-
Odp: Nowy Panasonic LX100
taka ciekawostka... mniejsza lub większa ciekawostka;)
http://www.addyourface.co.uk/equipme...1411563895.jpg
nie jest to jednoznaczne ale napis na dolnej części jest leica germany. brak made in ... może ta odmiana LX100 nie jest produkowana w Chinach?
a druga sprawa, że w specyfikacji podane jest ISO od 80 do 25600. czyli ... ? jak to interpretować?
http://www.ephotozine.com/article/le...-preview-26260
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
może ta odmiana LX100 nie jest produkowana w Chinach?
W Niemczech na pewno nie :)
-
Ciekawe, czyżby Leica wstydziła się tego gdzie składany jest jej "klon" Panasonica :wink: Apple mimo (w Polsce? ) , że ma opinię produktu "premium" faktu że w Chinach składane są ich produkty się nie wstydzi.
Co do ISO80 to wyciągane programowo, matryca niemal na pewno jest ta sama.
-
niemal ... może jednak zrobić ogromną różnicę.
A] czy matryca zakładając, że jest taka sama i jest to klon nad klony ma takową czułość? tylko panasonic z jakiś powodów blokuje?
B] iso jest wyciągane programowo. tylko czy będzie to lepiej wyglądać od "prześwietlenia" zdjęcia?
zastanawiam się nad tym ponieważ oba klony będą w podobnej cenie. wyjątkowo różnica (teoretycznie) nie będzie aż tak wielka i można śmiało wybierać z innych powodów niż cena ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
niemal ... może jednak zrobić ogromną różnicę.
A] czy matryca zakładając, że jest taka sama i jest to klon nad klony ma takową czułość? tylko panasonic z jakiś powodów blokuje?
B] iso jest wyciągane programowo. tylko czy będzie to lepiej wyglądać od "prześwietlenia" zdjęcia?
zastanawiam się nad tym ponieważ oba klony będą w podobnej cenie. wyjątkowo różnica (teoretycznie) nie będzie aż tak wielka i można śmiało wybierać z innych powodów niż cena ;)
Zdaje się że ta nie tak ogromna różnica to już nie tyle ta czerwona kropka, ładny napis a LR 5.0 na płytce, tak?
-
Jeżeli ktoś uwielbia nowoczesny design wybierze Leice natomiast tradycjonaliści wyglądającego trochę retro Panasa. :) No i ta czerwona kropka u L :)
-
Może wersję z kropką będzie później łatwiej odsprzedać? Może też będzie mniej atrakcyjnym towarem dla tępego złodzieja. Panasonica pewnie kojarzy, a Leica może go zmylić ;)
-
Kiedys chyba widzialem na allegro jak ktos sprzedawal takie kropki do Leicy.Te mniejsze nawet nie byly drogie i byly samoprzylepne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
Kto i co blokuje? Leica ma ISO80, Lumix ISO100 - to jakaś różnica? DxO wymierzy jeszcze coś innego ;)
-
no tak... drwić można zawsze :D
ale tu mamy ewidentnie dwa produkty.. podobne, z drobnymi różnicami.
jest powód do analizy:
- niech będzie, jest kropka
- jest różnica w obudowie (chwytacz)
- jest iso
- jest dodatkowe oprogramowanie
- czy są jeszcze różnice? nie wiem, jeżeli są, to czy są w ogóle godne uwagi?
do tej pory oba klony pojawiały się mniej więcej równocześnie. ze względu na cenę, różnicę w cenie wg mnie zainteresowanie Leicą było mniejsze.
można spekulować, że różnica w cenie ogromna a aparaty identyczne.
ale teraz już tej różnicy w cenie "nie ma" jest minimalna w parametrach, tylko czy aby na pewno?
może jednak dalej różnicy w parametrach nie ma a jest w cenie. minimalna ale jest?
---------- Post dodany o 11:44 ---------- Poprzedni post był o 11:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
cube007
Leica ma ISO80, Lumix ISO100
w specyfikacji Lumix ma iso 200-25600, rozszerzalne do iso 100.
fakt skrupulatne testy obnażą oba korpusy ;)
-
No właśnie, czy różnica w cenie nie jest taka ile wynosiłaby świadomość posiadania "produktu premium" + świetne oprogramowanie. Ile LR + Lx100 wyjdzie w stosunku do Leica?
