dla mnie kolor raz.
Wersja do druku
dla mnie kolor raz.
dla dwojeczka lepsza (42), bardziej wyrazista i klimatyczna, swietny kadr aczkolwiek dosyc popularny, sporo podobnych zdjec widzialem,
robiles cos wiecej przy tym poscie?
ja, jak tylko rusze nad jeziorko sprobuje jakis nietypowych ujec, mam pewne wizje :)
pozdrav
Dzieki Panowie :) Skoro sie podoba, to zawedruje do Galerii. Ja bylem w Ras Sudr (Synaj), w Club Mistral. Pozyczalismy sprzet, targac wlasny dla trzech facetow to duzo. Przewaznie plywalem na Synchro Fish 83l (albo 86), szkoda tylko, ze wialo srednio. Jeden dzien w ogole nie bylo wiatru. Ze dwa dni powialo z 5B albo wiecej i bylo prawdziwe plywanie, zazwyczaj mocno slabiej wialo. Baza fajna, deski przecietne, a Egipcjanie wygladali na mocno zagubionych w tym co sie dzieje. Z lekka to cyrk przypominalo, a nie hotel. Ale coz, cos tam sobie poplywalem :) Zaraz wrzuce wiecej, tylko wywolam.
Pzdr
Suchar, mimo wszystko kolor jednak, poprostu wiecej widac.
ja pożyczałem będąc ostatni raz w Hurghadzie ale wiało strasznie nierówno, choć mocno. Bałem się wypływać dalej od brzegu bo nie znałem akwenu a Egipski "baywatch" o którym mnie zapewniali i pomoc w razie czego w odholowaniu pod brzeg nie bardzo wierzyłem a wiało mocno od brzegu ). Jak się okazało słusznie, nastepnego dnia jacyś Holendrzy się nacięli bo prawie ich wywiało za horyzont zanim się ktoś połapał że nie mogą wrócić. Zadyma była w hotelu na całego bo gdyby ich kumpel za łeb nie ściągnął obsługi Jetów to by za cholerę nie wrócili...
Ale zabawa w windsurfing jest przednia od pewnego poziomu...szkoda że u nas tak długo jest zimno i marnie z wiatrem...Ostatnio nad Bałtykiem nawet popełniłem trochę fotek pt windsurfigowe szaleństwo...Ładnie to wychodzi, kolorki, otoczenie, bryzgi piany...
Oba mi leżą. Intrygujące ujęcie...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Dzieki The z00m. Mialem mala przerwe obiadowo w obrabianiu, zaraz biore sie dalej do roboty i cos powrzucam (obawiam sie, ze juz wiele ciekawego nie zostalo :/).
moozg, co miales na mysli piszac "robiles cos wiecej przy tym poscie?"
Pzdr
No dobra, mam jeszcze trzy do pokazania. Naprawde tam nie bardzo bylo co focic, a po calym dniu plywania bylem zmeczony, dlatego bardzo malo zdjec zrobilem. Jedziemy.
43. Plaza
44. Morze
45. Flauta, pusto...
Pzdr
dobra koncz ta gre wstepna i wrzuc jakies fajne bikini :-)
No wiesz co... ;) A tak BTW. to tam bylo mnostwo Rosjanek i... chyba ze dwie nie powalaly uroda. Cos niesamowitego. Podobno oni tam w tej bazie tak co roku maja :DCytat:
Zamieszczone przez Peniek242
w całym Egipcie.Cytat:
Rosjanie go sobie upodobali.
też zauważyłem...trudno ich nie rozpoznac..
44 mi się bardzo podoba
tego Kite`a widziałbym chyba z bliższej perspektywy...
Podoba mi się czarnobiałe molo oraz 44. Te drugie też może lepiej by wyglądało bez koloru.
lessie, utoplec, macie na mysli "44. Morze", czy (wlasnie zmienilem z 44 na 45) nr. 45 "Flauta"? Bo przez przypadek byly dwa 44... Co mnie najbardziej zdziwilo, to ze te Rosjanki prawie wszystkie chyba cale dnie przesiadywaly na plazy... A w takim spocie to naprawde nie ma nic innego do roboty oprocz windsurfingu i kite'a. Ja bym tak nie dal rady, nawet dzien siedzienia na plazy to dla mnie za duzo :) Wole na deske ;)
ja miałem na myśli " 44 morze" to z tym daszkiem na wodzie.
