Czepiasz się :)
Bardzo fajne foto.
Gratuluję "oka" i refleksu.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Czepiasz się :)
Bardzo fajne foto.
Gratuluję "oka" i refleksu.
Pozdrawiam.
91. super są takie etnograficzne foty! Jeszcze, jeszcze a zabawa cap lens pokazuje, że ten obiektyw nie tylko do zabawy się nadaje.
witam
bodziop:
2500;) w D90 pamiętam, że powyżej 600-800 bardzo unikałem, może to moje 'walnięcie' i fobia przed wyższymi ISO, może zbyt wrażliwy jestem. 70-80% zdjęc robię za dnia na zewnatrz i rzadko podbijać musze/musiałem wyżej. 10tka faktycznie nieźle sobie radzi, ale w LR jednak 'czyszczę' lekko.Cytat:
2500 czy 25000 ? - sorry ale na komórce nie widzę. Bo 2500 to pryszcz dla matrycy M-10
inkoguto:
Nigdy wcześniej nie bawiłem sie 'fishem', chociaż sigmę 10-20 miałem przez kilka miesięcy- za te pieniadze to każdemu polecam do zabawy 9mm.Cytat:
Jeszcze, jeszcze a zabawa cap lens pokazuje, że ten obiektyw nie tylko do zabawy się nadaje.
pzdr
witam,
no mam zamiar się 'oswoić' z wyższymi iso...:wink:
93.Lokalna młodzież nad jeziorem Luhu(Yunnan).
Załącznik 125365
94. Zadowoleni chińscy turyści. Jaky ktoś pytał dlaczego tak obstawieni parasolami skoro słońce świeci...-w Chinach, i tej części Azji, ciemna skóra to bardzo nieporządana sprawa. Na zachodzie smażymy się na plażach a oni zrobią wszystko żeby tylko się nie opalić. Ciemna skóra- farmer pracujący całymi dniami w słońcu- biedak. Do tego każda odmienność(w tym jasna skóra, cera), w kraju gdzie każdy to szatyn, jest w cenie.
Załącznik 125367
pzdr
Zepsułeś załączniki - nie widać :-P
tak to jest jak się ma internet na korbkę+chińskie ograniczenia+ VPN który też miesza;)
93.Lokalna młodzież nad jeziorem Luhu(Yunnan).
Załącznik 125375
94. Zadowoleni chińscy turyści. Jaky ktoś pytał dlaczego tak obstawieni parasolami skoro słońce świeci...-w Chinach, i tej części Azji, ciemna skóra to bardzo nieporządana sprawa. Na zachodzie smażymy się na plażach a oni zrobią wszystko żeby tylko się nie opalić. Ciemna skóra- farmer pracujący całymi dniami w słońcu- biedak. Do tego każda odmienność(w tym jasna skóra, cera), w kraju gdzie każdy to szatyn, jest w cenie.
Załącznik 125374
chyba się udało...
pzdr
No pewnie że się udało :mrgreen:
Dziewuszka jest w pyte - tylko coś z noskiem ma paskudnego :(
Parasolki - no cóż, błękitna krew wymaga :D
Co to za "chińskie ograniczenia" ? - chyba Cię nie zamkną za to ? :shock:
Goroh, fajne turystyczne migawki.
Ponieważ oglądałem poprzednie serie i wbiła mi się w pamięć piosenkarka na zdjęciu z jadowitymi kolorami, to komunikuje Ci to. Wg mnie przednia fotka (nr 86).
Zdaje mi się, że jaskrawość kolorów pasuje do chińskich tradycji. Niekiedy oglądam parady chińskie te ze smokami lub puszczanie latawców, tam widać tę duchowość, ludowość, właściwości kultury, które odbijają się (sublimują) w obrazkach, kolorach. Właśnie zdjęcie z piosenkarką nasunęło mi takie skojarzenia.
Poza tym foteczka ładnie skomponowana, kolory nie rażą, bo graja tu swoją rolę, a moment jak zwykle celnie przez Ciebie ustrzelony. Ciekawą twarz ma piosenkarka. Raczej zachodniochińską.
