potwierdzam w saturnie też jest GX7 w cenie 4099 z kitem ;)
gazetka o tym informuje.
Wersja do druku
potwierdzam w saturnie też jest GX7 w cenie 4099 z kitem ;)
gazetka o tym informuje.
bardzo możliwe, ale to byłby akurat bardzo kuszący zestaw :)
Co do gabarytow, mianem małego zestawu można nazwać epm2 z zaślepką 15mm. Niestety ep5 jest odczuwalne większy od epm2. Różnic w jakości obrazka nie stwierdzam.
ciekawe jak gx7 radzi sobie ze szkłami 4/3 ?
mam zagwozdkę EM1 czy GX7 ? :)
GX7 bardziej "kompaktowy"
osiłkowi w złoby dali :)
Dlatego do moich rąk trafił GX1, chciałem coś wyraźnie mniejszego i tańszego od OMD, NX20 tym bardziej że jestem z Pentaxa zadowolony. K-5 na co dzień a mikrus na dalsze wypady.
Mnie też ciekawi 12-32 - jeśli będzie tani i dobry to może być hitem. Przyglądam się też nowemu 14-42II, nie wiem dlaczego nikt nie zwrócił na niego uwagi a sporo zdjęć z GX7 (Dpreview) było właśnie nim wykonane.
Nie Live BULB, tylko BULB.
tzn. funkcja BULB jest. jest ona ograniczona do 120 sekund.
chodzi mi o wyświetlanie efektu na żywo podczas długiego czasu naświetlania.
olympus E-P5 / E-M5 ma i nazywa sie to Live BULB natomiast GX7 nie ma możliwości podglądu... a przynajmniej tego nie znalazłem w instrukcji obsługi.
o to mi dokładnie chodziło.
Żaden aparat oprócz kilku nowszych Olympusów tego nie ma.
ja tylko zwróciłem na to uwagę porównując do "rówieśników".
natomiast nie uznałem brak tej funkcji za oczywiste, tzn. za oczywiste, że żaden tej funkcji nie ma i nie będzie miał oprócz kilku olympusów.
mało tego skoro wychodzi nowość... uznałem, że można się doszukiwać funkcji nam potrzebnych z innych aparatów.
Potrzebnych? Od roku używam OM-D i nie użyłem tej funkcji ani razu. Posiada jakieś ograniczenia (nie pamiętam jakie) i w sytuacji gdy chciałem jej użyć dałem sobie spokój. Nie jest to funkcja która powinna decydować o wyborze aparatu.
W E-M5 zdjęcia wykonane przy użyciu tej funkcji były bardzo zaszumione.
nie zrozumiałeś mnie.
dla osób którym to potrzebne.
jednym tak, innym mniej a jeszcze innym w ogóle... ale może zainteresuje to osoby, którym to jest potrzebne!
nie czepiajcie się ;) niepotrzebnie.
napisałem, że tej funkcji nie ma. nie napisałem, że dyskwalifikuje przy wyborze.
natomiast już zbiór wspólnych lub rozbieżnych funkcji od innych modeli pozwoli łatwiej podjąć decyzję.
---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------
o i to jest dobra uwaga.
w euro jest tydzień fotografii i z kuponem rabatowym GX7 + KIT wychodzi 3990 zł.
ceny powolutku zaczynają faktycznie spadać ;)
kolejny test:
http://www.dkamera.de/testbericht/pa...lumix-dmc-gx7/
Wg DXO Mark korpus daje radę - od 0.1 do 0.2 EV za EM5 w dynamice.
Pięknie. To teraz poproszę o G7 z taką matrycą.
To czego tradycyjnie, zes nie zalinkowal.
