Czas zatrzymany, w szufladzie dziadka.
Załącznik 132697
Załącznik 132698
Załącznik 132700
Załącznik 132701
Wersja do druku
Czas zatrzymany, w szufladzie dziadka.
Załącznik 132697
Załącznik 132698
Załącznik 132700
Załącznik 132701
Ajan, można Ci zaśmiecić wątek zdjęciami z mojej szuflady? Może w końcu będę miał impuls, by zrobić tam troszkę porządku ;)
ps. u mnie przez wieki to nie była szuflada, tylko pudełko po czekoladkach :)
Możesz wyeksponować, dawaj to jest wątek nie tylko mojego dziadka. A dziewczyny dziadka do innego wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...adka.../page14
Ale fajowe wojaki "z szuflady" :)
Pozdrawiam.
Naśladownictwo zastrzeżone...
Załącznik 137183
Załącznik 137182
z drugiej szuflady dziadka...
Załącznik 139827
Elementarz dziadka z roku 1923..
.Załącznik 149462
z komody dziadka...Załącznik 166518Załącznik 166519Załącznik 166520Załącznik 166521
Fajowe znaleziska...
taka ciekawostka o naszym moście na Wiśle
most dawniej
Załącznik 166663
to samo miejsce dziś
Załącznik 166661
ten sam most w trakcie wojny
Załącznik 166662
No to muszę napisać, że ten "z dziś" nie sięga nawet do pięt temu "dawniej"...
główna różnica między nimi jest taka, że ten dawny most był przejezdny, ten dzisiejszy jest wyłączony z ruchu ze względów bezpieczeństwa - zły stan techniczny. dobre, co nie.:idea:
mam na myli most z prawej strony (drogowy). ten z lewej to kolejowy i działa cały czas.
nowa Pani premier obiecała swego czasu kasę na most (nie ona pierwsza, i pewnie nie ostatnia), i rzeczywiście było blisko. ale dziś już wiadomo, że ważniejsze są fontanny z ciepłą wodą w Toruniu:mrgreen:
Szkoda że wiele zdjęć z tego wątku zniknęło i przeszło już do historii. Również mam trochę takich starych rodzinnych pamiąteki chętnie do nich zaglądam.
Bardzo ciekawe zdjęcia pokazujecie, mam troszkę z tamtych lat, ale w gorszym stanie.
Interesujące są takie porównania.
To może jedno z kolekcji mojego pradziadka, z czasów jak służył w wojsku.
Z tyłu zdjęcie jest podpisane : Generał Haller w Cieszynie rok 1919.
Załącznik 166666
Pozdrawiam
wtedy to byli mężczyźni. mundury, wąsy, biała broń u boku i duma na twarzy
wydaje mi się że duża w tym zasługa perspektywy i koloru foty - jakby cykać z tej samej strony i zachować tę samą tonację to nie byłoby tak źle
przejeżdżając pendolino obok tego mostu zachwycałam się nim i przypominałam sobie kadry bufetowej z tego miejsca
no i coś tam przy nim dłubali z tego co mi się rzuciło w oczy jak przemknęłam niczym błyskawica obok niego - no chyba że to tylko takie rozkopane a nei robią za wiele :roll:
lubię takie stare pamiątki wygrzebane ze strychu dziadków :)
Prawie wszystkie zdjęcia ajana zniknęły a szkoda :shock::roll:
@ajan - świetne.
Kto jest zaznaczony w kółeczku?
Jakie piękne fotografie, jestem w szoku, że maci takie cudowne pamiątki zachowane.
Ja niestety mam wszystko stracone wiele rzeczy spaliło się w naszym rodzinnym domu już z 13 lat temu :(
Może odbuduję wątek i dołożę nowe fotografie.
Dowódca 22 Pułku Piechoty w Siedlcach (dawne południowe Podlasie), płk Kazimierz Hozer (*1890+1932)
Odznaczenia na mundurze:
-Order wojenny Virtuti Militari kl.V
-Krzyż Niepodległości
-Order Odrodzenia polski kl.IV
-Krzyż Walecznych nadany 4-ro krotnie
-Medal za "Wojnę 1918-1921"
-Medal 10-lecia Odzyskanej Niepodległości
-Odznaka I Brygady Legionów
-Odznaka pamiątkowa 22 PP
-Państwowa Odznaka Sportowa
-Komandoria Rumuńskiego Orderu Karola.
Załącznik 220887