To może to cię ucieszy. Nagoskrzelne do których należy Flabellina są hermafrodytami, posiadają oba organy ale nie mogą same siebie zapłodnić. Czyli pełna demokracja we wszystkich wariantach ;-)
Wersja do druku
no już lepiej. To musi bardzo ułatwiać walkę z seksizmem. No chyba że któreś chce popaść w schizofrenię.
A jak bardzo ubogaca artem amandi!*
*pamięta ktoś jak się to odmieniało?
Próbowałem używać pierścień ale może z powodu źle ustawionego zakresu na obiektywie nic mi to nie dało. Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się z Subsee +5. W tej chwili mam aparat ustawiony zgodnie z ustawieniami Alexa Mustarda
1. przełączam na MF
2. ostrzę wstępnie na obiekt automatycznie - to chyba przycisk nagrywania
3. poruszam się przód i w tył z aparatem
Nie sprawdza mi się powiększenie obrazu bo kiedy wszystko fruwa we wodzie nie mam co marzyć o trafieniu. Może rozwiązaniem byłby statyw ale wtedy musi być płasko bo na ścianie się nie sprawdzi.
statyw na pewno :) dla mnie macro UW to czarna magia - ale pora w to wejść skoro już na pokładzie jest MZD 60 :)
Dzieki za link !
W takich pustynnych miejscach jak Adriatyk mikro świat to bajka. Nie sądziłem, że to wymaga aż takiej cierpliwości. Już wiem, że kiedy mam zabrać makro to nurkuję sam albo tylko z żoną. Teraz to moim marzeniem jest ring ale obawiam się, że już nikt go nie produkuje i na wetpixel widziałem same samoróbki. Czasami nie ma jak podejść do stworków wciśniętych w rozpadliny.
Może to tylko wrażenie ale MZD 60mm jest dla mnie bardziej przewidywalny niż ZD 50mm :-?
zix, jeśli lubisz kolor zielony to będziesz zadowolony bo prawdopodobnie tylko taki będzie pod wodą. Stanie się to za sprawą Pełzatki (Caulerpa). Została prawdopodobnie przywleczona na kotwicach z Oceanu Indyjskiego. Na moich zdjęciach tego tak nie widać ale ta zielona alga rozszasta i pełza jak bluszcz tworzy gęstą siatkę i dusi to co jest pod nią. Są już takie zielone pustynie we Francji i we Włoszech. W Chorwacji nie jest źle ale są jednak miejsca w okolicy miasta Hvar już całkowicie zduszone przez tą algę.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1373399800
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1373399789
Czy lubię zielony? Z tego co piszesz będę musiał polubić :/
Podobno temperatura ma bardzo duży (negatywny) wpływ na rafę - te mają też coś z tym wspólnego?
W Morzu Śródziemnym a szczególnie w Adriatyku jest raczej zimno. Termoklina od parunastu metrów to ok 15C. Korale madreporowe w Adriatyku są na tyle małe, że trudno mówić a jakieś rafie ale Gorgonie mają się dobrze jeśli tylko Chorwaci nie niszczą ich przy pomocy trałowania. Ryby już w zasadzie wybili w większości.
Co ciekawe są miejsca na świecie np w Dżibuti, gdzie rafa pomimo temperatury wody powyżej 35C ma się dobrze i nie bieleje.
Mały ślimak nagoskrzelny z okolic Hvaru. W tym roku był to najczęściej spotykany przeze mnie ślimak. Żywi się głównie wysycając soki z alg.
E-M5 + MZD 60mm
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1373622412
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1373622418
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1373622427
Zdjęcie z galerii, próba użycia soczewki Subsee +5
Thuridilla hopei
Ten ślimak miał inny kolor co można próbować tłumaczyć obecnością rury ściekowej w okolicy Virra ;-)
Tylko raz użyłem MZD 12-55 i trochę żałuję bo to szkło ma spory potencjał.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1373622436
Ależ nieziemskie stwory pokazujesz... :shock:
Za Agą - podobają się nieziemsko :D
Bardzo fajne fotki Przemku, widzę że OM-D i 60tka sprawują się doskonale.
Wow, robi wrażenie. Pięknie wyszedł.
Rewelacyjne zdjęcia.
Bardzo dziękuję za miłe przyjęcie :cool:.