Suchar, moja rada - skoncentruj się na street photo, bo to najlepiej Ci wychodzi. Jestem pod wrażeniem. Fota 38 zrobiona z partyzanta - miodzik. 39 - superos - pierwszy kadr najlepszy. Cieszę się z Twoich postępów.
Dziekuje :oops: Streetphoto lubie chyba najbardziej, ale nie tylko to bede fotografowal. W Egipcie o streetcie moglem zapomniec. A jak znajdujesz molo?Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Molo spoko, ale wolę uliczne.
Lubie konkretne komentarze ;) Obrabiam teraz troche zdjec z ostatniego wyjazdu (mam troche portretow, ale nie wiem, czy portretowane osoby sie zgodza na pokazanie ich tutaj. Wszystkie robilem Heliosem 44M-4, to jest szklo... :) ). Pewnie cos pokaze, a w najblizszym czasie wybiore sie gdzies na ulice pofocic. Niech tylko przestanie padac.Cytat:
Też pisałem o tym z daszkiem na morzu. A dlaczego nie mogłeś robić street photo w Egipcie? To byłyby ciekawe zdjęcia z arabkami w czadorach. Kiedyś byłem świadkiem jak grupa kobiet ubranych w całości na czarno, przyszły na plażę, a było chyba z 40 stopni. I potem dla ochłody, kompletnie ubrane pływały w morzu. Niestety nie miałem wtedy jeszcze aparaty, bo zdjęcie by wyszło bardzo zabawne :-) Choć to nie byłoby street photo, a raczej beach photo :-)
Z prostego powodu: pojechalem tam na deske i caly dzien plywalem, a po plywaniu wieczorkiem odpoczynek i zarcie. Raz nie wialo, to sie szwedalismy po plazy i hotelu (tak powstaly fotki, ktore pokazalem), bo samochodu nie mielismy, a hotel byl na odludziu.Cytat:
Zamieszczone przez utoplec
No to gdzie te toplessiki z partyzanta??? :roll:Cytat:
Popatrz na chmury na tych zdjeciach... W pewnym momencie nawet zaczelo padac. A poza tym zadnych topless nie bylo. Dobra, konczmy tego OT-a, postaram sie niedlugo cos nowego wrzucic.Cytat:
W poniedzialek bylem na koncercie. W Dekadzie gral Piotr Żaczek z kapela Mutru. Wzialem ze soba aparat, blyskacza tez, ale korzystalem tylko z Sigmy 105mm Macro. Ze wzgledu na swiatlo i ogniskowa. Moglem podejsc bardzo blisko sceny i pstrykac. Sa to moje pierwszy proby z foceniem koncertu, do tej pory nie probowalem. Niestety bylo bardzo ciemno (specjalnie nie uzywalem blyskacza, zeby klimatu nie zabic), wiec f:2.8 i niestety ISO 1600... Przejechalem to Neat Image, ale i tak widac szum. Prosze, byscie bardziej oceniali kadr, klimat fotek, a nie jakosc (szum), bo ograniczen sprzetowych nie przeskocze :/. Nie pomaga rowniez to, ze zdjecia nie sa w pelnym rozmiarze. Naprawde staralem sie z odszumianiem jak moglem, ale wiecej juz nie osiagne :/ Jestem w trakcie wywolywania z RAW i odszumiania, wiec na poczatek te dwa. Zapraszam do oceny!
46. Piotr Żaczek na basie 1 (kliknij w obrazek)
47. Piotr Żaczek na basie 2 (kliknij w obrazek)
Pzdr
niepotrzebnie dales takie ISO, mysle, ze mozna bylo duuuzo mniejsze zastosowac.
