-
Ciemniejsze raczej nie - histogram masz od deski do deski - podręcznikowy :). Zdjęcie jest lekko jakby zamglone. Dobry efekt (przynajmniej w tym zdjęciu) daje potraktowanie go krzywą w kształcie "S" (oczywiście mocno wypłaszczoną) - wzrośnie kontrast w średnich i to ożywi zdjęcie. Po odjęciu ogólnie niebieskiego pojawia się ta zielenina i można ją zredukować przez dodanie czerwonego, ograniczając się do świateł i jasnych cieni. Tak wyszło z mojego skromnego doświadczenia. Pewnie można i trochę inaczej.
Biel śniegu w cieniu zawsze będzie chłodniejsza - bardziej niebieskawa. Nie ma sensu z tym walczyć jakimiś powichrowanymi krzywymi, bo w innych miejscach wyjdzie kaszana. Ewentualnie: maska, pędzelek i zmniejszanie nasycenia.
-
268 jak dla mnie, czyli trochę symetrii w naturze. :) W 269 ekspozycję bym zmniejszyła, szkoda trochę śnieżynek, byłyby bardziej widoczne.
Bród oryginalny trochę za mało kontrastowy, ale kadr ładny.
-
2 załącznik(ów)
Dzięki za opinie. Miałem okazję być na rzeką zaraz po stopnieniu śniegu ale za to przy ładnej pogodzie. Taka smutna i nieożywiona mi się wydała stąd dwa zdjęcia.
-
W pierwszym jakoś kadr mi nie leży, za to drugie bardzo mi się podoba korzeń dodaje uroku.
-
Z tych dwóch zdjęć 27 zwraca większą uwagę. Ładny kadr i ten konar na pierwszym planie ładnie się wkomponował.
-
Ze zdjęć rzeki zdecydowanie podoba mi sie drugie. Fajnie pokazuje jej wielkość.
-
drugie napewno bardziej wzrok przyciaga, ten konar "robi robote" :grin:
-
a może by taki rzeczny widoczek nr 2 w HDR zrobić? ciekawy kadr i nie będzie takie blado zimowe :)
-
Jak dla mnie to tez druga fotka...
-
Rzeka to wiadomo - temat rzeka...
Bardzo lubię ten motyw;jest on taki symboliczny,potrafi mocno poruszyć wyobraźnię...Od dawna noszę się z zamiarem przedstawienia tego na fotografii ale to jest chyba jeszcze za trudne dla mnie...
Mam kilka ulubionych cytatów związanych z rzeką i zainspirowany zdjęciami Wiejo chciałbym dwa z nich tutaj zacytować :
"Ludzie są jak rzeki. Woda we wszystkich jednakowa, ale rzeka może
być wąska, bystra, szeroka, spokojna, leniwa, ciemna, mętna, czysta.
Tak samo jest z ludźmi."
Lew Tołstoj
"Rzeki nie płyną dla ciebie; robią to niezależnie od tego, czy jesteś, czy cię nie ma. Nie płyną, żeby zaspokoić twoje pragnienie, nie płyną, aby nawodnić twoje pola; po prostu płyną. A ty możesz zaspokoić pragnienie lub nie – to zależy
od ciebie."
Bhagwan Shree Rajneesh
Pozdrawiam.