-
1 załącznik(ów)
Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Heniu mnie bardziej chodzi o to, że aby zrobić zdjęcie takiego malowidła, albo nie ma się gdzie cofnąć i trzeba aparat zadzierać do góry albo jest inne utrudnienie(mural na wąskiej ścianie i do tego z drzewem na dole). Ale to może być celowe wybieranie takich miejsc, ze względów autorskich.
Zobacz ten przykład. Mural na ul. Uniwersyteckiej.
2.Załącznik 126644
Wygrzebałem z głębokich czeluści galerii, eszcze nie prostowana- czeka. Ale niewykluczone, że zrobię nowszą wersję przy okazji i będzie więcej, bo tam są 3 blisko siebie.
-
2 załącznik(ów)
Ekstra, te Łódzkie murale. Ja bym je jednak pokazał inaczej. Wiem, że one współistnieją z jakimś otoczniem, ale jednak bałagan na Twoich zdjęciach IMHO trochę przeszkadza.
Jeśli pozwolisz, to widział bym to tak:
Załącznik 126646
Załącznik 126647
-
Foty są jeszcze do poprawki, ale czekają w kolejce. Murale są świetne, fakt. Oglądałem ostatnio galerię pewnego dziennikarza Gazety w. na dworcu Kaliskim.Znając kryteria forumowe co do oceny, pewnie nie zostawilibyście na jego fotach suchej nitki.:grin:
.
Ale te malowidła warte są focenia w różnej wersji.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Foty są jeszcze do poprawki, ale czekają w kolejce.
To może je popraw , zanim pokażesz? :-P
-
1 załącznik(ów)
Heniu to surowa próbka była, jeszcze czeka w kolejce.
Masz edycję specjalną.:grin:
3.Załącznik 126650
-
Ale skoro macie dla mnie tyle zrozumienia- raw w prezencie. On też czeka.
4.Załącznik 126651:grin:
-
Ostatnie foty fajne szczególnie wykadrowane przez fazi75.
-
1 załącznik(ów)
Szykuję nową porcję fotek, oto jedna z nich.
1.Załącznik 126962
Tylko nie wiem jak się to cudo nazywa. Może kto wie??:grin:
W następnej wrzutce pokażę, co mój Bruno czyni z piłką.
CDN
-
Biker tego murla widziałem jak lazilismy z @tropiciem vel bosmanem i Toba... :-)
-
A fotę kapitanie trzepnąłeś???:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
A fotę kapitanie trzepnąłeś???:grin:
Jak pamietam to strzelilem :-)
-
Bardzo mnie to cieszy, że mogłem Wam coś w tej mojej Łodzi pokazać. Jakbyś kiedy był w pobliżu, daj znać to Ciebie zaprowadzę na fajne fabryczne osiedle Księży młyn. Tam są kapitalne miejsca na foty.:grin:
P.S. Coś mi się zdaje, że jak jechaliśmy na zlot do Chełmna, to tam z Wami byłem, ale przejazdem. Ruiny przędzalni pamiętasz???:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Bardzo mnie to cieszy, że mogłem Wam coś w tej mojej Łodzi pokazać. Jakbyś kiedy był w pobliżu, daj znać to Ciebie zaprowadzę na fajne fabryczne osiedle Księży młyn. Tam są kapitalne miejsca na foty.:grin:
P.S. Coś mi się zdaje, że jak jechaliśmy na zlot do Chełmna, to tam z Wami byłem, ale przejazdem. Ruiny przędzalni pamiętasz???:grin:
Pokazywales :-)
-
3 załącznik(ów)
Tam się wszystko szybko zmienia, domy fabryczne już remontuja, plantują stare miejsca po torach, którymi do fabryk dowożono bawełnę. Niedługo to będzie wyglądać inaczej, tylko te ruiny stać będą, bo o nich nikt nic mówić nie chce.
No podpowiedzcie co to za kwiat wstawiłem.
