http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6355
Testu cz.1.
Wersja do druku
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6355
Testu cz.1.
o ja przecież tam w samym menu można zginąć na 2 miesiące :roll:
Pokazali oficjalne sample - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6394 ... całkiem nieźle to wygląda :-) Ciekawe dlaczego dali w tonacji niebieskiej ... żeby nie było widać dominanty? :-D
Wczoraj miałem okazję pomacać D3 i D300, ten AF to faktycznie szybki i skuteczny. I tak jak piszą wychwytuje ruch obiektów i dopasowuje do nich pola AF. Sample z iso 6400 widziałem w laptopie przedstawiciela nikona i mogę powiedzieć, że robią wrażenie.
To teraz są trzy aparaty, które kupiłbym, gdybym decydował się na nowe cyfrowe body: Sigma SD14, Fuji S5Pro i D3. Popatrzcie na ten link - ja uwielbiam światło zastane, flash jest dla mięczaków :-)
Rewelacyjne są te foty na wysokich czulościach.
Rzeczywiście lampę można zostawić w domu i zapomnieć...
Kurcze pięknie robi...fotki ten D3. Mam nadzieję że E3 nie polegnie.... :?
zibi:
nie licz na cuda... 36x24 a 18x13,5 to gruba różnica. pełna klatka daje 3,4x większą powierzchnię, niż klatka 4/3.
D3 ma 12MPIX, nowe OLKI miewają 10MPIX. wychodzi na to, że choćby nasi się skichali, to przy takim upakowaniu rozmiar pojedynczego pixela jest 3x mniejszy. zakładając, że OLEK wykonał skok jakościowy, to ISO1600 z nowej plasteliny mogłoby być na poziomie ISO6400 z pełnej klatki Najkona lub ISO3200 z D300... idąc dalej, wysokiego ISO na miarę D3 możnaby u OLKA oczekiwać przy 4MPIX...
a błyskać, choćby lekutko - nie zaszkodzi. przy takim ISO3200 styknęłaby GN 3,5, dla rozświetlenia twarzy.
p.s. a FUJI S5 tanieje, szkoda tylko że optyka Najkona taka przestarzała i droga.
Pamiętać jednak trzeba ze teoretycznie jedno EV powinniśmy odrabiać na jaśniejszych szkłach lub większej GO, czyli na mniejszym przymknięciu...
braki w szkłach (choćby 14-35) i stałek powodują, że tego 1EV coś nie można zrealizować
Ale masz racje, że przy tej samej technologii E-3 powinien mieć tak samo dobre 1600 jak D3 6400 .....
więc trzeba liczyć ze poprawili ISO względem e-510 o jakieś 0,5EV i dynamikę o conajmniej 1 EV
andytown:
no, mnie też bardzo ciekawi gdzie się podział ten 14-35 i czy wyjdzie kiedykolwiek... na śluby byłby idealny.
dokładnie.. jak wyjdzie będzie jednym z jego pierwszych nabywców... ale kurcze go nie ma:(
Jeśli ISO1600 z E-3 będzie na poziomie ISO3200 z D300 to będzie ok.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wydaje mi się czy wejście na rynek 14-35/2.0 planowane było na początek 2008 ;-)Cytat:
Zamieszczone przez andytown
pierwsze ... drugie ... czy trzecie?;)
... i gdzie te D3/300 ? gdzieś czytałem że miały być na początku października i jeszcze ich nie widać
listopad Panie, listopad. D300 nie zapowiada się jako mistrz światła zastanego, ale D3 skopie kamuniowi wiadomo co...
