no też myślę że xero oryginału by to nie było, ale zagadnienie można podrążyć.
Wersja do druku
no też myślę że xero oryginału by to nie było, ale zagadnienie można podrążyć.
co by nie było...szkło dwukrotnie tańsze o zakresie jak sam określiłeś "tajniackim" więc dla zaciętego fotoamatora wystarczające. Sam teraz intensywnie myślę czy bardziej opłaca mi się kupić to szkło czy do 50-200 dokładać konwerter?
Po wymianie korespondencji, Pani Patrycja O. zapewniła mnie, że postara się, żeby obiektyw dotarł do mnie w tym roku.
Niby pocieszające ale do końca roku jeszcze sześć tygodni... :(
:D to teraz się dzieje w Oly...po godzinach będą strugać...przez Ciebie
Oleryk , na Gwiazdkę pod choinkę. :D
2008 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez leodan
Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Oly jako Mikołaj , zbierają już zamówienia ,2007 . ;)
Wy to umiecie człowieka pocieszyć :|
Piszę coś:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
-obiektyw "kręci mordką", jak stara 40-150,
-ostrość moim zdaniem lepsza, jak stara 40-150,
- posiada przełącznik AF/MF,
- całkiem fajne makro, na 300mm ustawia ostrość MF od ok. 90 cm, co daje skalę odwzorowania 1:2,
- jak się fotografuje różne rzeczy z podobnych odległości to AF działa bardzo sprawnie, przy "przeskakiwaniu" z długiego dystansu na krótki, lub odwrotnie, to AF musi sobie trochę "bzyknąć".
Cała reszta wyjdzie w praniu. Jeżeli okaże się, że jestem luźniejszy w weekend, to zrobimy szybkie spotkanie w Wawie (E-3 + 70-300), ale zawiadomię w "spotkaniach".
Jack
Ale My tylko pocieszamy , a Jack ciśnienie podnosi... :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jack
Jack, wszystkie te parametry pasują do Sigmy 70-300.
Chociaz miałem ją kiedyś z mocowaniem Minolty i nie była najgorsza to po Zuiko spodziewam się więcej.
Już tu kiedys pisalem, ze krążą przypuszczenia, ze to ta sama konstrukcja.
Zobaczymy...
A zwłaszcza to: "posiada przełącznik AF/MF"Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
A co do tych ptaków...to chyba ten sam :D
Marrakesh :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Z tej pozycji złapałeś też fragment szubienicy.
Mój zrobiony w listopadzie ubiegłego roku.
No to teraz już nie wiadomo co mam brać :mrgreen: Jak się okaże że to sigma i to sigma.
Oczywiście :mrgreen:Cytat:
Mój z października br., ale to i tak pewnie ten sam. Podobno wracają w te same miejsca.Cytat:
To brać co bardziej potrzebne, 300 czy 400.Cytat:
Zamieszczone przez Kordek
A jeśli wszystko jedno to to, co tańsze ;)
Przecież to jest obiektyw o identycznej ogniskowej więc układ soczewek musi być podobny jak nie identyczny :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Kordek
Wcale nie musi.
Wrzuć sobie schematy Sigmy i Nikkora i porównaj.
Edycja: Canon i Nikon
http://img125.imagevenue.com/loc890/..._122_890lo.jpg http://img125.imagevenue.com/loc936/..._122_936lo.jpg
Sigma
http://img132.imagevenue.com/loc117/..._122_117lo.jpg
oj było by super...Cytat:
Jeżeli okaże się, że jestem luźniejszy w weekend, to zrobimy szybkie spotkanie w Wawie (E-3 + 70-300), ale zawiadomię w "spotkaniach".
Jack
pozdrawiam
dobas
Sigma czy ZD, nie ma co marudzić, bo wygląda na idealny zoom rekreacyjny do spokojnych akcji.
Jack:
dzięki za info
Ja się najbardziej ucieszyłem z tego że .... już jest :D
A w jasną stronę mocy Zuiko wierzę :mrgreen:
Gdzie "jest"? U Jacka?
Skoro jest u Jacka, tzn. że OP juz ma.
chyba :mrgreen:
Jeśli ma OP to powinienem mieć i ja.
Tak mi się przynajmniej zdawało...
Jeszcze go nie ma?
Ja bedzie to przynieś pooglądamy.
Mówisz i masz :D : https://forum.olympusclub.pl/topics5...524.htm#144286Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Jack
YES YES YES :!: :!: :!:
Właśnie kurier przyniósł paczkę... a w niej.... 70-300 prościutko z Japonii.
Mistrzostwo :!: Koleś dostał przelew 18listopada a dziś już towar jest u mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Później coś popiszę, bo teraz sie muszę nacieszyć :mrgreen: :mrgreen:
Poprosimy o jakieś konkrety (zdjęcia) :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
zdjęcia...proszę bardzo : link
o żesz....nie dość że nowe szkło to z nowym body...
te foty mnie ostatecznie przekonały co do mozliwości tego szkiełka
Panowie to raczej nie jest sigma :mrgreen:
ale abberacja jest ;pCytat:
Zamieszczone przez Switch
za tysiaka to bym się nie spodziewał że w pewnych warunkach jej nie będzie...
Akurat aberracje to defekt którym przejmowałem się zawsze najmniej. Na odbitce i tak będzie widoczna na tyle mało, że moje oko nie będzie kłute :] Ale co kto woli. Niektórym może po nocach śnią się fioletowe obwódki i tych też rozumiem :mrgreen:
If abberacja= koszmarny sen
then look for software correction
.end
Piękne foty. Rzucają na kolana.
pafcio wystarczy tej zabawy, to już 3 dzień :D Rzuć jakimś mięsem tutaj bo wszyscy są głodni :mrgreen:
No tak... się troszkę nie odzywałem, ale miałem akutat urodziny i zaraz po moim ostatnim wpisie na forum zaczęli do mnie przybywać goście, więc wybaczcie, ale jedno hobby zostało zdominowane przez inne... :mrgreen: Dziś wreszczie powoli dochodzę do siebie...
Mam nadzieję, że mi wybaczycie :oops: .
Pogoda teraz w Warszawie nie sprzyja fotografowaniu, ale może opiszę swoje pierwsze organoleptyczne wrażenia.
Zapięty do E330 tworzy zestaw, który jeszcze da się nosić i nawet fotografować z ręki. Przy E510 już nie jest tak różowo - grip jest zbyt mały.
Pierścień zmiany ogniskowej jest duży i stawia przyjemny, nie za duży opór. Od 70 do 300mm mozna przejść jednym płynnym ruchem - to tylko obrót o około 90 stopni.
AF działa "w normie" nie powala szybkością, ale jest dużo szybciej niż np. Sigma 55-200. Porównywalnie do 40-150 zarówno z E330 jak i E510.
Na zdjęcia próbne postaram się zebrać siły za godzinkę lub dwie :cool:
Pogoda faktycznie nie sprzyja. Siłą rozpędu próbki z 70-300 wrzuciłem do "...spotkań..." https://forum.olympusclub.pl/topics5...,24.htm#145213
To takie szybkie sprawdzenie jak wyglądają drobne detale w rogach obrazu.
Pozdrawiam
Jack
Bardzo pozytywne wrażenia mam po obejrzeniu tych próbek :)
Za swoje pieniądze to szkiełko będzie zapewne przebojem Olympusa i silnym atutem przy wyborze systemu przez amatora.
Nie mogę się tylko na nie doczekac...