---------- Post dodany o 19:37 ---------- Poprzedni post był o 19:20 ----------
Obiecałem fotki z brunem. Zabrałem ostatnio wnuczkę i dziewczyny na nasze boisko. Bruno oczywiście też poszedł, bo na widok piłki, szału dostawał. Dziewczyny zajęły się wnuczką, by jej nasz czworonóg nie stratował. A ja...........ustawiłem "na oko" poziom na którym powinienem trzymać Olka, by trafić w Bruna gdy będzie skakał. Potem potrenowałem, parę odpowiednich kopnięć podrzucających piłkę na odpowiednią wysokość. gdy uznałem, że jestem gotowy.........nogą kopałem a rękoma fociłem. A Bruno..............skakał jak na zamówienie.
Oto efekty. tryb S się sprawdził, ukłony dla Helmuta:grin:
1. Goalkeper
3.Załącznik 126965Załącznik 126963Załącznik 126967
Załącznik 126968
Załącznik 126969
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Dzięki Waszmościom za wizytę.
Czuję się zobowiązany jakoś na tą lekcję pokory odpowiedzieć:grin:.
Pierwszym zamysłem co do tej skośnej foty z galerią gwiazd na chodniku, było zrobienie skosa. Już coś podobnego kiedyś zrobiłem z Ławeczką Tuwima. Mam zresztą podobną "Skośną" wersję Ławeczki.
Nie bardzo mi się podobała ta moja wygimpowana wersja, więc zaproponowałem zabawę, żeby zrobić porównanie.
Wniosek- muszę to jeszcze poćwiczyć. No ale trzeba by jednak coś pokazać. Bo skoro jeszcze tu zaglądacie.........:grin:
Na początek jeden z ładniejszych murali, ale umieszczony w niefortunnym miejscu. Tuż za placem Wolności, a ścianie starej kamienicy,
idąc w kierunku ul. Północnej.
1.
Załącznik 126609
Camera
E-30
Focal Length
21mm
Aperture
f/8
Exposure
1/350s
ISO
200
a to orginał rawa
1A
Załącznik 126610:grin:
Ooo...udało się bez specjalnych wygibasów go sfocić.Byliśmy tam przeca z Warugą i Tobą...wciśnięty między dwa budynki,nijak ogarnąć...Naprawdę super mural !!
-
1 załącznik(ów)
Przez kilkadziesiąt minut, mogliście dziś oglądać w galerii moje ostatnie zdjęcie z dziedzińca pałacu Poznańskiego w Łodzi.
oto ono.
Załącznik 127586
Tym którzy je skomentowali chcę coś odpowiedzieć. Być może popełniłem kolejnego byka przy prostowaniu w Gimpie, byc może. Zrobię sobie powtórkę.
A co do mojego ustawienia przy tym zdjęciu, to........robiłem je pod słońce dlatego uciekłem za fontannę. Inaczej nie ma szans, by taki kadr pokazać, bo słońce "wędruje" za pałacem widocznym w tle z lewej strony wschodniej, na prawą zachodnią. Mam też nieco inne ujęcia takiego kadru, ale widać na nich "błyski" słońca złapane przez obiektyw.
Cofnąć się też nie było gdzie, bo całkiem byłoby pod słońce.
Jak wywołam rawy, pokażę inne ujęcia.
W każdym razie dzięki za komenty:grin:
Pozdrowerki:grin:
-
Ale po co pokazywać "taki kadr"? Co tak fascynującego i ulotnego przedstawia, że warto było publikować to zdjecie?
-
Grizzu może i masz rację, że nie powinienem tego pokazywać.
A czy coś przedstawia....
To raczej kadr ciekawostka, dla tych co nie byli i nie widzieli. Miejsce co by nie mysleć historyczne. I tylko latem można je w słońcu zobaczyć, bo później słońce już tam nie dociera.:grin:
A i jeszcze coś, choć to pewnie kiepski argument. Rzadko tam można wejść, bo na ogół wejście na dziedziniec jest niedostępne. Dlaczego, nie wiem.
