Ktotek, zjechałeś do naszego pięknego kraju na stałe? Czy tylko urlopik?
Wersja do druku
Ktotek, zjechałeś do naszego pięknego kraju na stałe? Czy tylko urlopik?
Rafał Czarny - to nie wątróbka - tylko lalki z tworzywa + chemia...
Czy zjechałem na stałe? - hmmm - dobre ale trudne pytanie - mieszkam w Polsce chociaż w ostatnich kilku latach w sumie dużo więcej czasu spędziłem w USA, do Ameryki póki co nie wracam, może turystycznie w 2008 roku. Są wakacje więc wypoczywam, postanowiłem nie wracać do mojej byłej pracy w Polsce i szukam czegoś nowego ale jak nie uda mi się znaleźć ciekawego zajęcia być może postaram się zawalczyć w Europie... Póki co walczę w Polsce - to dobre słowo - Polska to wspaniały kraj ale niektóre rzeczy przychodzą tu bardzo trudno, znacznie trudniej niż w USA - ot. chociażby bzdury jak dostawa Internetu, karta kredytowa itd... Nawet w supermarkecie klient sam musi sobie zapakować towar do toreb... Sporo ludzi tu jest bardzo przybitych wręcz zaszczutych a postawa części urzedników to wielkie nieporozumienie - jak się człowiek nie postawi to go będą bujać i odsyłać...
Takie moje uwagi na świeżo - za bardzo się rozpisałem... ;-)
Po "krwistych" klimatach wrzucam coś lżejszego. Kilka spacer-pstryków z nowojorskiego Central Parku. Akurat takie fragmenty weszły mi w kadr - bez ambicji przedstawiania Central Parku jako całości.
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
153. No i sprowadzenie na Ziemię...
Pewnie nie tak gorąco jak u nas :D ale podoba mi się 152 no i 150 z wózkiem :)
Ciekawa seria, poza ostatnim, które jest mocno przeciętne. 152 chyba najlepsze.
Podobają mi się zdjęcia. Ktotek, zjechałeś już z Ameryki do domu, czy tylko urlop?
Rafał - zadałeś już podobne pytanie i jak umiałem odpowiedziałem - patrz wyżej, szukaj samego siebie - wytłuszczonym drukiem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
prawie jak w filmie tylko 1 wesele i 3 zgony :-)
147 biedny Pan przygnieciony rowerkiem, pomogłes mu.
150 Smog w USA, witrzenie skarpet.
Zamiast gadać o sprzęcie czy co gorsza narzekać wziąłem dziś E-330 z Zuiczkami ;-) na łąkę. Łąkę pod lasem. Jedno z moich ulubionych miejsc. Nieco dalej psy szczekające w wiejskich zagrodach... - bardzo lubię takie klimaty. To był dobry czas, zostało po nim parę plików...
Ocena, komentarz – jak zawsze – mile widziane...
Acha – zdjęcia oczywiście już z Polski – ze wsi pod Tarnowem...
E-330 + ZD 50/2 + ZD 14-54/2.8-3.5
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
Piękne foty, ależ te obiektywy rysują. 155 najbardziej mi do gustu przypadła, czy to ZD 50?
Tak - w dodatku pełny otwór - F 2.0... Fota oczywiście podostrzona po zmniejszeniu.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
Ze stanów podoba mi sie najbardziej 147 (jakby w Polsce gościu usnął tak jak ten kolo z rowerem to by do domu bez jednoślada wracał :)) i 150. z łączki 156 i 160. ogólnie fajne rozmycie i niesamowite kolory.
Witaj
Ładne makro, ciekawe kolory, kadry - jak uzyskałeś ostatnią fotkę - w deszczu?
Pzdr
Spodziewałem się tego pytania. W sumie w deszczu ;-) - tylko, że troszkę mu pomogłem - zraszaczem z tworzywa - ot. taki mały eksperyment. Trzy pierwsze foty z kolejnej łąkowej serii to również efekt takiej zabawy - pierwsza bez cudowania, druga podczas zraszanaia a trzecie - efekt zraszania. Proszę o komentarze - foty proste, motywy niewyszukane ale może ktoś będzie miał jakieś uwagi...Cytat:
Zamieszczone przez john100
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
Witaj
Rewelacyjne 164! - na prawdę świetne!
166 także ładne, zabawa ze zraszaczem na 162 - nie podchodzi mi, 163 jest ok, jednak "suchy oryginał" najbardziej mi się podoba.
Foty proste (hmm - nie wiem czy to trafne określenie ;) ) - ale świetne - takie lubię.
