-
Odp: bez tytułu - po prostu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
055.
Julia
Coś
Coś mi nie wychodzi z tą głową ...
Trudno, żebyś zostawiała samą głowę w kadrze... I dlaczego tak tu żółto ?
Witaj dawno Cie tu nie widziałem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Kolor celowy - moja twórczość...
A to przepraszam,nie chcialem obrazic artystki.:mrgreen:
-
Cholera sama nie wiem teraz.
Różne opinie już usłyszałam na temat tego zdjęcia.
Są skrajne...
Ale to moje zdjęcie... To moja twórczość ...
Nie powielam. Nie kopiuje ...
Moje ...
Ale są chyba jakieś granice dla nie których ...
"Nie fajne i tyle... "
Dzięki Mirkowi (Mirek54) Coś tam wiem co boli odbiorcę...
Ale jak czym teraz się kierować ...
Jestem Tąbnięta
---------- Post dodany o 23:16 ---------- Poprzedni post był o 23:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A to przepraszam,nie chcialem obrazic artystki.:mrgreen:
Doceniam.
Powiedz ... czy ośmieszyłam te dziecko ?
Jeden proponuje mi skasować :O
---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 23:16 ----------
056. Przy okazji jej siostra :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Są skrajne...
Moje ...
Ale są chyba jakieś granice dla nie których ...
"Nie fajne i tyle... "
Dzięki Mirkowi (Mirek54) Coś tam wiem co boli odbiorcę...
Ale jak czym teraz się kierować ...
Jestem Tąbnięta
Opinią Mirka - ona techniki dotyczy. Możesz Twój stan opisać prostymi słowy, tej nowomowy nie pojmuję, ale ja zgred stary jestem i tak już zostanie.
A pochwalców ignoruj, tak dla Ciebie i Twych zdjęć będzie lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
...Możesz Twój stan opisać prostymi słowy, ...
Hmm teraz to ja nie wiem o co chodzi z tym stanem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Hmm teraz to ja nie wiem o co chodzi z tym stanem :)
A co do tamtego zdjęcia wygląda jakby miała żółtaczkę, lub jakbyś poświeciła sodówką. Nie możesz zamiast kombinować ustawić własnego balansu bieli na biała kartkę? A zdjęcia podmień, będzie przyjemniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Są skrajne...
Moje ...
Powiedz ... czy ośmieszyłam te dziecko ?
Jeden proponuje mi skasować :O
I co?Jesli dopisze drugi to skasujesz??W imie czego skasujesz?
Sama se odpowiedz.Niby to jakis portret,niby ma pokazac jak najwiecej o dziecku.Ale zanim zaczniesz sie bawic w artyzm to opanuj ten normalny styl,technicznie rob prawidlowe fotki.Teraz szczerze Ci napisze ,ze nie wiem czy piszesz prawde o tym Swoim kierunku czy po prostu dalej nie umiesz.Moge myslec ze nadal nie potrafisz zrobic prawidlowej ostrosci obraz i prawidlowa rownowaga barw i dokladnie dobrana temperatura ich.Moge-prawda??
Popatrz na to dziecko.Tez potargane,rozczochrane,-brudne.Ale ono nie umie zerwac jablka z drzewa stojac na stolku,drabince.Ona musi wejsc na to drzewo i skoczyc na ziemi z galezia odpowiadajac,ze i tak trzeba bedzie przyciac,bo za geste.To jest jej charakter.Załącznik 68853Mimo,ze zielony przebija ,jest poprzepalane,ja nie powiem,ze to moj nowy kierunek,powiem,ze to tu jest potrzebne i nie przeszkadza.Nie ma kokardek i czystewj sukienki,nie ma rumianych policzkow-czy usuwac,zeby za 10 lat nie pamietala jaka byla??
-
Ahh ... skasowałam pod wpływem emocji ...
Bronię się od krytyki... brak mi pewności siebie... Czasem zwalam winę na sprzęt... Czasem na coś innego.
Oglądam zdjęcia. Szukam inspiracji.
Dlatego siedziałam nad komputerem nie udzielałam się od pewnego czasu tu na forum. Pstrykałam kiedy miałam czas.
Ale w dalszym ciągu stoję w jakimś miejscu...