Pzdr, TJ
witam
Bodziop:
chodzi o chiński 'great firewall', głównie chodzi o strony typy FB, youtube, blogspot itp. ale kupa stron dostaje rykoszetem. Używajc VPN w kompie się miesza. Otwierajac strony z innego IP, a później już bez czasem się nie ładuja, albo laduja niepelne. Np. to forum, przy próbie odpowiedzi- nie ładuje mi się pasek opcji i ustawień nad polem 'odpowiedz'. Strony też się czasem wysypuja itp. Nie chodzio zawartość tego forum, tylko o pieprznik jaki się tworzy przy używaniu VPNa...Cytat:
Co to za "chińskie ograniczenia" ? - chyba Cię nie zamkną za to ?
Tomasz Jankowski:
dzięki. Z 86 nie mam większego problemu, dodatkowe foto niżej przepalone niebieskim- tu jest problem.Cytat:
Ponieważ oglądałem poprzednie serie i wbiła mi się w pamięć piosenkarka na zdjęciu z jadowitymi kolorami, to komunikuje Ci to. Wg mnie przednia fotka (nr 86).
Zgadza się- tybetańska babeczka;)Cytat:
Ciekawą twarz ma piosenkarka. Raczej zachodniochińską.
pzdr
witam,
nie wiem czy podejdzie komukolwiek, więc wrzucam się dowiedzieć...
95. Usługi- dorabianie kluczy, praca z domu;)
Załącznik 125457
pzdr
Mogłeś bardziej z boku celować, żeby dziecko było bardziej widoczne, a tak to trezba liczyć ręce i szukać właściciela ;)
Mimo wielu pretensji, które można wysunąć pod adresem producenta fotki, uważam, że jest frapująca. Pokazuje, to co jest omijane w oficjalnych reportażach - Chiny jakby od podwórka, nieraz zgrzebne, ale komunikatywne. To jest właśnie to, brakujący składnik w wielu relacjach. Nie mam na myśli protekcjonalizmu, czy uciechy z tej zgrzebności. Wprost przeciwnie, Chiny na Twoich fotkach żyją i się starają.
Scenka niepozorna, ale mająca fabułę, opowiadająca wiele, np. wystrój zewnętrzny warsztatu oraz okno kontaktowe z prętami okratowania urozmaicającymi kompozycję zdjęcia. Dziecka nie potrzebuję widzieć w całości, wystarczy rączka sięgająca do atrapy klucza. Troszkę mi brakuje rysów twarzy pana dorabiacza kluczy.
Pzdr, TJ
witam,
ziemia01- słonecznik nie wiem dla kogo, nawet go nie zauważyłem wcześniej:wink:
realnasty, nie potrafię wytłumaczyć dlaczego, ale właśnie centralnie mi bardziej 'leży'...
TJ, dzięki za zbyt miłe słowa:wink:i zgadzam się że przydałaby się twarz gościa, ale nie dało się 'wyciągnąć', do tego ma głowę w dół a oni wszyscy szatyni, więc ciemność;)
96. Nowy model torby na sprzęt foto, zastanawiam się czy nie zacząć eksportować do PL, chętni?
Załącznik 125610
a na poważnie to w Chinach panowie noszą swoim pannom torebki- po tym poznasz dżentelmena w Państwie Środka;)
Wspominam znajomym, i studentom, że jak wybiorą sie na zachód, to może to być oodebrane w inny sposób...
pzdr
witam,
97. kolejny uliczny strzał.
Załącznik 125688
pzdr
Fajne ujęcia, "z życia wzięte" po chińsku :).
Świetny wątek, regularnie tu zaglądam :grin:
Swietnie sie oglada i czyta.
Do poprzedniego (z kluczami). Osobiście bym wolał kadr trochę do góry. Tzn. żeby zniknął śmietnik i żeby pojawiła się w całości ta deska z lampkami.
No i dlaczego BW?
