Witam po weekendzie w Bodzipowym Beskidzie Niskim. Narazie napiszę tylko tyle że było naprawdę super i jeszcze raz wszyscy dziękujemy Bogdanowi i pani Marysi za cudownie spędzony czas.
z drogi
BN1.
BN2.
BN3.
Wersja do druku
Witam po weekendzie w Bodzipowym Beskidzie Niskim. Narazie napiszę tylko tyle że było naprawdę super i jeszcze raz wszyscy dziękujemy Bogdanowi i pani Marysi za cudownie spędzony czas.
z drogi
BN1.
BN2.
BN3.
Fajnie że wróciliście szczęśliwie :)
Popatrz, czekaliśmy na mgłę. Dziś rano mleko.
Witam
U nas też mleczko za oknem, ale na zdjęcia dziś nie wyruszyłem. Mam ich teraz troszkę... właśnie zrzucam wczorajsze :)
Myślę, że pod wieczór coś na forum wrzucę, jakąś małą fotorelację da się z tego zrobić.
Teraz pora zbierać się do pracy.
Zdjęcia z Beskidu Niskiego super. Miałem zamiar wybrać się na mgiełki w te strony ale czasu brakuję...chociaż mieszkając w Rzeszowie daleko nie mam;-)
BN1 - mniam..
BN3 - wooow.. ;)
Dzięki Panowie :)
Mgiełki w końcu zostały pod nami a po jakiś czasie znikły. Po zajechaniu na miejsce, wniesieniu bagaży wyszliśmy na spacer po Nowicy.
BN4.
Towarzystwo mieliśmy przemiłe przez cały niemal spacer
BN5.
BN6.
Bogdan jeszcze do nas nie dojechał, ale jak się okazało, w czasie kiedy my robiliśmy sobie zdjęcia grupowe, czekał na nas u Pana Leszka.
BN7.
W czasie spaceru zwiedziliśmy Cerkiew w Nowicy.
BN8.
CDN
Żeby się nie rozpisywać, dzień upłynął nam na spacerze po Nowicy, wejściu na Magurę Małastowską, na której zwiedziliśmy 2 zabytkowe cmentarze, smacznym obiedzie i odpoczynku przy kominku.
BN9.
BN10.
BN11.
BN12.
Bn13.
BN14.
CDN
Nocne fantastyczne :)
Klimat Krainy Łemków (tak postanowiłem ja nazywać Beskid Niski Bodzipa) trudno oddać na zdjęciach podczas dwu dniowego pobytu. Jednak ma ta kraina w sobie czarodziejską moc, która każe nam ciągle tam wracać myślami.
Wschód...
BN15.
BN15.
BN16.
Bn17.
BN18.
Piękne fotki
Krowa fantastyczna :)
...
Poznaliście (część) dolinę Nowicy i Przysłupia. Muszę Was jeszcze wywieźć w inne części - Radocyna, Izby, Regietów.
Dzięki za odwiedziny i wpisy
Myślę o wiosennym weekendzie w Twoich stronach Panie Bogdanie :)
Kilka zdjęć z wschodu słonka już było, teraz co nieco bardziej jesiennie będzie
Od wschodu do zachodu słońca
BN19.
BN20.
BN21.
BN22.
BN23.
BN24.
CDN
Kolory świetne. Pozazdrościć pogody i takich widoków. BN16 podoba mi się najbardziej. :grin:
Znam każde z tych miejsc ze zdjęć :)
Trasa którą szliście nad zaporą w kierunku Łosia nazywa się przełomem rzeki Ropy, lub Pieniny Gorlickie. Ostatnie zdjęcie - "Kiczera Żdżar" z towarzyszem miodnie wyszło :)
Te kolory to jak ktoś pisał to nie buczyna. Buków jest mało. Przeważają graby. W lasach jest dużo dzikich czereśni - tak, taki urok tych lasów.
Wiosną jest inaczej. Na początku wiosny widoki nie zachęcają. Z daleka widzisz górę porośniętą patykami. Dopiero jak wybuchnie zieleń, zaczyna być cudownie. Mocne słońce przebija się przez delikatne seledynowe zielone listki, załamuje się na ciemnej zieleni igieł sosnowych. Fakt, to nie feeria kolorów jesieni, niemniej widok piękny. Małe strumyczki topniejącego śniegu, pierwsze przebijające się kwiaty.
W okolicach Wielkanocy robię taki wstępny rekonesans po górach. W dolinach +25, letnia koszulka, w lesie jeszcze śnieg. W okolicach Bartnego można spotkać wilka - boją się ludzi, a na południe od Regietowa, po południowej stronie "Koziego Żebra" często można spotkać misie przechodzące ze Słowackiej strony.
:) dzięki Bogdan za tekst, te dwa dni to faktycznie mało było. O wiośnie myślę już takiej nazwijmy to pełnej... Na szczęście, mamy na forum kogoś, kto może dać cynk, że już jest warto znów odwiedzić tą krainę.
Powoli dodaję zdjęcia na mojej stronce, będzie ich coś niecoś więcej niż na forum, dlatego zapraszam także tam.