Przeciez nie dawalem tego ISO 1600 bez potrzeby... Nie zwariowalem jeszcze... f:2.8 i ISO 1600 i tak dawaly czasy ~1/15s... A ogniskowa po przeliczeniu to 210mm. A moglbys ocenic kadr, tak jak prosilem?Cytat:
Generalnie lepiej byloby gdybys stal po drugiej stronie a jesli juz tak zrobiles ze gosia blizej nie bardzo widac to mogles wyostrzyc tego grugiego co mu twarz widac (choc nie wiem jaka on role pelni na tym koncercie). Takie sa moje spostrzezenia.
Dzieki. Moglem robic tylko od tej strony, a ze wzgledu na brak swiatla nie moglem zwiekszyc GO. Niestety. A ten "Drugi" byl swiatnym perkusista ;) Komentujcie, smialo! :)Cytat:
E tam swiatlo, widac, ze cos tam przyswieca. W piwnicy na Malenczuku przy ISO100 robilem wiec z 1600 napewno przesadziles :-)
na dwójce widocznie widać pionowe pasy zwlaszcza w okolicach głośnika. z czego to sie wzięło
Pierwsze nie do konca mi sie podoba. Chodzi mi o kadr. Jest dość niefortunne - mogłes poczekac na lepsze ujęcie jk np. odwraca głowę. Drugie pokazuje głośnik? Dlaczego?
Co do szumów (tak wiem ze pisales ale ja musze) to nie ma sie co czepiać. Owszem są, ale zawsze mozna zrobic je czarnobiałe i nabiorą innego wydźwięku.
Ad. foto 1: Kadr jest ok ... postać Żaczka przykuwa uwagę ... postać z tyłu nie rozprasza nadmiernie...jedyną niepotrzebną postacią jest kolega w czerwonej czapce w prawym dolnym rogu. Moment uchwycony nawet ciekawy. Ja najczęściej koncentruje się na mimice twarzy muzyka.
Ad. foto2: Kombinatoryka ciekawa ... ale kadr już słabszy ... na dole za dużo troszkę ucięte i Żaczek tez ucięty z lewej...ale pomysł fajny. Wg. mnie sprzęt grający bardzo często można pokazać w ostrzejszym planie, a muzyka rozmyć za pomocą odpowiedniej GO.
Ad. szumy: ... niestety Olympus daje tutaj ciała i tyle. Szumi, szumi i jeszcze raz szumi. Kolor wybij sobie z głowy przy takim ISO. Przerób na B/W albo na Sepie - efekt będzie przyjemniejszy dla oka. Przy wywoływaniu RAWów lepiej też wyczerniać za pomocą krzywych
fragmenty mało istotne dla zdjęcia, ale bardzo szumiące jak ściany, kotary i inne tego typu płaszczyzny.
Edit:
Pytanko do Ciebie - jak się sprawował AF tej Sigmy w tak słabych warunkach oświetleniowych?
Dzieki za komenty. Peniek, co do tych szumow, to napisze jeszcze raz. NIE DALO SIE ustawic mniejszego ISO. Po prostu sie nie dalo. f:2.8 i ISO 1600 dawaly czasy rzedu 1/15s, co robi nielatwym nieporuszenie zdjecia na ogniskowej 210mm. Peniek, owszem, swiecilo troche, inaczej zdjecia by nie bylo. Tlumacze jednak, ze bylo go naprawde malo (tylko scena i to jeszcze sie zmienialo). Czy uwazasz, ze moglem cokolwiek zmienic w takie sytuacji, oprocz uzycia blyskacza? Oczywiscie, ze nie. To, ze na koncercie na ktorym ty byles bylo jasniej jakby niczego nie zmienia... ISO 1600 niestety (powtarzam, niestety, bo przestawiajac sie na nie wiedzialem, jakimi szumami to sie skonczy. Probowalem z duuuzo nizszym ISO, ale uzyskiwalem np. 1/2.5s... Poruszenie i rozmycie sie muzykow w ruchu gwarantowane) MUSIALEM ustawic.
rodia, to chyba efekt odszumiania, niestety :/
kisi i WG, odpowiem Wam razem, bo to sie nieco laczy. Otoz AF spisywal sie slabo, czesto dluuugo musialem ostrzyc, by uzyskac ostry obraz, stad trudno bylo "wybrac" sobie kadr. Troche sie to sprowadzalo do tego, ze zdjecie robilem wtedy, kiedy AF wyostrzyl... MF nie bardzo dawalo rade. A taki klopot z ostrzeniem byl z powodu bardzo malej ilosci swiatla.