Pzdr
To dziwne ale pająk był dokładnie tego samego zdania w temacie tych trzech pierwszych ;-)Cytat:
Zamieszczone przez john100
W sumie ja też podzielam Twoje zdanie - te 3 zdjęcia wstawiłem jako odpowiedź na Twoje pytanie i ciekawostkę...
Dzięki za komentarz, niebawem następne wstawię ;-)
Powiem tak: Dobrze, ze wrociles do kraju :-) Fotki z naszej RP ladniejsze dla mnie (oczywiscie tematycznie zgola rozne).
Ktotek,
Udane podejście do tematyki makro.
Najbardziej mi sie podoba nr 164 - dwa listki o róznych kolorach, jeden w strefie ostrości, drugi poza. Taki temat, to wyzwanie, bowiem stawia duże wymagania kompozycyjne, jest polem do popisu, jeśli chodzi o światło i najtrudniejsza sprawa, to oddanie nastroju, zbudowanie (jeśli to mozliwe) jakiejś metafory, namówienie widza, aby na dłużej zatrzymał wzrok na zdjęciu. W naturze to wygląda zawsze atrakcyjnie, klimatycznie, ładnie. -Ale jak to przekazac widzowi? Tobie się to w dużej mierze udało. Bardzo doceniam prace Twoich szarych komórek przy fotkach - wyobraźnię, fantazję.
Pzdr, TJ
Masz doskonałe oko do robienia zdjęć, które trzeba zrobić szybko.(nie mówię tylko o tych). Ale, oczywiście, jak zawsze bije od nich spokój, jest sielankowo,iddyllicznie...tak swojsko, że aż mi się chce do Polski wracać.
Rób zdjęcia i mi przesyłaj, to sobie nimi pokój wytapetuję i będę miała swoją namiastkę Polski. :mrgreen:
Dziękuję za komentarze. Peniek242 - na łące się robi inaczej zdjęcia niż w NY ale czas spędzony z aparatem tu czy tu to fajna zabawa. Cieszy mnie Twoja opinia o fotach z Polski - te z Ameryki były w pewien sposób egzotyczne - mogły się podobać z uwagi na temat a nie "wkład" fotografa... Tadeusz - Twoje słowa o pracy szarych komórek są bardzo miłe. Idąc z aparatem na łąkę, czy zresztą gdziekolwiek bo nie zarabiam na zdjęciach, traktuję ten czas jako świetną formę relaksu, stąd owych szarych komórek staram się nie nadwyrężać ale oczywiście też świadomie naciskać spust migawki. lospeciakos - wreszcie pierwsze poważne zlecenie... ;-)
Tym razem kilka zdjęć z lasu. Co by nie pisać o systemie Olka i ile by nie ględzić o braku tego czy tamtego trzeba przyznać, że taki E-330 jest znakomitym narzędziem do fotografowania w lesie...
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178
Oj!
Zwolnij!
Za dużo tego na raz.
Tak ogólnie - Kadry miłe, dobrze wypatrzone.
piękne kadry i kolory - rób album i szukaj Wydawcy ;)
Ktotek,
Plenerek udany.
172 - powojnik na pniu - mało światła i ciut zbyt dogmatycznie niecentralny kadr, ale fotka pokazuje wiele - strukturę kory, pięcie sie roślinki, ornament zielonej łodygi i listków na tle grubej faktury kory, wszystko składa się harmonijnie w jedną całość.
176 - Prosty motyw i z tego tez ukręciłeś atrakcyjna fotkę - ze świateł i cieni oraz z bokehu.
178 - Zaskakująca kompozycja, okazuje się, ze utworek abstrakcyjny tez umiesz napisać przy pomocy swietnego ZD. Bardzo mi się dobrze czyta to zdjęcie, chyba mam słabość do tego typu roślinnych abstrakcji.
Ogólnie wyrażam uznanie dla wyników kolejnego plenerku makro. Uparcie twierdzę, że to jest bardzo trudna dziedzina. A z Twoich fotek wynika, że to jest łatwizna - pstryk i jest fotka do albumu.
Pzdr, TJ
Fotki miodzio, ach chyba zrobię wyprawę do lasu, nawet szyszunie ;) przedstawiłeś świetnie 169, 173 po prostu bajecznie
Pzdr
Za duzo tych fotek, nie moglem sie zebrac, by cos o nich powiedziec :) Kolory ladne, kadry tez, ale dwa zdjecia moim zdaniem sie wybijaja: oczywiscie szyszka, ale tez nr. 175. Sa swietne! Reszta niezla, ale zwyklejsza od tych dwoch. Szyszka boska :)
Pzdr
Zamieszczam kilka zdjęć z grzybobrania (a raczej grzybofotografowania ;-)). Grzybami interesuję się od zawsze a w lesie mógłbym zamieszkać... - mam nadzieję, że znajdą się ludzie na Forum podzielający takie zainteresowania, dla których będą to obrazy miłe dla oka. Przy okazji - grzybów w lasach sporo - zachęcam do fotografowania, zbierania, zamieszczania na Forum ;-). Na zdjęciach borowik ceglastopory, borowik szlachetny, maślak zwyczajny... E-330 + 14-54 - do fotografii grzybów chyba nie ma nie lepszego ;-)
179.