Warto było poczekać na OM-D E-M5 ale już widzę, że nie jest łatwo opanować trudną dla mnie sztukę fotografii makro. Zbieram różne zabawki i będę pilnie trenował na basenie ;-)
Już kiedyś w tym poście prezentowałem wycinki wężowideł basket stars (Gorgonocephalidae). Tym razem wziąłem sobie do serca radę by nie pchać się w nocy ze szkłem makro i przymierzyłem do nich z MZD 12-50. Te zwierzęta zamykają się po oświetleniu ich białym światłem. Niestety latarki obecnie są bardzo mocne i wystarczy jeden nurek machający latarką w prawo i w lewo by pozamykać wszystkie tez zwierzątka w okolicy. Ja używam czerwonego filtru na latarce i zwierzątka zamykają się dopiero po pierwszym strzale z lamp błyskowych. Natomiast pojawił się nowy problem. W EVF w E-M5 obraz wygląda jak z kamera termowizyjnej, trzeba się do niego przyzwyczaić.
basket stars
Załącznik 103860Załącznik 103862
Ten okaz z kolei był tak czarny, że połknął całe światło
Załącznik 103861
Na koniec inne podobne w zachowaniu zwierzęta feather stars, z polskim nazewnictwem mam problem bo niby są to Liliowce (Crinoidea) ale angielskojęzyczne źródła raczej podają, że liliowiec to odmiana przytwierdzona do podłoża a te są całkiem ruchliwe. Będę jeszcze to badał.
Załącznik 103859Załącznik 103863
Piękne zdjęcia i każde do galerii powinno polecieć :)
fantastyczne zdjęcia. Przedostatnie najbardziej mi się spodobało.
Kapitalne zwierzątka pokazujesz, będę tu zaglądał. Mam nadzieję że masz ich dużo :grin:
Pierwsze wężowidło i pierwsza pierzasta gwiazda najbardziej mi się podobają, szkoda że nie częściej coś tu wrzucasz bo to mój ulubiony wątek !
Po tegorocznym moczeniu się w śródziemnym z TG-2 nie ma już dla mnie ratunku, odliczam dni do przeprowadzki aby takie rejony mieć w zasięgu ręki a i powstała oddzielna skarbonka na podwodne focidła...
Zycie w glebinach jest piekne, swietne foty.
Ale cudowne zwierzątka! Absolutnie zachwycające :D
Bodzip, Koriolan, alnico, romek1967, Hrr, Saboor, waruga, realnasty dziękuję za wizytę i dobre słowa.
Nocnych więcej na razie nie będzie bo nie mam materiału.
Zdaję sobie sprawę, że basket star - polska nazwa podobno kędzierzawiec nie jest tak dobrze odbierany jak liliowiec jednak mam zamiar się na nich skupić następnym razem.
To może dla odmiany następne próby ze światłem katedralnym z Claudi. Sesja zakończyła z powodu napływu zbyt dużej ilości obcych grup nurkowych. Nie obyło się zresztą bez przepychanek pod wodą ;-)
184
Załącznik 103952
185
Załącznik 103953
186
Załącznik 103954
187
Załącznik 103955
188
Załącznik 103956
189
Załącznik 103957
190
Załącznik 103958
Biliście się ? - noże i przecinanie rurek ? :mrgreen: no Bondy normalnie :mrgreen:
Świetna ostatnia seria
Troszku sobie pooglądałem podwodnego świata, fajny jest. Zdjęcia ciekawe i ładne. Będę zaglądał częściej :)
Światło faktycznie katedralne, kapitulnie wyszło.
189 najlepiej oddaje klimat miejsca.
rewelacyjny ten podwodny świat :)
t
Świetne foto droplet.
Pozdrawiam.
Lubię jak pokazujesz dziwolągi, które rzadko ma się okazje oglądać (oczywiście dotyczy to roślin i zwierząt, a nie osób w stroju płetwonurków ;)) Nie dość, że rzadkie okazy, to ładnie podane. Dzięki.
Bluetail trunkfish (Ostracion cyanurus) rodzina ryb Kosterowate (Ostraciidae). Najlepiej je zapamiętać pod nazwą boxfish chociaż angielska nazwa tego gatunku nawiązuje raczej do trąby. Wszystkożerna.
Teoretycznie łatwo tej rybie zdjęcie bo za szybko nie pływa ale niestety uwielbia kręcić się jak bąk wokół własnej osi opadając w stronę jakieś szczeliny. Na rybie widać ciekawy wzór plastra miodu. To łuski dające tej rybie opancerzenie. Ułożenie łusek powoduje zmniejszenie też oporów ruchu co przy tak pudełkowatym kształcie jest dość istotne i jest przedmiotem badań przemysłu samochodowego.
Zestresowana ryba wypuszcza z siebie toksynę, potrafi nią zatruć ryby w pobliżu, dlatego kiepsko się nadaje do akwarium.
E-M5 + MZD 60mm
Załącznik 107982
Załącznik 107983
Załącznik 107984
Jeszcze jakby Pani Czubówna to przeczytała to już National Gepgraphic max.
Fajna sprawa bardzo