posiada ktoś może jakieś schematy, informacje o elektronice jakiegoś obiektywu ZD ewentualnie jakiś obiektyw stary uszkodzony pożyczyć do testów, fajnie by było jak by się ktoś odezwał z posiadaczy tego wynalazku jakim jest dandelion.
Wersja do druku
posiada ktoś może jakieś schematy, informacje o elektronice jakiegoś obiektywu ZD ewentualnie jakiś obiektyw stary uszkodzony pożyczyć do testów, fajnie by było jak by się ktoś odezwał z posiadaczy tego wynalazku jakim jest dandelion.
Napisz może do Dobasa, on się przymierzał do kupna, ale nie jestem pewna czy nabył?Cytat:
Zamieszczone przez Fr3dzia
Czy przypadkiem zamiast potwierdzenia ostrości nie wystarczy właściwa matówka?
hmm ... od wczoraj mam pierwszy manual a od dziś przejściówkę na M42.
Byłem ciekawy jak to jest i chciałem w tańszej wersji popróbować dużej dziury (Takumar 50 1,4).
Jak na razie to ostrość wypada całkiem inaczej niż ja to widzę. Lamerstwo i ślepota :mrgreen:
Pozostaje wspomaganie sprzętowe, ale matówka jest jedna a dandeliony muszą być w każdym adapterze (M42, OM, etc). Pytanie czy matówka załatwia w sposób wygodny i skuteczny ostrzenie?
Ja tam od dość dawna szaleję na moim Takumarze i nie widzę żadnego problemu - no może po za f1.4 - ostrość jest ale nie dość dużo. Uważam, że kwestia wprawy. 90% wszystkich zdjęć robię właśnie nim.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
owszem, ale z opinii na forum wyszło mi, że jest front focus albo inne paskudztwo, a w ogóle to obiektyw do niczego ;-).Cytat:
Zamieszczone przez Fr3dzia
Zgadzam się z Sydem. Myślę, że jeśli masz ten obiektyw raptem 2 dni, to są to normalne efekty ;) ćwicz, ćwicz, ćwicz i na pewno będzie dużo lepiej. :) i oczywiście pochwal się nam tutaj efektami ;)Cytat:
Zamieszczone przez Syd Barrett
"Settings the focal lens in menu is invalid when the FourThirds lens is atached! "
AF/IS emulator chip(DANDELION) = FourThirds lens
Kris-> Trenuj - może na największej dziurze ciężko wyostrzyć, gdyż GO jest minimalna, ale przymknij trochę i będzie ok.
Są też specjalne matówki - z mikrorastrem chyba? Ale to zdaje egzamin tylko wtedy, gdy w kadrze masz jakieś linie. (poprawcie gdy się mylę)
Pozdrawiam
Ok, jak juz przyznałem się do lamerstwa i ślepoty :D to mogę zadać parę głupich pytań:
1. Po zrobieniu zdjęcia na pewno przeglądacie na monitorku aparatu jak to wyszło. Ponieważ to ostrzenie manualne, najlepiej obraz powiększyć i ocenić. Do jakiego powiększenia dochodzicie przy ocenie? 10x i 14x zawsze mam rozmyte, bez względu na przysłonę (mam na myśli te z którymi przypadkowo udało mi sie trafić z ostrością).
2. Czy drobne paprochy w środku obiektywu, na każdej soczewce mają duży wpływ na zdjęcia? Stare obiektywy mają tego trochę i zastanawiam się czy warto i jak to oczyścić.
3. Czy istnieje jakaś metoda na uzyskanie ostrego zdjęcia na pełnej, dużej dziurze 1:1.4 ?
Bardzo podoba mi się kolorystyka i plastyka jaką daje ten Takumar w niewielkim świetle zastanym a tak mała przysłona daje pole do popisu przy zabawie z GO. Tylko ta ostrość .... hmm. Trenuję cały czas. :D
4. GO. Rozmycie nieostrości jest znacznie delikatniejsze niż w obiektywach AF do cyfry, szczególnie te o dłuższych ogniskowych. Nie bokeh, ale obszar w okolicy płaszczyzny ostrości. Niestety wychowany na cyfrowym AF - ten podoba mi się bardziej. Co myślą o tym ci którzy od dawna pracują na manualnych obiektywach?
5. Zamówiłem matówkę. Czy ktoś z posiadaczy może podpowiedzieć - do jakiej przysłony działa ok? Czy funkcjonalność spada bardziej zależnie od przysłony czy światła w wizjerze?
Wpadł mi w ręce taki obiektyw:
http://img149.imagevenue.com/loc612/..._122_612lo.jpg http://img124.imagevenue.com/loc663/..._122_663lo.jpg
Czy ktoś orientuje się, co to warte i jak sprawuje się w e-sytemie?