180.
181.
182.
183.
184.
179 bardzo mi sie podoba. Swietna GO i kadr. Rowniez 182 jest bardzo dobre, znow glownie dzieki bardzo dobrze dobranej GO. Reszta ok, choc slabsza.
Nie ma nic lepszego do fotografowania grzybow niz E330+14-54? No to bosko, bo ja we wtorek jade do lasu i zapewne z grzybami stycznosci bede mial duzo :) (choc nie wiem, czy bede mial czas na focenie).
Pzdr
Tak uważam. Miałem okazję zabawy i obcowania z różnym sprzętem, Olki mają słabsze i mocniejsze strony na tle konkurencji, w przypadku fotografii grzybów wspomniany sprzęt trudno byłoby zastąpić czymkolwiek innym obecnym aktualnie na rynku. Odchylany LCD E-330 jest tu wręcz koniecznością, a jakość, jasność, skala odwzorowania i uszczelnienia 14-54 doskonale się tu sprawdzają. Osobiście wolę do grzybów 14-54 niż ZD 50/2 bo ten pierwszy jest wygodniejszy z racji zooma do fotografowania z perspektywy ściółki leśnej...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Udanego grzybobrania!
Witaj ktotek
Oczywiście, że temat ciekawy i kto by się nim nie interesował ;) Pewnie nie ma tu osoby, która choć raz w życiu nie była na grzybobraniu.
Borowik szlachetny - najbardziej pożądany na rynku :)
Osobiście bardzo lubię zbierać i jeść sowy - tak to tutaj nazywamy - oczywiście chodzi o kanie, jednak nie ma ładniejszego widoku od wybijającego się z mchu gdzieś pod brzózką prawdziwka ... ech :) jutro jestem u teściów i pędzę do lasu :) dobrze, że przypomniałeś.
Pzdr
Mnie podoba się 179, 182 :) a dobre były :?: jajeczniczka z grzybami :) palce lizać :D
Piękne grzybki, świetne fotki :)
Najbardziej podobają mi się 179 (kolory) i 182 bo sie fajnie schował ;)
troche bliżej przejrzałem wątek w serii łąka najbardziej wpadły mi w oko 164, 165, 166 pod kątem kompozycji i kadru. W serii las 169, 170, 173 wydaje mi się że najbardziej oodają leśny klimat. W serii grzyby łykam wszystko jak ciepłe bułeczki. Pozdrawiam.
Cześć
Wybrałem się na te grzyby. a tam ich jak na lekarstwo :| dobrze, że nie zaufałem Tobie do końca i nie poszedłem z dwoma koszami - żart :)
https://forum.olympusclub.pl/topics1...-vt6858,72.htm
Pzdr
Dziś spędziłem trochę czasu jak lubię - na rowerze... Pstryknąłem kilka fot. Zapraszam więc w moje strony - przynajmniej tak wirtualnie... Mam nadzieję, że foty będą miłe dla Waszych oczu. Komentarze jak zawsze - mile widziane.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
Sielskie te kadry, aż chciałoby się tam być :)
Najbardziej podoba mi się nr 185.
Ta droga zdaje się zapraszać i obiecywać...
Ja bym zostawil tylko 185, bo to naprawde dopracowany kadr. Bardzo przyjemne zdjecie, milo sie oglada. Reszcie czegos brakuje, brakuje jej statycznosci, spokoju w kadrach. Na 185 to jest.
Pzdr
Dzięki za opinie, być może faktycznie nie jestem do końca krytyczny do tych kadrów bo to "moje" miejsca, które bardzo lubię od lat, spędziłem tam wile godzin, m.in. na rowerze...
ktotek - są miłe dla oczu, nawet bardzo. Mi do doskonałości brakuje małego "bajorka" ;) Ale to takie moje pragnienia, lubię jakieś dzikie jeziorka, rzeczki - ogólnie wodę, oczywiście takimi miejscami także nie pogardzę, na prawdę ładne.
Pzdr
185 rzeczywiście przyjemne. Gdyby 190 było z minimalnie innej płaszczyzny (nieco wyżej) cyknięte, spróbował bym wykadrować do 16:9 samą trawę i nieostre chmury w tle :)