Opuszczasz sie :p
Ostatni raz robie to za Ciebie:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...rand3)/Olympus
pozdro
miło popatrzeć na takie wyniki :) wreszcie Panasonic dogonił Olympusa... na jak długo? trudno powiedzieć ale... trzeba przyznać że E-P5 ma godnego rywala. Wprawdzie nie jest tak piękny ale jest nieco tańszy i ma wbudowany wizjer... maleńki podobno i niewygodny takoż... ale jest...
zestaw z 20/1,7 bardzo kuszący się robi :)
---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------
nyny - dam Ci minusa do reputacji... chcesz?? wszędzie musisz tego D7100 wsadzić? :) :) :) :) :) :) :) :) :)
---
może trzeba było do nikona 1 porównać? a może tak jak to dxoMark zrobiło do NEX 6 - korpus prawie o jedną trzecią tańszy a lepszy...
Mozesz wszystko wsadzac, ale poki co M1 nie stestowali...
....a i tak krol jest zawsze jeden....
...D800 :)
pozdro
Koledzy, zwariowałem.
Mimo zamówionego w zakonie E-M1, tak zupełnie znienacka kupiłem dziś GX7, a jutro przyjedzie 20/1,7. I będę miał fajny zestaw streetowy.
Niewiele dziś potrzymałem go w ręku, bo dopiero godzinę temu naładowała się bateria.
Jak na razie numerem jeden jest dla mnie ustawianie punktu AF palcem na wyświetlaczu, podczas patrzenia w wizjer. Super sprawa.
Poza tym moje wrażenia są prawie wyłącznie pozytywne. A co do wizjera, jeśli on jest malutki, to tego w E-M5 trzeba szukać przez lupę.
Na razie widzę jeden minus - głośną migawkę, ale pod jednym z przycisków ustawiłem sobie absolutnie bezgłośny "tryb cichy", w którym migawka jest elektroniczna.
Pozdrawiam
Tomek
Gratuluje odwagi :)
Mi jej nie starczylo i kupilem bezpiecznie olka :)
pozdro
E tam, odwaga to jest potrzebna, żeby wskoczyć za tonącym do rwącej rzeki...
A u mnie to po prostu szaleństwo/bezmyślność/zakupoholizm (niepotrzebne skreślić).
Też się tego obawiałem, bo jestem okularnikiem.
Powiem tak - przy obrazie 16:9 rogów nie widzę do końca, ale przy 3:2 (a tak robię zdjęcia) i 4:3 cały obraz obejmuję jednym spojrzeniem oka, ale oczywiście pod warunkiem, że okularami dotykam wizjera. Generalnie jest praktycznie tak samo jak w E-M5, gdzie punkt oczny był podobny.
A ten nowy 14-42 nie jest taki zły...
Pozdrawiam
Tomek
P.S. Gdyby ktoś chciał linka do instrukcji PL w pdfie to pisać na priv, zawiesiłem na dropboxie. Bo na stronach Panasonica jeszcze w naszym języku nie ma
Dogania tak, dogonił... jeszcze nie. Wiem, że tak być nie powinno, że bez podania linku się o czymś mówi, ale gdzieś w zakamarkach forum było właśnie porównianie cropów e-m5 i GX7 i że dogonił to trochę za dużo powiedziane :twisted:
A stablizację też ma równie dobrą ?
So pliz stop talking bullshits :DCytat:
Jak widać umożliwia ona wydłużenie ekspozycji o niewiele ponad 1 EV co nie jest wybitnym rezultatem w przypadku systemu Mikro Cztery Trzecie. Wystarczy wspomnieć, że lider pod tym względem -Olympus OM-D E-M5 - potrafił wydłużyć czas ekspozycji o około 3,5 EV.
fotopolis.pl
Jest to naprawdę dobry aparat, ale moim zdaniem oczko niżej niż e-m5 a gdzie tam do e-m1 :twisted::twisted::twisted:
A to zapraszam w takim razie na http://cameralabs.com/reviews/Olympu...solution.shtml. Tam jest czarno na białym, a nawet w kolorze pokazane, że co jak co, ale matryca w GX7 jest blisko E-M 5, a nie dogoniła.
