Bardzo Wam dziękuję za opinie. Będzie trzecia i ostatnia część z Bytowa, tak raczej pro-Kaszubska :)
Wersja do druku
Bardzo Wam dziękuję za opinie. Będzie trzecia i ostatnia część z Bytowa, tak raczej pro-Kaszubska :)
Ciekawa i interesująca fotorelacja - prawie jakbym tam był :-)
Świetna relacja, zamek ciekawy. Osobiście nie lubię fotografować w takich miejscach bo stare mury gryzą się z kablami, czujkami, kamerami, samochodami i innymi wytworami współczesnej cywilizacji. Tobie dosyć zgrabnie udało się tego nie pokazać albo te elementy prawie zamaskować.
Szczególnie kibelek wpadł mi w oko, taka światłość bije z tego otworu:wink::grin:
W Kwidzyniu gdanisko jest w wieży odsuniętej od reszty zamku i prowadzi do niego wsparty na ogromnych filarach kilkudziesięciometrowy korytarz. Ciekaw jestem ilu rycerzy nie zdążyło dobiec do celu gdy ich ostra biegunka dopadła:mrgreen:
Pani w Kwidzyniu mówiła, że 50 m. Powiedz lepiej jak oni to robili przez tę płytę z pleksy :lol: :lol:
===edit===
to jest właśnie ta wieża z owym otworem :mrgreen:
Załącznik 70237
Tak na marginesie - w Kwidzynie, nie w Kwidzyniu ;) Bo to Kwidzyn, nie Kwidzyń ;)
Ależ receptura jest prosta, i nie jest tajna.
A tak na poważnie to każdy lepszy program do obróbki ma taką opcję. Trzeba ciut popracować i poćwiczyć.Cytat:
O pełni księżyca, zrób wywar z pokrzyw,
dodaj kroplę tojadu,
zamieszaj i zagotuj.
Miksturę schłodź powoli,
dodaj udko żaby i szpon czarownicy,
wstaw do studni na 3 doby aby się dobrze oziębiło.
O porannej rosie złap największego pająka
i wyciśnij kroplę jadu.
Mikstura gotowa.
Tak, to jest to miasto z fabryką papieru :)
Ach to byla zabawa.Chyba nawet piernikowe bylo robione i lukrem polewane.O ile pamietam to napewno bylo cukierkowo HDRowane,pozniej chyba BW bylo robione,filtr fotograficzny cieply,Ramka ze schowka jako akcja i postarzanie i szumu wzmacnianie.Ot i caly tutek.
Ale tak jak Panowie wczesniej napisali w prawie kazdym programie sie to zrobi.Niekiedy tylko trza pluć intensywnie przez lewe ramie o polnocy trzymajac ropuche w ustach.:mrgreen::mrgreen:
...dawno tu nie zaglądałem i nie jestem w temacie. Czyżby się "kroił" jakiś zlot na Łysej Górze z miotłami przerobionymi na gas? :-)
To już końcówka Bytowa. Jeszcze tylko kilka migawek, które zwróciły moją uwagę. Cóż, to już współczesna historia. Hmmm - 68 lat temu - ten zamek ma ponurą pamiątkę po NKWD, zamek w Gniewie po hitlerowcach.
84. Załącznik 70251
Poniżej kilka zdjęć oryginalnej posadzki z zamku i chrzcielnica
85. Załącznik 70252 86. Załącznik 70253 87. Załącznik 70254 88. Załącznik 70255
A tu widzimy obraz czysto Kaszubski: do łowów, na tabakę, szafka, czepce kobiet i ceramika
89. Załącznik 70259 90. Załącznik 70258 91. Załącznik 70257 92. Załącznik 70256 93. Załącznik 70260
Na zakończenie - nieboszczyk z czasu wpływów rzymskich
94. Załącznik 70261
85 do 88 - wzorrry, lubię bardzo :)
Kaszuby, kaszuby :)
Wieś Lizaki
Wieś kaszubska położona na terenie gminy Kościerzyna. Ludności liczy podobno 50 osób. Widziałem jedną :-P
Kościółek został zbudowany w 1755 r. Fundatorem budowy był Antoni Przebendowski, chorąży pomorski i generał lejtnant wojsk polskich.
Kościół w Lizakach jest jak gdyby częścią kościoła w Tyłowie. Bardzo zrujnowany został rozebrany i w 1994 r. przeniesiony do Lizaków.
Przy samym kościele stoi też przeniesiony zabytkowy krzyż, na którym znajduje się informacja:
"Ten krzyż stał przeszło 150 lat nad starym traktem prowadzącym z Kościerzyny na Wdzydzkie Jeziora, tam gdzie schodzą się drogi z Grzybowa, Lizaków i Sycowej Huty. Na znak ciągłości tradycji naszych pradziadów, którzy stawiali krzyże na kaszubskiej ziemi przeniesiony w 2009 roku na teren kościoła w Lizakach".
...za Kurierem Kaszubskim
95. Załącznik 70497 96. Załącznik 70500 97. Załącznik 70499 98. Załącznik 70498 99. Załącznik 70509 100. Załącznik 70505 101. Załącznik 70504
102. Załącznik 70503 103. Załącznik 70506 104. Załącznik 70502 105. Załącznik 70501 106. Załącznik 70510 107. Załącznik 70508 108. Załącznik 70507
Ech, gdzie Ty znajdujesz czas na te wypady :)
Ciekawe miejsca odwiedzasz.
Troszkę ciemne są - światła nie było za bardzo - po chmurach widać, a i sam z monitorem hocki-klocki zrobiłem. Przepraszam.
Wdzydze Kiszewskie
109.
Kiełpino
110.
Gdzie woda czysta i trawa zielona.... :-)
Byłem zaskoczony, że komarów nie było :D
Taki sobie obrazek z Taterów :)
111.
Załącznik 70668
Oj Bodzip drażnisz widokiem za którym tęskno. I co tak mało, więcej poproszę
Ładne te ostatnie widoki. W 110 mogłeś pozbyć się tych "przeszkadzajek" w lewym dolnym rogu.
Bonus z dzisiejszej wycieczki do Stawiszy
113.
114.
Hmmm, dolne jest źle cięte, ale mordkę ma taką fajna :)
Ta konia to jakaś baletnica. :-D :-D :-D
To są koniki Huculskie. Bardzo wytrzymała rasa. Charakteryzują się nieproporcjonalnie wielką głową w stosunku do ciała.