Bardzo ładnie pokazujesz bydgoską jesień. Miłe oku te fotki. Pozdrawiam
Wersja do druku
Jesienne swiatelko, jesienne kolory to jest to !
Kolorki super, szczególnie że za oknem szaro-buro (teraz nawet czarno:grin:) i ciągle leje.
Jablonka sliczna :grin:
Wielka Mgławica Andromedy:grin: A tak prawidłowo to galaktyka Andromedy ale stara nazwa dostojna taka:wink:
Załącznik 133829
Pierwsza, bardzo na czuja robiona próba zdjęć z prowadzeniem za pozornym ruchem nieba i stackowania kilku zdjęć. E-M10+Orestor 135mm/2,8. Składak z 9 ujęć po 10s.
Świetnie wyszło!
BTW. W Wysowej w piątek piękne niebo było... Mogłem "gołym" okiem Drogę Mleczną oglądać... Ehhh...
Fantastycznie Adamie. Profil zmieniasz :)
Dzięki. Profilu nie zmieniam, wszak gwiaździste niebo można śmiało pod krajobraz podciągnąć:wink: Od czasu do czasu jak pogoda pozwoli i cierpliwości wystarczy mam zamiar się w astrofotki pobawić.
Potrzeba trochę sprzętu i cierpliwości:mrgreen:
Do prowadzenia aparatu za gwiazdami potrzebujemy montażu paralaktycznego z napędem w jednej osi. Posiadam montaż EQ3-2, używany do kupienia za kilka stów. Coś takiego:
Na montażu mocujemy aparat:
Oś obrotu wokół której aparat będzie podążał za gwiazdami musimy wycelować w okolice gwiazdy polarnej (w miejsce na niebie przez które przebiega oś obrotu ziemi). Służy do tego specjalna lunetka przechodząca przez oś obrotu montażu.
Jak już wszystko ustawimy włączamy aparat i jazda:grin: Moje zdjęcia były z czasami 10s ponieważ nie korzystałem z lunetki tylko na oko ustawiłem północ i kąt nachylenia osi (dla okolic Bydgoszczy 52*). Zdjęcia wstępnie obrobiłem w LR a potem zestackowałem w Deep Sky Stacker. To takie podstawowe podstawy astrofotografii. Na EQ3-2 wprawni użytkownicy potrafią robić zdjęcia z czasami do 5 minut z użyciem ogniskowych do 400-500mm. Do porządnych zdjęć potrzeba montażu za 2-3 tys., Kamery astrofotograficznej zamiast aparatu, refraktora APO zamiast obiektywów oraz dodatkowej lunetki i kamery do wprowadzania poprawek w prowadzeniu montażu. Limitów cenowych brak:mrgreen:
Wszystkie zdjęcia pożyczone z sieci. Trochę info tutaj:
http://www.teleskopy.pl/ustawienie_t...aktycznym.html
oraz na forach
www.astromaniak.pl
www.astropolis.pl
www.forumastronomiczne.pl