Dziękuje za pomoc w udzieleniu odpowiedzi koledze ahutta, filmik ok. :) , to chyba najciekawszy szlak na Babią, prawie jak w Tatrach :)
Wersja do druku
Planowałem zejść tamtędy ale okazało się, że to trasa tylko do wejść (jednokierunkowa), więc jest pretekst aby wybrać się tam znowu.Nie wiem o jaką skałę Ci chodzi, coś tam jeszcze wrzucę to może gdzieś będzie :grin:
Też mam ochotę się wybrać. Jeden z turystów strasznie zachwalał takie wyjście jesienią. Trasa łatwa więc nie powinno być problemu, byle na jakąś gęstą mgłę nie trafić. Widziałem na forach, że wiele osób nawet nocuje na szczycie, są nawet zdjęcia jak w nocy dokarmiają liska. Swoją drogą dobrze, że ich tylko lisek odwiedził a nie niedźwiedź.
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:25 ----------
No właśnie - Babia bardziej mi przypomina Tatry Zachodnie niż Beskidy jakie znam.
nadrobiłem zaległości, ostatnie motylki super, Pieniny i Babia zresztą też.:)
specem od Babiej nie jestem
ale udało mi się kilka lat temu wchodzić tą trasą co Ty
i kilka tygodni temu wchodzić trasą z filmiku
i choć kondycja ma zawsze w górach pokazuje że prawie jej nie ma - to leżenie z widokiem na stronę Słowacką o której wspominał Muminek - cudne !!!
Babia jak to baba - swe humory ma - więc często ciężko utrafić w pogodę na szczycie...
co do wschodów - to nie byłam - ale to dość popularna trasa...
jak pogoda i mgiełki dopiszą to widoki są cudne
co do nocowania na szczycie - owszem też czytałam - tylko ciepły śpiwór to raczej totalna konieczność...
widoki piękne - aż mi się wspomniał lipcowy wypad :) :) :)
O ile w ogóle coś tam widać. Niestety miałem pod słońce i na dodatek było zamglone, więc wiele nie zobaczyłem. Wrzucę taką próbkę z pobliskiego Pilska sprzed kilku lat dającą mniej więcej pojęcie czego można się doświadczyć:
Załącznik 127493
Dlatego jak wrzuci się w googlach "królowa niepogody" to wyskakuje właśnie Babia Góra. Słynie z nagłych zmian/załamań pogody (przez co uchodzi za szczyt niebezpieczny, było na nim sporo wypadków, w tym śmiertelnych) i huraganowego wiatru, którego doświadczyłem. Tam zawsze warto zabrać kurtkę przeciwwiatrową.
351. Na południowy zachód widoczność była lepsza
Załącznik 127500
352.
Załącznik 127501
Diablak zwany także Babią górą to najwyższy z wierzchołków masywu i najwyższy polski szczyt poza Tatrami - 1723m. Oto on:
353.
Załącznik 127499
354.
Załącznik 127497
355. Kamienny mur dający trochę wytchnienia od silnego wiatru
Załącznik 127498
356.
Załącznik 127494
357. Dalej w kierunku Przełęczy Brona i Małej Babiej Góry
Załącznik 127495
358. Jeszcze spojrzenie za siebie
Załącznik 127496
Ten kamienny mur to ludziowie ułożyli ?
Fotki z Babiej zacne. Oko cieszy. Dodam, że nigdy na Babiej nie byłem :)