A teraz pora do roboty się zebrać, wieczorkiem ostatnią część zdjęć do fotorelacji dodam.
Ładnie tu:), a że jestem fanem pieszych wycieczek tym mi się podoba,bn17 klimatyczna tylko co krowa w lesie robi :)
Bardzo ładnie. Pogoda wam sprzyjała. Krajobraz i kolory przyrody cudne, przyjemna wycieczka.
Urzekła mnie krowa w strumieniu światła :-)
Pozdrawiam.
Krowa i 20 rządzą :-)
Dzięki za wpisy wszystkie :)
Krowa nie w lesie jest, a na drodze z zagrody na łąkę, droga okazała się być tzw prywatną, całe szczęście, że gospodyni która prowadziła krowy nas poprowadziła bo piesek spory pilnował podwórka od strony tej drogi. :)
Fajne były te krowy, jak nas zobaczyły to się zatrzymały, dopiero po chwili ruszyły dalej przyglądając się nam cały czas. Co niektóre stawały pprzy nas, popatrzyły sobie i ruszały dalej.
Powoli staję się twoim fanem Yamada. Twoje foty trafiają w moje gusta wręcz idealnie. :)
Dzięki Pamaru, fajnie jest robić coś co sprawi choć trochę przyjemności innym.
Pora zakończyć fotorelację z Krainy Łemków. Dzięki Bogdanowi, który zna swoją krainę pojechaliśmy na bardzo fajny punkt widokowy...
Wieczór
BN25.
BN26. Kolega Bogdan łapie księżyc ;)
BN27.
BN28.
BN29.
BN30.
BN31.
BN32.
I tak oto wraz z zachodem słońca skończyła się też nasza wyprawa do przepięknego miejsca na mapie polski. Miejsca, które warto choć raz odwiedzić, które polecam każdemu kto tam jeszcze nie zawitał. Jeszcze raz w imieniu swoim i całej ekipy dziękuję Bogdanowi i jego małżonce za wszystko co nam pokazali, za gościnność i przemiłe towarzystwo. Proszę też Bogdanie byś kiedy będziesz w Nowicy pozdrowił od nas pana Leszka.
Wybaczcie ilość fotek na zakończenie ale nie chciałem już rozbijać tego na kolejny post a wszystkie są tu pewnego rodzaju historyjką która powinna zostać upamiętniona.
Dzięki za miłe komentarze, i do kolejnej fotorelacji, kiedy? niestety nie wiem.
Pozdrawiam
Fajnie się" wędruje" w Twoim wątku , z ostatnich zdjęć najbardziej się podobają BN25,29,30,31:)
Pozdrawiam!
31, 30, 28, 26. W tej właśnie kolejności. A z tego najfajniejsze to 31. Bardzo lubię takie zdjęcia.
Bardzo dziękuję za miłe słowa, dzięki też za piękne zdjęcia.
Pozdrowienia od Marysi :mrgreen:
---edit---
babie lato fajnie wyszło :D
Ladne fotki z tak pieknej krainy.
Bardzo ładne zdjęcia z BN. 22, 24 i 25 świetne.
a ja teraz rozkoszuję oko podobnymi widokami
bo zawitałam w rodzinne strony mamy mej :)
a to trochę jakby okolice Bodzipowe :)
szkoda tylko że słoneczko nas nie rozpieszcza - bo byłoby jeszcze piękniej :) :) :)
zdjęcia - przepiękne :)
pozdrawiam :)
Bardzo ładnie wyszły Beskidy w Twoim wykonaniu. Super, że pogoda dopisała. Pozdrawiam
Ładna fotorelacja. Mi najbardziej podobała się ponorama Krainy Łemków BN25.
Pozdrawiam
Dla mnie to było idealne światło, światło zachodzącego słońca, końca dnia kiedy to właśnie krowy wracają do gospodarstw, o innej porze takiego obrazka nie zobaczysz, chyba że o świcie kiedy wyprowadzane są na łąki, taki moment złapaliśmy tego samego dnia podczas fotografowania wschodu słońca, wstawiłem w fotorelacji krowę w przebijających się promieniach spomiędzy drzew. Mam do tego filmik jak całe stado przechodzi przed nami prowadzone przez gospodynię. Do tego kilka zdjęć gospodarczych budynków. Klimat Beskidu Niskiego oddać w niecałe dwa dni nie jest łatwo, oddać do tego klimat ten bardziej ludzki niż krajobrazowy jest niemal niemożliwe. Ale mam za to wielką ochotę wrócić tam, bo jest to dla mnie wciągający klimat.
---------- Post dodany o 20:46 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------
Dzięki bardzo za odwiedziny i wpisy
pozdrawiam serdecznie wszystkich odwiedzających
Odkurzyć bym musiał co nieco wątek, Wielki Wóz, jeszcze jedno nocne z Nowicy.
BN33
Fajnie wyszło :)
Ja czekam na śnieg i łemkowskie święta. Ciekawi mnie jak wyjdzie światło z oświetlonej cerkwi na śniegu. I sama cerkiew i duchy ludzi.
Y45
Załącznik 73735
OM-D +MZD12-50 oczywiście Żabie Doły
i uciekam do roboty.
pozdrawiam