Brak mi pewności siebie...
Może czasem mam inne "widzimisie" ...
Ale nie czuję się na tyle silna żeby bronić swoich przekonań tu .. miedzy Wami, bo uważam że każdy z Was posiada więcej doświadczenia niż ja ... Bidulka :) która uczy się tego wszyskiego sama w domowym zaciszu ... Bez mentora... W mieście gdzie spacer z aparatem w ręce wzbudza ogromne wrażenie na przechodniów...
Ahh .. marudzę...
-
2 załącznik(ów)
Starałem się aby była naturalna, ale to dziecko. Szalona dziewczyna. Skacze, drze się, śmieje się - też rozczochrana
Załącznik 68854
a potem, jak to dziecko - zamyśliła się, wyciszyła
Załącznik 68855
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Ahh ... skasowałam pod wpływem emocji ...
Bronię się od krytyki... brak mi pewności siebie... Czasem zwalam winę na sprzęt... Czasem na coś innego.
Oglądam zdjęcia. Szukam inspiracji.
Dlatego siedziałam nad komputerem nie udzielałam się od pewnego czasu tu na forum. Pstrykałam kiedy miałam czas.
Ale w dalszym ciągu stoję w jakimś miejscu...
Brak mi pewności siebie...
Może czasem mam inne "widzimisie" ...
Ale nie czuję się na tyle silna żeby bronić swoich przekonań tu .. miedzy Wami, bo uważam że każdy z Was posiada więcej doświadczenia niż ja ... Bidulka :) która uczy się tego wszyskiego sama w domowym zaciszu ... Bez mentora... W mieście gdzie spacer z aparatem w ręce wzbudza ogromne wrażenie na przechodniów...
Ahh .. marudzę...
Czyli jednak da się opisać...
W domu, masz jeszcze wiele do zrobienia. Popatrz po ofertach okolicznych domów kultury , może w którymś żywy fotograf prowadzi jakieś zajęcia jak te w Raciborzu, gdzie można dotknąć sprzętu i zapytać na żywo.
albo takiej jak u mnie, gdzie instruktor za 5 PLN pobierane przez organizatora prowadzi zajęcia - 2-3 godziny z instruktorem o różnych aspektach fotografii - prelekcja i ćwiczenia. Mentor może być potrzebny jak już przejdziesz przez początki początków. Ale raczej potrzebny będzie dobry nauczyciel. to ma być jak Cie rozumiem docelowo Twoja fotografia, a nie gorsza wersja fotografii mentora.
Poszukaj u "ignoranta" poradę Mirka do ćwiczenia ze światłem, na pewno da się to zrobić gdzieś w domu lub koło domu... i ćwicz a nie zagłębiaj się w Twoje rozterki.
A co do miasta , moje nie lepsze. Bodzipowe też podobne.
-
Nie ma szans na zajęcia z fotografem... Aktualnie domem kultury zarządza moja ciotka która zaproponowała mi pracę dorywczą ... ale zrezygnowałam z wiadomych przyczyn ...
Poza tym nie ma innej osoby, która mogłaby ... zresztą, te osoby które znam albo wyjechały poza miasto albo skończyły z fotografią ...
---------- Post dodany o 00:15 ---------- Poprzedni post był o 00:09 ----------
057. Coś całkiem naturalnego
Zadko kiedy się zdarzy, że ONE razem ... na jednym zdjęciu :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Nie ma szans na zajęcia z fotografem... Aktualnie domem kultury zarządza moja ciotka która zaproponowała mi pracę dorywczą ... ale zrezygnowałam z wiadomych przyczyn ...
Poza tym nie ma innej osoby, która mogłaby ... zresztą, te osoby które znam albo wyjechały poza miasto albo skończyły z fotografią ...
Budujesz obraz miasteczka za górami i dolinami, jakiej zapadłej dziury , czy to ten Niemodlin 30 km od Opola i 30 km od Nysy?
Gdybyś zrobiła dwa kroki w Twoje lewo bokeh nie byłby tak niepokojący, świetlisty i przepalony. Czym to robilaś?
Poszukaj sobie w Galerii plenerowych portretów FridyM. Frida długo fotografowała manualami, różnymi.