-
Problem w tym, ze na tym zdjeciu przez fontanne niewiele widac, no i zupelnie odciaga wzrok od zameczku.
Teraz po przyjrzeniu mu sie rzeczywiscie widac, ze wydaje sie byc okazaly i warto by go bylo zaprezentowac, tak wiec rozumiem Twojej intencje.
-
To co nazwałeś zameczkiem, jest wewnętrzną stroną Pałacu Poznańskiego, który stoi tuż obok Manufaktury. Oficjalnie nazywa się to Muzeum historii miasta Łodzi, choć moim skromnym zdaniem to gruba przesada, gdyż pałac był własnością wielkiego fabrykanta z XIX i poczatków XX wielu. Jego wnętrza aż "dymią" od luksusowego wystroju, a wszystko to zbudowano gdy Polski na mapie nie było bo deptały ją buciory zaborców. W pałacu o samej Łodzi jest niewiele informacji, ale jest drzewo genealogiczne rodziny Poznańskich i mnóstwo przebogatych pomieszczeń i eksponatów.
Jak wywołam pozostałe rawy pokażę więcej.
Pozdrowerki i dzięki za odwiedziny i zainteresowanie.:grin:
-
2 załącznik(ów)
Zanim ponownie dojadę do ogrodów pałacu Poznańskiego, chcę Wam pokazać dwie fotki, które zrobiłem podczas ostatnich wypadów na miasto. Na ul. Piotrkowskiej, tuż przy skrzyżowaniu z Zieloną/Narutowicza są trzy stare kamienice. Brama wejściowa do jednej z nich została "udekorowana" zajefajnymi posągami. Wykorzystałem nieco opustoszałą Piotrkowską, by wreszcie trafić to co bardzo mnie kusiło.
1.Załącznik 127648
Zrobiłem wycinek w moim zdaniem najciekawszej formie.
A wczoraj poniosło mnie przy okazji na plac Wolności. Ale takiej fotki bym nie zrobił, gdybym nie wlazł do Muzeum archeologicznego, nie załatwił zgody i nie dotarł do "prawie" tego okna do którego dotrzeć chciałem. Ale i tak mam bezcenne ujęcie.
2.Załącznik 127649
jak to dobrze, że ja mam tą Łódż dla siebie:grin:
CDN:grin:
-
Całkiem, całkiem te fotki :)
-
1 załącznik(ów)
No wreszcie mi się udało te posągi trafić, bo byłem tam wiele razy, ale zawsze coś przeszkadzało. Na placu tez się udało. Jakby tego mi było mało, poćwiczyłem sobie na bramowych rozetach w Manufakturze, wlazłem na dziedziniec Poznańskiego bo jakimś cudem brama była otwarta. A po powrocie do domu, poniosło mnie na..............kwiaty
3.Załącznik 127653
a zakończyłem Olkowanie z.........Brunem na boisku. Ale na fotki musicie poczekać.:grin:
-
Janusz cos swiatlo nie siadlo...fota taka bez wyrazu :-(
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Po co Ci rawy?
By były.... Z rawa trzeba wywołać...
-
Podkolorowałem tą fotkę i przyciemniłem, wyglądało że będzie dobrze. :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Podkolorowałem tą fotkę i przyciemniłem, wyglądało że będzie dobrze. :grin:
Którą? :roll:
-
kwiaty Heniu, reszta obrabiana delikatnie.
Macie uwagi to czekam:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
By były.... Z rawa trzeba wywołać...
No właśnie, RAW to taki pozytyw do wywołania czyli całej zabawy w ciemni, żeby był śliczny. :-)
Jak nie wykorzystujesz możliwości "wywoływania we własnej ciemni" to oddaj "do labu" czyli rób JPG.
Janusz, balans bieli, krzywe, nasycenie i temperatura barw... zacznij nad tym panować.