-
ja tego nie wiem i nie liczyłem ;)
dlatego pokusiłem się napisać, że cena jest podobna a nawet taka sama :)
-
Weźcie jeszcze pod uwagę, że wszystkie produkty techniczne cechują się tolerancją, selekcja może w prosty sposób powstawać na poziomie kontroli jakości i mam wrażenie, że własnie na tym etapie powstaje róznica między produktami z kropką i bez kropki.
-
sugerujesz, że "kropka" ma więcej norm jakości do kontroli i przechodzi je z lepszymi wynikami?
to też może być dobry punkt weryfikacji.
... hmm ale skoro różnica w cenie jest umowna i wynika z dodatkowego oprogramowania, można wnioskować, że etapy i linia jest także identyczna(?).
-
Nie musi być więcej norm, mogą być te same pomiary i np. górne 10% to kropka, a reszta bez kropki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie musi być więcej norm, mogą być te same pomiary i np. górne 10% to kropka, a reszta bez kropki.
Też jestem tego ciekaw - nie jedna firma tak robi.
Obserwuję oba i tak czeka mnie zmiana LR na nowszy jeśli mam kupić nowy aparat i też ciekawi mnie co Leica mogła dodać od siebie: inne filtry na matrycy, jej oprogramowanie, wygląd jpg.
-
-
wyczytałem w necie, że w przypadku Lumixa iso 100 jest wyłącznie dostępne dla jpg.
-
zapisuje się do kolejki czekających (jako trzeci) :)
-
mam nadzieję, że po ukazaniu się obu wersji szybko doczekamy się testów i porównania.
choć można śmiało przyznać, że porównanie w przypadku podobnej ceny jest mało istotne.
.. chyba ... .. . :?:
-
Według jednego z polskich sklepów róznica pomiedzy LX100 a Leicą wyniesie tylko 251 zł (na przedsprzedazy ustalili cene na 3.999 :) )
W innym sklepie gdzie panuje zdrowy rozsadek to 3.699. Ciekawe co ustali Panasonic Polska ( i czy juz ustalił??? )
Wszak do dnia X to tylko 2 tygodnie.
-
Cena na start nieco wyższa (potem jak przestanie być nowością troszkę spadnie ) niż inny Sony Rx100m3 robi się ciekawie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Ciekawe co ustali Panasonic Polska ( i czy juz ustalił??? )
LX100 ma kosztować w 849EURO, tyle samo co FZ1000 - cena FZetki w naszych sklepach to +/- 3600zł.
Jaszcze jeden aspekt rozważań Leica/Lumix to tempo obniżania cen przez obie firmy. D-Lux 6 debiutował w 2012r z ceną sugerowaną 3200zł, dziś Leica wycenia go na... 2900zł. :wink:
-
no tak.. tylko podobieństwo cen mamy już mniej więcej ustalone ;)
obniżka cen ... hmm w obu przypadkach, jest, będzie? mniej istotny watek :)
ja wrzuciłem temat raczej z innych powodów. różnica w cenie a raczej jej brak (to oczywiście w wielkim cudzysłowie) pozwala na rozważenie kupna jednego lub drugiego aparatu.
pytanie się nasuwa, czy warto? a raczej który warto kupić?
jakie są między nimi różnice? znaczące lub nie?
na chwilę obecną jest/są (to co ja znalazłem):
- ukryty kraj produkcji a może jednak nie?
- iso. może być identycznie jak w Lumixie. czyli rozszerzalne i dostępne tylko dla jpg?
- informacja a raczej specyfikacja na stronie: http://www.leicastore.pl/leica-d-lux.html informuje o stabilizacji matrycy
hmm. sadzić na wstępie można, że to wszystko jest wielką pomyłką, czy aby na pewno?