Za to 97 jest świetne.
witam,
i dzięki za opinie. Może być pocztówka dziś?
Znalazłem miejsce, gdzie Microsoft robił tapetę do Win XP;)
Załącznik 125829
pzdr
brak numerka przy zdjęciu, ale widoczek piękny. Zdjęcie jegomościa z torebką, świetne, komentarz wiele wyjaśnia. Tylko czy w takim razie kobiety w Chinach nie powinny kupować torebek pod kolor butów partnerów?
Zdjęcie Windowsowe - bajeczne. Więcej takich!
@Bodzip
ale za to są namioty koczowników- 3 białe kropki z prawejCytat:
Domki zajumali :sad:
@inkoguto,
no się zapomniało numerka- cały dzień na słońcu zrobił swoje- 98 powinno być.
Z torebkami i butami dobrze kombinujesz, tylko co jak jegomościa Chinka zmieni- wtedy ona torebki dokupić w odpowiednim kolorze musi, czy on buty...?
pzdr
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:28 ----------
@marcz,
ale tu grono bardziej lubi 'z życia wzięte' niż pocztówkowe.
Jestem aktualnie w ładnych okolicznościach przyrody więc może jednak sypnę trochę widoków, jakoś spróbuję pogodzić;)
pzdr
PS
miejscówka z 98(aka tapeta Windows) to Litang- zachodni Syczuan przy Tybecie. 4000mnpm robi swoje, szympans by tu fajen zdjęcie strzelił, nie obrażając szympansów!
Z widoczkiem pocisnąłeś. Śliczniusi jest.
Fakt. Krajobraz jak marzenie :)
Świetne fotki, oglądam z ciekawością :)
Boskie!
witam,
'Horse festival' ciąg dalszy- 2 facjaty. Impreza masowa, w tle burdel, namioty, ludzie, konie czy samochody z każdej strony- nie szło tego ominąć. I pytanie czy tego rodzaju kadry ujdą czy lepiej sobie darować?
100.
Załącznik 126052
101.
Załącznik 126054
pzdr
pokazujesz ludzi w ich środowisku, takie portrety reportażowe.... jeśli o mnie chodzi, to dawaj śmiało więcej
Oczywiście, rozmycie załatwia sprawę. Zapodawaj dalej
Jak najbardziej umieszczać. Wiesz pokazujesz nam zupełnie inny świat, ja twoje zdjęcia oglądam nie tylko dla ich walorów estetycznych, ale i ciekawości odmiennej kultury, którą pokazujesz. Nadmienię, że i opisy są wielce ciekawe. Coś więcej na temat festiwalu, albo o tybetańskich Chinach będzie?
Zgadzam się z przedmówcami. Tego typu fotki (100, 101) są jak najbardziej na miejscu. Ba! Może nawet etnologów to zainteresuje ;)
Twoje zdjęcia mają tak dużą wartość poznawczą, że nawet jak aspekt artystyczny lekko kuleje, i tak są warte oglądania.
Litang, jedno z moich ulubionych miejsc na Ziemi :)
witam,
inkoguto:
tak napiszę pewnie parę słów, ale raczej na blogu, tam też będzie więcej zdjęć, mniej ambitnych;)Cytat:
Coś więcej na temat festiwalu, albo o tybetańskich Chinach będzie?
luc4s:
a oto co napisał znajomy na FB:Cytat:
Litang, jedno z moich ulubionych miejsc na Ziemi :smile:
i ja się pod obiema wersjami PL i ENG podpisuję- genialne miejsce, teraz byłem 3ci raz i nadal mi mało;)Cytat:
that's fucking it!!! i loved it! one of my fav places in the world!! took some of the best pics i've ever taken...post some of yours pleaseeeeeeeee
Zdaję sobię sprawę, że czynnik 'egoztyki' pomaga w 'przemycaniu' mniej poprawnych technicznie zdjęć, ale jednak tu na forum staram się te lepsze niż gorsze dawać, a jak coś w kadrach nie styka to oczywiście chętnie o tym poczytam.
pzdr!