Piękna seryjka, światełko w 265 najlepsze chyba :)
Wersja do druku
Piękna seryjka, światełko w 265 najlepsze chyba :)
265 jest ujmujące. Ptak z pierwszego planu w obramowaniu sylwetek z drugiego.
Dziękuję za dobre słowo.
Tak... faktycznie widać podobieństwo, powinienem napisać, że tego ptaka trudno pomylić z innym gatunkiem w Polsce:wink:.
Sfotografowałem kilka gatunków ibisów, oczywiście nie w kraju, wkrótce pokażę.
Z tym obiektywem nigdy nie miałem problemu z flarami, to znaczy miałem, ale skończyły się jak wykręciłem ochronny filtr UV. Ten filtr przykręcony był od nowości i nie zdawałem sobie sprawy, że w specyficznych warunkach, właśnie robiąc zdjęcia pod słońce, może mieć wpływ na jakość zdjęć.
Jakoś tak im wyszło:-P, dziękuję.
Na 269 i 270 super to wygląda w mieniącej się światłem wodzie. Za to układ na 265 jak na zawołanie :)
Zaległości sobie poodrabiałem, od gąsiorka przez wróble, sikorki, szpaki,mazurki, perkozka aż do najświeższych, miło spędzony czas. Foty super, ostatnie bardzo fajne na szarówkę jaką mam za oknami :)
Podziwiam kadry... doskonałe! Przez chwilę poczułem jakbym tam był...
Dziękuję za odwiedziny.
W takim razie jeszcze kilka kulików i pliszka:).
Kulika wielkiego coraz częściej można obserwować w kraju przez cały rok, niektóre osobniki próbują zimować. W zeszłą niedzielę byliśmy z krisem70 na obserwacjach i mogliśmy podziwiać 7 osobników. Rozległe niezamarznięte płycizny, wciąż dają im możliwość żerowania.
271.
Na zdjęciu poniżej, na pierwszym planie kulik, bardzo energicznie potrząsa dziobem w poszukiwaniu bezkręgowców, dalej w tle czapla siwa i krzyżówki.
272.
Niestety osuszanie łąk i ich zarastanie powoduje, że gatunek jest zagrożony wyginięciem.
273.
Przypadkowo udało mi się uchwycić startującego kulika, ptaki zrywają się do lotu w ułamku sekundy. W lewym górnym rogu to nie jest zabrudzenie matrycy, tylko lecąca ważka, tego ranka latało ich dosyć sporo:wink:.
274.
275.
Kilka metrów przed obiektywem usiadła pliszka siwa, te ptaki dosłownie potrafią wchodzić do obiektywu.
276.
Pozdrawiam
Bywam tu czesto.
W 271-ladnie w dziob dostal.
Ale wielki "spokój" bije z tych kadrów... tylko przyroda i Wy. Zazdroszczę.
Bardzo lubię takie zdjęcia jak pliszka z 276, cudowny klimat. 275 pięknie w locie wygląda ten kulik. Dzięki za te kolejne kilka kadrów. Cieszą oczy :)