Wcale nie marudzę, tylko po co dorabiać jakąś niepotrzebną filozofię do rzeczy prostych. Jesli sprzęt daje lepsze możliwości to lepiej,
po prostu wyrównuje niedostatki naszego talentu. Nie każdy rodzi się tak uzdolniony jak Leonardo.
Wersja do druku
Kto ma, ten ma.
Ja zmierzam jedynie do tego, że nie wiem, w czym jest ten wielki problem. Spędzacie bite godziny na dyskutowaniu o rzeczach bez znaczenia. Rozmowy o fotografii konają, za to te o wykresach mają się w najlepsze. To użytkownicy czynią fotografię niewolnikiem technologii, a nie ona sama jest od niej uzależniona.
Co ostatnie kilkadziesiac postow ma wspolnego z testem E-5? rozumiem ze poziom kultury wzrosl gdyz brakuje inwektyw, ale to nie miejsce na polemike na ten temat.
Czy ktos orientuje sie kiedy moze pojawic sie pelny test E-5 na Optycznych lub Dpreview? Zastanawiam sie ciagle pomiedzy E-5 a D7000. Tanszy byc moze bedzie ten drugi.
Pozdrawiam
I znowu okazuje się, że zawsze trzeba czymś uzasadnić onanizm sprzętowy :)
Q: "What type of camera would you recommend?"
A: "You can take great images with any kind of camera, even the ones on mobile phones. Composition, perspective, light direction and pose have nothing to do with your choice of camera"
Amazon.com: Nude Photography: The Art and the Craft (9780756631765): Pascal Baetens: Books@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51a5UY2DR3L.@@AMEPARAM@@51a5UY2DR3L
Dobre książki o fotografii na pierwszy rzut oka łatwo odróżnić od złych po tym, że w tych dobrych dyskusja o typie aparatu ogranicza sie do takiego akapitu, w złych - to całe rozdziały.
Co do malarzy i pędzli.... Jak oglądasz film w kinie, zastanawiasz się jakim typem kamery był kręcony? Jak słuchasz muzyki, zastanawiasz się kto wyprodukował gitarę a kto perkusję? Zapewniam Cię, że są ludzie płacący majątek za kawałek kabla łączącego elementy audio, nie zdający sobie sprawy, że sami muzycy i obslugujący ich technicy coś takiego olewają, a tworcy "audiofilskiego sprzętu" wprost się ze swoich klientów śmieją.
Aparat jest narzędziem, które ma spełnić swoją rolę. Powinien być wygodny w użyciu i powinno się go dać lubić. System Olympusa różni się od reszty tym, że uzyskuje się większą GO dla podobnego obrazka wynikowego, inną proporcję boków surowego zdjecia (4:3 zamiast 3:2), poziom elektronicznego szumu jest większy niż u konkurencji, a w systemie nie ma obiektywów jaśniejszych niż F/2.0. Jeśli ktoś wybiera ten system to powinien się zgodzić na takie warunki. Do moich zastosowań prawie zawsze wystarcza ISO 100, GO uzyskiwana przez ZD 50 mi odpowiada, a proporcje 4:3 często bardziej podobaja się niz 3:2 więc zmiana na system, w którym ISO 3200 jest czystsze "bo będę mógł sobie pofotografować tablicę testową" i można kupić stałkę 85/1.2 aby uzyskiwać komentarze (od fotografów, nie modelek) "piękny bokeh" musiałaby być czymś mocniejszym uzasadniona. W przypadku E-5 może to być jedynie zaporowa cena. A najpierw musiałbym zajechać na smierć moją E-30 (i E-1 w zapasie) ;)
Dobre książki o fotografii mówią, że warsztat, talent i doświadczenie są najważniejsze, ale i kwestii sprzętowych nie da się lekceważyć. Znaczy dać, to się da, ale czy to faktycznie optymalne wyjście? Świetnie wpisuje się w pewien niszowy trend, ale nie jest najlepszym wyjściem w większości zastosowań. W tej kwestii polecam książkę "W Kadrze. Rozważania na Temat Wyobraźni Fotografa" Davida duChemina, w której autor poświęcił cały rozdział na wyjaśnienie, dlaczego ważne jest jedno i drugie.