Skoro mowa o IBIS w E-M1, to wszyscy wiedzą, że jest ona taka świetna że niektórzy niedowierzali że z takimi czasami można robić nieporuszone foty. Nie można powiedzieć, że równie dobrze można sobie porówna osobno wideo. Jakość stabilizacji to przecież jedna z kluczowych spraw, żeby otrzymać ostry, nieporuszony obrazek. Na pewno jest to ogromny krok w porównaniu z poprzednią generacją Panasa, ale Olek E-M1(5) rządzą póki co ]8)
Natomiast jeśli miałbym wybierać między E-P5 a GX 7 to jasne, że będzie to Panas. Za podobną cenę dostajemy aparat dający nieznacznie gorszy obrazek, plus to czego E-P5 nie posiada. Gdyby jeszcze tak uszczelnili GX7........
Jestem na kupnie E-PL 5 w najbliższym czasie i jestem bardzo ciekawy, czy do końca roku pojawiłoby się takie cudo jak G7 z tą samą matrycą co w GX7? Brałbym bez zastanowienia. Teraz od G6 na rzecz E-PL 5 odwiodła mnie świetna matryca w Olku.
1. To jest portal dość mocno oblepiony reklamami, bez Adblock Plus nie podchodź.
2. Nawet w kolorze zielonym, fajnie. Szkoda, że nie robili testów h-iso w słoneczny dzień, wygrałby je mój PL1.
3. Różnica w ostrości (raw quality, nie linkowany przez ciebie jpg) może wynikać z braku filtru aa w Oly M1.
Patrząc tylko na obrazki z tego linku (raw quality, raw noise) wiem, że GX7, w USA jest mega okazją! Generalnie patrząc na aparat jest przynajmniej remis, w zależności na czym, komu zależy. Jeśli tylko na obrazowaniu jest lepszy od M5.
Panas jeszcze nie dojrzał, że można sprzedawać trzewia GH3 w opakowaniu GX7. Tak samo jak Oly, któremu do miana idealnego aparatu dla Jasia Stasia w M1 brakuje tak z 15 mbps w wideo. I proszę, nie przesadzaj z tą matrycą w PL5 jest OK i tyle. Jak dojdą do poziomu D5100 to będzie dla mnie znak. Póki co jest OK.
Nie chcesz zaczekać na GM1?
O! Mam, największą wadą tego GX7 jest fakt, że nie jest to sensor multi aspect, pomimo tego, że to konstrukcja autorska Panasa. Wstawiłbym tu stop klatkę z filmiku zrobionego hakowanym GH2, by pokazać jak taki rodzaj sensora wpływa na skalowanie (w dół) filmików, ale moja reputacja na tym forum by tego nie przeżyła.
Witam !
Wlasnie ustawilem sobie porownanie GX-7 vs EPL-5 i wychodza praktycznie takie same jakosciowo foty ;)
Porownywalem na 12800 ISO i 25600 ISO ;)
Wiec jak to sie dzieje, ze EPL-5 jest tak samo dobry ?
Na niskim ISO wychodzi ze GX-7 jest lepszy ;)
Wychodzi tam jeszcze kolejna sprawa, ze EPL-5 jest lepszy na wysokim ISO od... OM-D E-M5.
PEN E-P5 wypadl tam na wysokim ISO lepiej od GX-7 (12800 ISO)
Ale dla 25600 ISO wychodzi odwotnie ;)
W porownywaniu chodzi o pliki RAW ktore oni tam wywolywali.
Tak jak widze, nie ma jednoznacznej przewagi GX-7 nad innymi ;)
Ostatecznie zycie zweryfikuje jak ludzie zaczna GX-7 na co dzien uzywac i umieszczac foty w internecie.
Pozdrawiam
Faktycznie, wszędzie widać sam szum i zero obrazu, więc jakościowo zdjęcia są takie same :D Gdzie Ty to porównywałeś? Wejdź na dpreview, zajrzyj do nowej sceny testowej, przełącz się na rawy i światło żarowe, użyj jakiś nieco bardziej realnych czułości i wytęż wzrok.