Popatrzyłem w exif - nie mialem nigdy tego szkła, dlatego nie znam tego bokehu.
a do Fridy warto i tak zajrzeć, do innych zresztą też.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Budujesz obraz miasteczka za górami i dolinami, jakiej zapadłej góry , czy to ten Niemodlin 30 km od Opola i 30 km od Nysy?
Dokładnie...
I tam i tam kawałek ... Rowerem ciężko ... I czasem na godzinę nie mogę się wyrwać... Takie życie mam ... do du*** Jeśli chodzi o wyjazd z miasta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Dokładnie...
I tam i tam kawałek ... Rowerem ciężko ... I czasem na godzinę nie mogę się wyrwać... Takie życie mam ... do du*** Jeśli chodzi o wyjazd z miasta.
No to masz Yutuba, dziś już inne czasy, tutoriale i wątki na forach, i literaturę , a i Mirka, Irka i innych fotografów na forum. Nie jest tak źle - naumieć też się tym sposobem powolutku można.
-
Powolutku ... pewnie...
orginal... 058. Bez żółtaczki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Powolutku ... pewnie...
orginal... 058. Bez żółtaczki
Daj biała pipetę na białkówkę oka, jest zaniebieszczona. Aparat aż tak się nie pomylił.
A jednak się pomylił.
-
Szukałam ... białej pipety ... :P mam lightrooma od nie dawna :D
efekt ... =>
-
A propo "ignoranta" - https://forum.olympusclub.pl/threads...k%C4%85/page29 - post nr "284".
Pozdrawiam:
Tadzik:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Szukałam ... białej pipety ... :P mam lightrooma od nie dawna :D
efekt ... =>
Trzeba jeszcze poszukać szarości - środkowa pipetka, oczy są o niebo lepiej. punkt w którym trzy wartości cyfrowe się pokryją lub prawie pokryją się , czym różnica mniejsza tym lepiej.
Dzięki Tadeuszu!
-
Mi sie wydaje,ze jesli zrodlo to nie orf to masz suwaki w aparacie poprzestawiane.Ale moge sie mylic.Druga sparawa to balans.Mialas silne sloneczne swiatlo z lewej strony,natomiast twarz byla juz w cieniu.I wyszlo jak wyszlo.
Tak na szbko mi tak pokazaloZałącznik 68863Mozna bardziej ocieplic,ale ucho juz pokazuje ostre slonce
-
Jejciu zmieniłam laptop... I widzę całkiem inaczej ...
Co będzie jak zobaczę to na nowszym sprzęcie....
Zdjęcie ... źródło orf.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mi sie wydaje,ze jesli zrodlo to nie orf to masz suwaki w aparacie poprzestawiane.Ale moge sie mylic.Druga sparawa to balans.Mialas silne sloneczne swiatlo z lewej strony,natomiast twarz byla juz w cieniu.I wyszlo jak wyszlo.
Tak na szbko mi tak pokazalo
Załącznik 68863Mozna bardziej ocieplic,ale ucho juz pokazuje ostre slonce
Dzięki Mirku, za wejście , hojnym dziś jesteś...
Sprawa załatwiona zamiast męczyć tę buźkę , trzeba powtórzyć sesję, weź cukierków dla modelki, będzie nieruchomiała na chwilę, widzę że jest kreatywna.
Nowszy sprzęt to najczęściej ekrany ledowe, a je sie trudno kalibruje - potrzebujesz tylko monitora z matrycą IPS, takiego by można było użyć kalibratora. Wtedy mniej więcej będziemy wszyscy widzieli tak samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Kurde.Masz dawa laptopy.Ja piernicze.Ja nie mam zadnego.Na piecu duzym i quato patrze.
Moze takie zobaczysz:mrgreen:Załącznik 68865Nie wygladzalem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dzięki Mirku, za wejście , hojnym dziś jesteś...
Kurde,przecie zadnych nowosci nie pisze ani wynalazkow.
Spac nie moge.Pozno mnie swiecili dzis.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde,przecie zadnych nowosci nie pisze ani wynalazkow.
Spac nie moge.Pozno mnie swiecili dzis.