O kurde. To trzeba się po mału żegnać :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Taaaa... zobaczymy czego mistrzem będzie nasz E-3 ;) Oby nasze ISO1600 było na poziomie ISO3200 z D300.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Ten tego ten, znaczy się E-3 za 10k ;)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
a dokładnie 9999,99 PLN
Może kilka miesięcy temu. Po premierze 40D, A700 oraz przede wszystkim D300, który będzie chyba ciutkę lepszą konstrukcją od E-3 (opieram się o znany pdf) E-3 nie może na starcie kosztować więcej niż 6k. Jak będzie to podzieli los swojego jedynkowego przodka ;-)Cytat:
Zamieszczone przez bit4
Ciekawy jestem czy pierwszy na rynku będzie D300 czy E-3. W zasadzie późniejsza premiera E-3 wcale nie musi oznaczać, że fizycznie nie znajdzie się wcześniej na rynku od D300. Tylko o cenę można się martwić. Na D300 zbierają zamówienia od 6200zł. Jak się pojawi szybko zleci poniżej 6000zł. Co tam Olek nam przygotował ;-)
Przygotował równanie matematyczne, czyli coś pomiędzy D-3 a D-300.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Marka zobowiązuje, czyż nie ;)
O budowę body i jego jakość wykonania jestem spokojny. Za osiem dni może już się dowiemy czegoś o jakości obrazu :roll: oraz oczywiście poznamy ceny ;-)Cytat:
Zamieszczone przez bit4
jak ojro bedzie po około 3zeta to napewno sie zmiesci.......Cytat:
E-3 nie może na starcie kosztować więcej niż 6k.
ohh ahh jaram się, szkoda tylko że D300 nie ma pełnej klatki :|
oby jak najszybciej nikon wypuscił też FF w serii semi-pro
Cytat:
Zamieszczone przez Cennik Nikon Polska
To ceny mają całkiem, całkiem. W sklepach internetowych będzie taniej.Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
zastanawia mnie czy jak dolar poleci do 2zł to czy będzie jeszcze taniej :?:
niech od razu padnie amerykanski system walutowy a FED oglosi plajte panstwa, wtedy beda dawali za darmo
Miałem wcześniej coś napisać, ale się powstrzymałem.Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Ludzie z tą walutą wariują. Jeden z banków (ostro cwaniacki) prognozuje, że w czerwu przyszłego roku EUR będzie kosztowało 2zł (robią co mogą by zmusić rodaków z zagranicy na wymianę EUR i lokaty na polskich kontach ;-) ). Jeśli ktoś w to wierzy to niech nic nie kupuje bo słabnący dolar będzie kosztował niewiele powyżej 1zł. Opłacalnym będzie starać się o wizę turystyczną i lecieć do NY po sprzęt osobiście :mrgreen:
po co lecieć osobiście, wystarczy znaleźć dobry sklep na ebayu z nowym sprzętem
+ shipsmart albo polamer i masz aparacik czy szkiełko w polsce :)
najlepiej jeszcze taki żeby się dało z nimi dogadać żeby cło ominąć, bo nie ze wszystkimi się da
bo niektórzy się boją tam kombinować (w sumie to się im nie dziwie bo kary mają nieziemskie)
PS. znowu się offtop robi, tak więc sorry :oops:
Zarabiac sie bedzie w Polsce po 3000$,za mieszkanie2000$, zycie 900$,pozostale jak net swiatlo i ubezpieczenie 300$.Zeby dostac wize wezmiesz kredyt w banku,za reszte oplacisz bilet i w hameryce na wystawie w sklepie sie obejrzy E3. :mrgreen: :mrgreen: :DCytat:
Zamieszczone przez The z00m
Myślę ze zmiana kursu dolara - bardzo dynamiczna w ostatnim czasie mocno wpływnie na ceny sprzętu Foto ... ale duże koncerny reagują powoli ... więc miesięczne opóźnienie trzeba liczyć
Było :razz:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Jest. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6571&p=0
cześć 2 testu d3 na fotopolis
pokazane tam przykładowe zdjęcia, potwierdzają regułę, ze nawet aparat za furę kasy sam dobrych zdjęć nie zrobi
Czapki z głów. :roll:
Hubska strit :D to obok mnie, moze sie zapisze :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
przez chwilkę myślałem ze Nikon zanabył sobie fotopolisa, od góry do dołu Nikon nikon nikon nikon i ten żółty kolor...to było traumatyczne przeżycie :D
no i w Katowicach imprezy nie będzie, nic ten Nikon nie myśli przyszłościowo :)