-
Piotruś dzięki za uwagi.
Co do balansu to wszystko zrobiłem na chmurkę, ale po Twojej uwadze coś jeszcze pokombinuję.
Co do krzywego, to jeśli piszesz o fotce z placu Wolności, obiektyw dotknąłem całkowicie do szyby okna w muzeum. popatrzyłem na to zdjęcie przed wstawieniem, uznałem że jest proste.
Co innego z tymi posągami w bramie. Wiem że może to idealnie proste nie jest.
Z nasyceniem i temp. barw nic nie robiłem, na kwiatach może ustawiłem za duży kontrast.
Czasem wywołując rawy w OL V 3 zmieniam trochę krzywe tonalne, tak dla ćwiczeń. Nie zawsze mi to wychodzi.
dzięki za uwagi.:grin:
---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post był o 17:37 ----------
Zaraz dostaniecie kilka fotek po zmianach.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Piotruś dzięki za uwagi.
Co do balansu to wszystko zrobiłem na chmurkę, ale po Twojej uwadze coś jeszcze pokombinuję.
Co do krzywego, to jeśli piszesz o fotce z placu Wolności, obiektyw dotknąłem całkowicie do szyby okna w muzeum. popatrzyłem na to zdjęcie przed wstawieniem, uznałem że jest proste./.../
Chodziło mi o krzywe tonalne, jedno z narzędzi wywoływaczki. :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Piotruś w tej dziedzinie, to ja dyletant jeszcze jestem. To przez Ciebie mnie to kusi, żeby na tym coś zmieniać. Ale muszą mi wystarczyć możliwości OL.V 3 i korekty w Gimpie. Z całym ubocznym skutkiem. Próbuję się tego naumieć na co nie których fotkach. Po to je robię.:grin:
Macie tu geniusze, tepiciele mojego beztalencia prezent od Bikera. Za odwiedziny, kopy w zadek i motywację:grin:
Załącznik 127694
Ja wkrótce wrócę:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
...Co do balansu to wszystko zrobiłem na chmurkę, ....
Dlaczego na chmurkę, a nie słoneczko gdy na większości tych ostatnich masz mocne słońce?
Chmurka wtedy gdy masz całe niebo zachmurzone bez slońca.
-
Zboczenie Bikerowe.:grin:
Andtorku na niektórych fotkach takie zboczenie, poskutkowało. Ale granica jest bardzo cienka i nie wolno tego nadużywać, czego dowodem są inne moje foty.:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Zboczenie Bikerowe.:grin:
Ty się tu nie wymiguj:wink: tylko stosuj właściwie. :)
Często automatyczny balans bieli radzi sobie bardzo dobrze (oprócz nocnych zdjęć) i jak wiesz, ze będziesz wywoływał RAW-a to spokojnie można stosować. Najwyżej w OV zmienisz WB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Piotruś w tej dziedzinie, to ja dyletant jeszcze jestem. To przez Ciebie mnie to kusi, żeby na tym coś zmieniać. Ale muszą mi wystarczyć możliwości OL.V 3 i korekty w Gimpie. Z całym ubocznym skutkiem. Próbuję się tego naumieć na co nie których fotkach. Po to je robię.:grin:
Macie tu geniusze, tepiciele mojego beztalencia prezent od Bikera. Za odwiedziny, kopy w zadek i motywację:grin:
Załącznik 127694
Ja wkrótce wrócę:grin:
Janusz ten plik nie chce sie otworzyc, wrzuc po ludzku :-)
-
1 załącznik(ów)
Ja praktycznie BB w wersji auto nie stosuję. Ale chyba czas na zmianę nawyków.:grin:Załącznik 127700
Pisać czy się otwiera. Mnie się otworzył, sprawdzałem.
-
U mnie poprzedni się otwiera, nie ma problemu.
Janusz stosuj skrót WB od ang. white balance.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ale i tak mam bezcenne ujęcie.
A co powiesz na to?
Załącznik 127701