-
Mnie ciekawi cos innego. Jak będą obydwa aparaty wyglądały w realu. W niektórych przypadkach ( w sieci) zdjecia LX100 wygladaja bardzo siermiężnie zwłaszcza ten grip. Natomiast Leica wyglada tak "sterylnie" i nieskazitelnie. Czy to tylko magia programów graficznych ??
-
A do wideo 4K co wybralibyście - LX100 czy FZ1000? Rozważam wybór od premiery LX100 i teraz nie wiem czy czekać na LX-a, czy kupić dostępny od ręki FZ1000. Powoli już głupieję, a w sieci porównań jakości wideo póki co nie ma.
Dodam, że do pracy potrzebuje ekwiwalentu 75 mm dla małego obrazka. Inne ogniskowe byłyby bardziej już do zabawy. W obu aparatach ta ogniskowa jest osiągalna, szczególnie uwzględniając crop dla wideo 4K.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Mnie ciekawi cos innego. Jak będą obydwa aparaty wyglądały w realu. W niektórych przypadkach ( w sieci) zdjecia LX100 wygladaja bardzo siermiężnie zwłaszcza ten grip. Natomiast Leica wyglada tak "sterylnie" i nieskazitelnie. Czy to tylko magia programów graficznych ??
Trochę tak - Leica potrafi się zaprezentować ale i wykonanie "L" zawsze było na dobrym poziomie.
W budżecie na 2015 zostawiłem sobie okienko na ew. zakup.
-
mnie jeszcze interesują różnice w jpg'ch.
zresztą, co tu dużo gadać interesują mnie oba modele i eL i krOpka... stąd interesuja mnie wszelkie możliwe różnice między nimi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cube007
Mozna - tyle ze wieksza matryca juz sie nie miesci...
Za to mieści się obiektyw o ekw. ogniskowych 28-300 i stałym świetle f2.8... Argument tak samo trafiony lub chybiony jak Twój.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart_1985
Ale zdaje się, że Stylusa trudno by było nazwać "kieszonkowym" a Lx100 już do większej kieszeni się zmieści.
Z której strony ten LX100 jest kieszonkowy? To dwucentymetrowy 'kominek' Stylusa dyskwalifikuje go jako taki? Kieszonkowość lub nie zwykło się określać grubością aparatu, która w obu przypadkach jest identyczna.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
Ciekawy , obiektywny i rzeczowy artykuł. Coraz bardziej przekonuje się do tego aparatu.Może zastąpi mi zestaw z sygnatury ?? :)
-
-
-
a jeszcze jedną recenzję znalazłem.
oprócz tekstu są także zdjęcia:
http://www.photographyblog.com/revie..._lx100_review/
i jest też porównanie do Canona G7X:
https://www.flickr.com/search?text=C...sort=relevance
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
W tym samym artykule Fotopolis zapowiada rychły test. Mają już do dyspozycji egzemplarz produkcyjny.
-
-
Na stronie http://www.leicastore.pl/leica-d-lux.html piszą , ze Leica D-Lux posiada funkcje 4K, czyli możliwości te same co LX100 tylko w innej obudowie.
-
cały czas się nad tym zastanawiam(?).
nie ukrywam, że moim subiektywnym zdaniem (to tylko spekulacja) oba aparaty będą identyczne i śmiem twierdzić, że oprócz wizualizacji graficznej zewnętrznej i programowej nie będą się różnić! mam także na myśli obróbkę programową plików jpg oraz surowych mimo innego rozszerzenia jak mniemam.
a różnice wynikające dzisiaj z różnych opisów wynikają z świadomych lub mniej świadomych błędów...
.. i bardzo, bardzo chciałbym się mylić w swoich przypuszczeniach!!!
-
A niby czemu klon ma być inny ??
FZ 1000 tez ma swojego bliźniaka w "czerwonym kapturku" :)
Pytanie zasadnicze: ktory jest klon a który pierwowzór ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
.. i bardzo, bardzo chciałbym się mylić w swoich przypuszczeniach!!!
Myślę, że masz rację - nie sądzę żeby różnice (jeżeli wystąpią) były istotne z punktu widzenia świadomego fotografa. Nie rozumiem jednak dlaczego chciałbyś się mylić?