowy, gdzie tez mozna ustawic punkt pomiaru AF, od punktowego, gdzie na ekranie dochodzi dodatkowe kółeczko...
Chyba pomiar ekspozycji, nie ostrości...
Jak zwal tak zwal, wazne że wiadomo o co chodzi :) choć sprawdzilem i w instrukcji używają zamiennie słów ekspozycja oraz pomiar ostrości AF...
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Panie, Panowie, zapytam, bo w sumie nikt nigdy mi tego do końca nie naswietlił. Mianowicie, czym różni sie pomiar ostrosci matrycowy, gdzie tez mozna ustawic punkt pomiaru AF, od punktowego, gdzie na ekranie dochodzi dodatkowe kółeczko...
luc4s ma rację - to kompletnie nie ma nic wspólnego z ostrością.
Jak chcesz poznać różnicę to zrób zdjęcie białego kwiatka.
- najpierw jako pomiar matrycowy
- potem jako centralnie ważony (z dodatkowym kółkiem) jak piszesz
- i na koniec pomiar punktowy
porównanie tych trzech zdjęć da Ci odpowiedź
To w E-M10 można ustawić gdzie robi pomiar światła punktowy, czy też zawsze mierzy na środku kadru?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
luc4s ma rację - to kompletnie nie ma nic wspólnego z ostrością.
Jak chcesz poznać różnicę to zrób zdjęcie białego kwiatka.
- najpierw jako pomiar matrycowy
- potem jako centralnie ważony (z dodatkowym kółkiem) jak piszesz
- i na koniec pomiar punktowy
porównanie tych trzech zdjęć da Ci odpowiedź
No tak, z tym, że obecnie zamiast się doktoryzować ;-) w temacie różnic pomiędzy pomiarami światła, których geneza tkwi mocno w czasach aparatów na klisze, lepiej ogarnąć histogram, który można mieć na żywo w wizjerze.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
To w E-M10 można ustawić gdzie robi pomiar światła punktowy, czy też zawsze mierzy na środku kadru?
mozna ustawic. Najłatwiej z poziomu ekranu dotykowego.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Przeglądałem instrukcję i nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. Chyba trzeba mierzyć kołeczkiem w środku kadru i ew. zastosować blokadę ekspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
mozna ustawic. Najłatwiej z poziomu ekranu dotykowego.
Jak? Nie mylisz pomiaru światła z ustawieniem ostrości?
---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
choć sprawdzilem i w instrukcji używają zamiennie słów ekspozycja oraz pomiar ostrości AF...
Instrukcja jest napisana specyficznym językiem (jak to instrukcje), niektóre sformułowania trochę kolą w oczy, np. "kołek blokady obiektywu" czy "przestrogi", ale nie widziałem takiej sytuacji o jakiej piszesz, byłby to ewidentny błąd.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Przeglądałem instrukcję i nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. Chyba trzeba mierzyć kołeczkiem w środku kadru i ew. zastosować blokadę ekspozycji.
Tak właśnie jest w E-M5.
Za to w GX7 można wybrać punkt pomiaru punktowego, co uważam za fajne udogodnienie.
Miło jakby E-M10 też posiadał taką opcję.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Tak właśnie jest w E-M5.
Za to w GX7 można wybrać punkt pomiaru punktowego, co uważam za fajne udogodnienie.
Miło jakby E-M10 też posiadał taką opcję.
Pewnie tak, ja w cyfrze pomiaru punktowego nie używam, musiałbym trochę pomyśleć żeby znaleźć sytuację dla jego zastosowania, tak samo zresztą jak dla opcji pomiaru na jasne/ciemne obszary.