Wiem, ale Marta początkuje, dla niej każdy krok jest nowym , zobaczysz za pół roku, rok, jak nam pokaże te dzieciaki , to gęby się nam będą śmiały z zachwytu.
A laptop to dziś już prawie jak pralka lub lodówka, są w prawie każdym domu, tyle, że nie wszystkie bez monitora nadają się do fotografii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Co będzie jak zobaczę to na nowszym sprzęcie....
Zdjęcie ... źródło orf.
Witaj w rodzinie - Kolejny rycerzu w spódnicy na tym "szowinistycznym męskim forum"
-
Rycerz w spódnicy :D
Z laptopami to nie tak bajecznie... Posiadam aktualnie dwa ... ale nie należą do mnie. Mój jest od ponad roku w naprawie u szalonego inżyniera i tylko dysk twardy wyprosiłam ... zawsze to coś :P
Nowszy sprzęt mam w pracy. Ekran 27" ledowy ...
Popołudniu zrywałam śliwki ... i przypomniała mi się ta wypowiedź Mirka54 o tym drzewie z jabłkami ... i miałam wziąć już drabinę ... ale nie ... wlazłam na sam czubek :)
Później zejść nie mogłam ... ale to mało ważne :D
a co do zdj. 056
Przyciąć z prawej strony ? Sugerowałam się tym że modeleczka patrzy w prawą stronę więc chyba powinna posiadać tam troszkę miejsca...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Przyciąć z prawej strony ? Sugerowałam się tym że modeleczka patrzy w prawą stronę więc chyba powinna posiadać tam troszkę miejsca...
Nie.Akurat w tym kadrze bym centralnie kadrowal.Nawet od strony plecow bardziej ciasno.
Dziwne imie dziecka-modeleczka.
-
A na imie jej Jagoda :D Ta wcześniej to Jula :D
poprawione
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
A na imie jej Jagoda :D Ta wcześniej to Jula :D
poprawione
Noo fajnie! lubię tę kolorystykę, podoba się! trochę pracy przy buziaczku, żeby oczęta były ostrzejsze i sam miód.
Rozwijasz się Mart_uszka - Brawo, tak trzymaj.
P.S.
+rep za rozwój i upór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Wolałbym oliwkową...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Noo fajnie! lubię tę kolorystykę, podoba się! trochę pracy przy buziaczku, żeby oczęta były ostrzejsze i sam miód.
Rozwijasz się Mart_uszka - Brawo, tak trzymaj.
P.S.
+rep za rozwój i upór.
Kłaniam się w podziękowaniu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wolałbym oliwkową...
057 oliwkowa ?
058.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
057 oliwkowa ?
Co?Aaa Oliwkowa-Popatrz:mrgreen::mrgreen:Załącznik 68954prawie,no prawie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mirku - ona wyszła oliwna , od barwy oliwy , a miała być oliwkowa.
Marto - wejdź na stronę Janko Muzykanta, tam jest taki prosty kalibrator, jak nic innego nie masz, to może chociaż tyle.
-
Coś szukałam coś pozmieniałam ...
Efekt zobaczę tak naprawdę jak mi oczka wypoczną ...
-
Albo wejdz tu http://www.heise.de/ct/ctscreen/#CTSCREEN
Jave trza miec aktualna.Zobaczysz,ostrosc,geomtrie,kolory,migotan ia,gradienty,Wszystko co monitor musi miec ustawione.
O popatrzylem se i skrena zrobilemZałącznik 68976sliczny,prawda?
-
Wejdź sobie tutaj i popatrz co Twój monitor potrafi: http://www.lagom.nl/lcd-test/
-
Im częściej bawię się tym monitorem ... tym bardziej zastanawiam się nad tym jak widzimy kolory ...
Wrzutka z wczorajszego wypadu z koleżanką i jej synem - Jakubem :D
059.
060.
061.
062.
-
Fajny model i miłe dla oka portrety. :grin:
W przypadku pierwszego (59.) mam pewien problem, ponieważ budzia wydaje mi się delikatnie nieostra. Być może to tylko moje złudzenie, bądź zamierzony efekt, dlatego nie bierz tego do siebie; poza tym szczegółem zdjęcie bardzo mi się podoba. :grin: