This what you can expect to find inside your E-M1 if a truck rolls over your camera ;)
Wersja do druku
No ale 85mm już do nas idzie - i wedle życzenia, trochę jaśniejsze niż 1,4 będzie :lol:
Mam nadzieję że za długo to nie potrwa, bo to jedyne szkło z zapowiedzianych nowości na które ostrzę sobie zęby :mrgreen:
---------- Post dodany o 16:29 ---------- Poprzedni post był o 16:28 ----------
Już zepsuli...
Ile E-M1 kosztuje/kosztowałby na OlyJedi ? Gdybym ewentualnie kupił korpus w Kanadzie, to czy cło mnie zje ? Czy body zakupione w np. Kanadzie i rejestracja na Olympus gwarantuje mi gratisowe gadżety ? Moim skromnym zdaniem, to gratisy podbijają cenę a ta jest co najmniej zawyżona.
Tego nikt tobie do 01.10.2013 raczej nie powie ;)
Policz sobie ile oplaty wyniosa, na stronach izb celnych sa taryfikatory.
Tak, bo to promocja ogolnoswiatowa, liczy sie tylko kolejnosc i szybkosc zgloszen, gdyz zastrzezono sobie, ze do wyczerpania zapasow.
I tak i nie z tym podbijaniem ceny gratisami.
Zobaczymy co na to pazdziernikowy cennik OJ ;)
pozdro
Moim zdaniem, jeśli kupować za wielką wodą, to wyłącznie w taki sposób aby uniknąć podatku VAT i cła oraz kosztów przesyłki, bo po doliczeniu tegoż cena, z reguły, jest bliska cenie zakupu w UE (w Polsce bywa najdrożej).
Czy w OJ będzie taniej niż w USA .... ??? porównaj cokolwiek z cennika OJ np. z cennikiem B&H i oceń.
No tak, październikowy cennik OJ, ale ja muszę rejestrować do końca września. A czy OJ ewentualne 14 raty uwzględnia ?
Draze i draze i to mnie rozbawilo, i w sumie zdumialo:
Oto co ciekawego diprewju napisalo o AF w M1 poprzez pryzmat duzego 4/3.
"Having gone back and spent some more time with an Olympus E-5, I'm inclined to be more positive about the E-M1's behaviour with Four Thirds lenses - not because it's better than I originally stated, but because the E-5 isn't as good as I'd previously thought. Consequently, E-5 users expectations are probably lower than I originally believed. It's also easy to under-appreciate the camera's performance with Four Thirds lenses because it's so fast when using Micro Four Thirds lenses.
However, side-by-side use suggests that, while the E-M1 focuses at a similar speed to the E-5 in good light, it is more prone to occasionally slowing down and juddering the lens into focus than the E-5. This behaviour is particularly apparent when switching focus from distant to near objects or when shooting in moderate-to-good lighting levels (inside a well-lit office with large windows)."
W sumie potwierdzilo sie to co kiedys dawno temu pisalem w kontekscie AF, a za co mi sie nie raz obrywalo ;)
Reasumujac, jest jak na (i tutaj wersja dla wrazliwych) BEZLUSTERKOWCA calkiem niezle, jednak dalej nie jest to tak jak by tego "pare" osob oczekiwalo. Zwlaszcza, ze dosyc pozytywnie wypowiadaja sie w koncu o trybie AF-C.
pozdro
Oj nie ukrywam, że BARDZO chętnie bym dorwał ten sprzęt do testów - najlepiej z 12/2, 45/1.8 (kocham) i 75/1.8. Bo już 28 września będę focił na ślubie/weselu naszego forumowego kolegi, wielkiego miłośnika Olympusa. No i przy okazji testu aparatu, można by uwiecznić pierwszą małżeńską sprzeczkę (w końcu Pan Młody może być bardziej zainteresowany aparatem niż.......... ;) ).
Zawsze mnie to zastanawia, czy np. takiego Olka czy innego duzego nie stac, zeby zaplacic jakiemus gosciowi co trzepie makrofoty by pokazal moc sprzetu.
Do tej pory to co testerzy wszelakiem masci serwuja jesli chodzi o makrofoto to takie sobie jest, i w zyciu na podstawie tych fot nie kupilbym szpeja do "robali".
pozdro
Widzieliście sample testowe z dpreview, te z nową scenką w studio? Proponuję przełączyć ją sobie na oświetlenie żarowe, wybrać raw i jakiś ciemny obszar ze zdjęcia:
Olek mógł wcale nie skłamać pisząc o poprawie 1 EV.
Uuuuu, grubo, ale dobre, nawet bardzo.
Nie sadzilem, ze bede ze szczera checial chcial zaplusowac w Twojej reputacji, poki co nie moge, ale jak bede mogl to mam w pamieci.
pozdro
---------- Post dodany o 18:31 ---------- Poprzedni post był o 18:27 ----------
Mnie zastanawia jeszcze jedno:
http://www.dpreview.com/reviews/imag...51097765088115
Czy to moje oczy i lapek w pracy, czy na iso200 ja mydlo widze, i razem z GX7 to M1 gorzej wypada od M5, juz nie mowiac o d7100?
pozdro
Przeglądam te sample testowe i jakoś nie widzę 1eV przewagi w stosunku do konkurencji... może powiecie mi gdzie to widać, gdzie patrzeć...
Moim zdaniem E-M1 trzyma dobry poziom, może jest odrobinę lepszy od E-M5 ale odrobinę.... porównania do D7100 czy GX7 już nie są tak oczywiste...
Nie w stosunku do konkurencji, tylko do poprzednich modeli Olympusa. Chodzi o niebieski/czerwonawy szum w czerniach i mocnych cieniach, który jest najbardziej dokuczliwy, bo nie da się go usunąć bez śladu - zawsze pozostaną kolorowe ciapki, chyba że się zwiększy poziom czerni, ale wtedy obcina się DR. Tutaj Olek zrobił duży postęp (Panas też, ale startował z niższego pułapu, więc nie doleciał aż tak daleko). Każdy inny szum widoczny w półtonach czy w jasnych partiach nie jest dzisiaj żadnym problem praktycznie w żadnym aparacie z matrycą większą niż w Nikonie 1.
Co do ISO - poczekałbym aż "zdeixomarkują" GX7 i M1 - bo ISO może nie być rzeczywiste a co gorsza czasy przy zadanej przesłonie mogą być różne choć powinny teoretycznie przy tym samym ISO być takie same, i nie chodzi mi o odchyłki światłomierza. Bardziej ta druga kwestia. Wiem, ze DXO to nie wyrocznia, ale dobra do porównań, ponieważ procedura jest taka sama (mam nadzieję...). Co do GX7 vs E-M1 - to trochę inna kategoria, GX7 to taki E-Px z wizjerem.
Wracając o oceny matrycy E-M1 na podstawie scenki dpreview - owszem, na zdjęciach z nowego aparatu widać mniej niebieskiego szumu, ale też i drobne niebieskie elementy są mniej niebieskie niż na zdjęciach z innych aparatów. Zjawisko to obserwowałem już w E-M5, w nowym OMD wydaje się że inżynierowie (programiści) poszli jeszcze krok dalej
A może to w innych aparatach niebieskie elementy są bardziej niebieskie, niż być powinny, bo niebieski szum dodaje im niebieskości? :D
A na plus GX7 chyba trzeba dodać, że w porównaniu (na podstawie ww scenki) do najnowszych korpusów Olympusa sprawuje się całkiem nieźle i bez większych kompleksów...
Pomysł zakupu GX7 może nie jest taki zły? A jeśli ktoś nie potrzebuje "lustrzanka-style" uszczelnień i paru bajerów to może być całkiem niezłym.
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:21 ----------
też możliwe, ale wystarczy porównać jak wygląda ów niebieski na niskich czułościach gdzie szum im nic nie dodaje... W scence testowej w rawach jeszcze nie jest tak źle, ale na JPG widać to dosyć mocno
W jpegu jest mocno usuwany szum chrominacji, więc kolory blakną. W E-M5 iso 3200 wygląda już tak, jakby zastosowano bleach bypass. W E-M1 jest dużo lepiej, a jeśli problem w jakimś stopniu nadal występuje, to dla mnie to nie ma znaczenia, bo nie używam jpegów.
Przyjrzałem się tym fragmentom i cóż
wg mnie najlepszy jest
1. M1
2. CX7 ciutkę lepszy od 7100
3. 7100
4. M5
To widać mniej lub bardziej w całym kadrze
Natomiast to co Nyny zauważył (mydło) też jest ale to może być źle coś ze zdjęciem... zbyt mały kawałek i powiększenie aby to stwierdzić.
Jak dla mnie sporo M1 jest do przodu w stosunku do 7100.
Na to wygląda zibi - szczególnie na wyższym ISO.
Pozdrawiam.
Robi wrażenie ta matryca - jeśli ISO nie oszukane. W świetle żarowym to jest chyba nawet lepiej niż w X-1 Pro. W naturalnym jest odwrotnie.
Tak jeszcze w sprawie formalno normalnie plotkarskiej: a co jeśli podczas swojej ofensywy 4K to Sony zaprezntuje wypasioną kamerę m43? Hmm...
Pojawiła się ceny http://shop.olympus.pl/e_commerce/ca...om-d-c-103.htm
Mam nieco inne zdanie. Pobrałem sobie pliki - jpg z raw via acr na max ISO (ale slang) i... oglądając je w skali 1:1 w przeglądarce obrazów na zdjęciu z D7100 jestem w stanie przeczytać drobne napisy a na zdjęciu z E-M1 już nie...
Nie chcę przez to powiedzieć że matryca E-M1 jest zła, jest dobra, nawet bardzo, ale nie zaryzykowałbym stwierdzenia że jest lepsza od D7100
W USA zdecydowanie taniej 1400 x 3,2 = 4480 czyli prawie 2500 zL, czy coś mi się pomieszało