Na stronie 150 tej książki masz napisane, dlaczego małe aparaty są lepsze od dużych :)
Każdy wie, w czym małe aparaty są lepsze, a w czym gorsze. Nie potrzeba do tego książek.
bo w mediamarkcie nie sprzedaja srednioformatowych
w tv tez rekam nie bylo
po 3 nowe, cyfrowe czy analogowe sa strasznie drogie
Nie ma sie z czego smiac. 90 proc. zdjec z mojej galerii jest zrobiona kompaktem. Rikohem Gx100 i Lumixem Lx3. www.robert-sadowski.pl
na chwilkę wrócę do "pralki", nie modlę się do niej, ale się zżywam, lubię ją, podobnie jest Olkiem, lubimy się, ja naciskam on robi, zdjęcia owszem, ale obaj na to pracujemy, gdy zmieniam maszynkę, to obaj nad tym bolejemy, nie lubimy się rozstawać, ja po prostu jestem monogamiczny, nad sprzedażą olka E500 myślałem pół roku:) tak mam:)
O kurcze Rafał, aż boli jak się*patrzy na ludzkie zdjęcia. Ale fotografia świetna. Gratuluję.
Ja nie wiedzę tu żadnej niekonsekwencji. Pozostałe 10 proc. zdjęć w mojej galerii jest zrobionych lustrzanką. I do tych 10 proc. potrzebuję innego sprzętu niż kompakt. Wystarczy mi do szczęścia aparat klasy E500 i dwa obiektywy 14-54 i 40-150 plus jakieś tanie błyskacze. Przez całe lata robiłem foty tym świetnym zestawem.
Zmieniłem system nie dlatego, że mi czegoś brakowało w Olympusie. Po prostu miałem taki kaprys, nieuzasadniony w żaden racjonalny sposób. Jestem amatorem, nie zarabiam na zdjęciach.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proszę bardzo link do nowego, śmiesznie taniego średnioformatowca. http://holgapolska.pl/
Policz sobie stosunek złotego do jena,
Dolicz koszty utrzymania firmy w tym prac rozwojowych przy zmniejszonej przez kryzys sprzedaży,
Dolicz oczekiwaną przez korporację premię za nowośc i uszczelnienie profi,
A wyjdzie Ci cena wyższa od dzisiejszej cennikowej.
Tyle tylko, ze aparatu nie ma do dzisiaj w dystrybucji, tutaj tez nie ma: https://us.buyolympus.com/digital-cameras.html .
Potem gdy już będzie, trzeba będzie cenę dopasować do realiów rynku, zaczną się pakiety, promocje itd, itp.
nie wydaje wam sie dziwne ze nie ma tego aparatu jeszcze w sprzedazy??
jestem ciekaw dlaczego
Ciekawe że dpreview nadal nie przetestował E-5.
Zwlaszcza ze czeka D7000 i K-5... Ze o Samsungu NX100 nie wspomne.
Swoja droga to zdaje mi sie ze to jakies embargo na informacje jest, przynajmniej do jakiegos czasu, ze wzgledu na tego Samsunga zagladam tam codziennie i nic... No moze poza tym ze pojawily sie sample z GH2.
Jest już test na fotopolis.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11711
Myślę, że jego wyniki nie będą niespodzianką dla nikogo.
Wypadł zadziwiająco dobrze a to zadziwiające ;D Sporo plotek na temat poprawy AF ale chyba dopiero gdy ktoś z klubowiczów kupi, poznamy prawdę...
Zobaczymy co napiszą optyczni :roll:
A z tym AF to nie bardzo rozumiem, z jednej strony olek chwali się, że poprawił c-af a z drugiej taka sobie opinia w teście. Da się to jakoś "naukowo" zmierzyć-porównać? Pewnie by trzeba w takich samych warunkach czy coś.
Co do narzekania na ilość kl/sek. to trochę rozumiem bo nawet proste modele już mają więcej ale w sumie jak ktoś nie robi sportu to mu raczej wystarczy.
Jeśli dobrze pamiętam sekwencję wydarzeń, nieco później pokazały się poprawki oprogramowania do obiektywów Olympusa z SWD, czytałem ,że znacznie poprawiła się ich sprawność w trybie C-AF.
Z mojego osobistego, acz krótkiego doświadczenia wynika, że jest to zadziwiająco dobry aparat.
Pozdrawiam AP,
raczej co będzie w komentach pod testem :oops:Cytat:
Zobaczymy co napiszą optyczni
Co będzie w komentarzach to wiadomo: narzekania ludzi, którzy go nie kupią, narzekanie, że nie ma 10 kl./sek. Będzie też kondukt żałobny systemu 4/3. Każdy kto ośmieli się wspomnieć że to fajny i funkcjonalny aparat zostanie nazwany olytalibem. Będzie płacz, że nie jest nawet w połowie tak dobry jak Nikon D5000 a kosztuje o połowę za dużo. Po raz enty zostanie napisane, że system 4/3 od początku był przegrany i po co reanimować trupa. I jeszcze, że każdy użytkownik lustrzanek 4/3 powinien założyć wór pokutny i czołgać się w kierunku światła (najlepiej f/1.2L) bo to jedyne wyjście.