Jesli chodzi o zdjecie drugie, to byla taka proba "ciekawszego" kadru. Chcialem pokazac koncert nie tylko od strony muzykow. W oryginale na dwojce Zaczek jest duzo ladniej rozmyty, ale ten efekt przez odszumianie sie zepsul z lekka. Dzieki za rady, poprobuje z B&W.
Jeszcze raz dzieki za odzew, ide wolac RAW-y dalej i sprobuje przerobic te dwie fotki na czarno-biale.
Pzdr
Zgodnie z radami sprobowalem z B&W. Przerobilem dwa zdjecia, ktore prezentowalem wczesniej. Tylko mieszalem kanaly i zmienialem poziomy. Jak teraz? Moglibyscie rowniez porownac wersje kolorowe z czarno-bialymi? Aha, dodalem troche szumu :)
48. Piotr Żaczek na basie // wersja B&W
49. Piotr Żaczek na basie 2 // wersja B&W
Wkrotce pewnie wrzuce kolejne zdjecia, tylko musze wybrac, wywolac, odszumic i lekko obrobic. To troche trwa, a mam jeszcze inne rzeczy do zrobienia :/ Na razie te (w sumie) 4 fotki, potem bedzie wiecej z koncertu (taka mam nadzieje).
Pzdr
Trzeba było nie wrzucać fot kolorowych, tylko od razu BW. I iść w zaparte, że tak miało być. Fota 48 superos. Bardzo lubię foty koncertowe, bo uwielbiam koncerty. Sporo takich fot popełniłem. Za młodości miałem kapelkę bluesową... Ech, leci czas...
Fota piecyka z mikrofonem i kolesiem w tle nie przekonuje mnie. Gdzieś dzwoniło, ale nie wiadomo w którym kościele...
Dzieki Rafal. Wrzucilem fotki kolorowe, bo kolorowe je zrobilem i wlasnie kolor wydawal mi sie na nich interesujacy. A tu prosze, lepsze B&W... :) Dobra lekcja na przyszlosc. Dzieki temu ten okropny szum przestaje byc takim problemem. Co bys poprawil w drugiej fotce? Mniej pieca, wiecej nieostrego goscia?Cytat:
PS. Na czym grales? Ja zasuwam na basie :)
Pzdr
Dzieki Rafal. Wrzucilem fotki kolorowe, bo kolorowe je zrobilem i wlasnie kolor wydawal mi sie na nich interesujacy. A tu prosze, lepsze B&W... :) Dobra lekcja na przyszlosc. Dzieki temu ten okropny szum przestaje byc takim problemem. Co bys poprawil w drugiej fotce? Mniej pieca, wiecej nieostrego goscia?Cytat:
PS. Na czym grales? Ja zasuwam na basie :)
Pzdr
Ja bym tak kombinował:
ps. A grałem na gitarze (solówie). Do dziś w moim pokoju wisi bardzo przyzwoity Ibanez udający "Strata".
O, taki kadr mi sie podoba! Ma lepsze proporcje ilosci muzyka do ilosci pieca niz moj. I stojak mikrofonu idzie po ukosie. No coz, poprobuje na nastepnym koncercie :)
Ja gram raczej jazzowe klimaty, jakis Marcus Miller czy cos w tym stylu (np. Marucs Miller "Power" ).
Obiecalem, wiec wrzucam. Kolejne dwie fotki, z tego samego koncertu, tym razem od razu w B&W. Prawdopodobnie bedzie wiecej fotek z tego koncertu. Zapraszam do komentowania!
Jubileuszowa ;)
50. Marcin Kociński na saksofonie
Ta fotka wyglada troche tak, jakby byla stara.
51. Adam Bałdych na skrzypcach
I jeszcze jedna
52. Adam Bałdych na skrzypcach 2
Pzdr