Zorko w górnej lewej części zdjęcia masz biały margines w kształcie klina tak zostaje jak się po prostowaniu lub innych czynnościach nie wykadruje, Poza tym sympatyczne plenery a bruzdy w polu to chyba na szparagi dość rzadko spotykana uprawa.
Wersja do druku
Zorko w górnej lewej części zdjęcia masz biały margines w kształcie klina tak zostaje jak się po prostowaniu lub innych czynnościach nie wykadruje, Poza tym sympatyczne plenery a bruzdy w polu to chyba na szparagi dość rzadko spotykana uprawa.
Gdy zobaczyłam 94 od razu pomyślałam że widziałabym inne ujęcie no i widze 98 choć tu możliwe są różne fajne kadry :grin: bardzo lubie takie widoczki :grin:
96 też dobre :)
95 niebo takie szarawe i dodaje jak dla mnie niekorzystnej szarości do zdjęcia
Przestań ;)
Witaj, a jak Ci się widzi B&W
99
hmmm lubie piękne, zielone kolory wiosny :) BW zmienia to zdjęcie....panuje inny klimat i inne odczucia, nie wiem które lepsze, może zależy od dnia, godziny .... :wink:
pozdrawiam
Calkiem fajne w B&W jezeli chodzi o klimat.
95 –bardzo na tak. Taki trochę senny i odrealniony.
Witajcie . Ostatnio odwiedziłam magiczne miejsce - bieszczady. Przywiozłam ze sobą trochę zdjęć, które chciałam Wam pokazać. Będę wdzięczna za cenne uwagi.
O poranku:
Msz pierwsze najlepsze ; ) Może to przez moje spaczenie ale podkręcił bym niebo jeszcze ;)
Ja bym napewno niebo podkrecil (juz jest przepiekne o po lekkiej obrobce...)
1 i 3 (w sumie to wszystkie 3 ale te 2 szczegolnie)
Dla mnie 101 super w pozostałych czegoś brakuje, może chmurek pozdrawiam
Podkręcić niebo znaczy poprawić jego kolory ;) Bardziej je nasycić itp :P Łatwiej zrobić niż opisać ;)
Mnie się bardzo podobają 1 i 2 :) przy czym w 1 podoba mi się bardziej dół a w 2 bardziej niebo :)
kolorystyka piękna - tzn "moja" :D
Wszystkie trzy mają potencjał. Należy tylko wydobyć go odpowiednią obróbką, np tak:
helmuth- ładnie Ci to wyszło :wink:
Nooooooooo - gdyby nie "poprawki" helmutha - "przeszedł bym obojętnie.
Pozdrawiam.
Pewnie uważasz, że jestem "inna" bo zadaje takie pytania ale niestety nie znam PS jeszcze tak dobrze jak ty i pewnie wiekszość na tym forum. Robię zdjęcia w RAW później w PS je wywołuje i obrabiam (jesli tak można powiedzieć) czyli poziomy, jasność, kontrast i na tym koniec. Pewnie jest to proste bo jak mówisz łatwiej zrobić niż opisać. Ale trzeba wiedzieć od czego zacząć.
Dziękuje za odpowiedź. Może jakoś sama dojdę.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pieknie Ci wyszły te kolorki.
Tylko dla mnie są nie naturalne Widzisz ja tam byłam i niestety takiego nieba nie było. Zdjęcie zrobiłam o godzinie 5 rano, kiedy słońce dopiero wychodziło zza gór. Chciałam pokazać nastrój tamtej chwili.
helmuth ma racje, obrobka jest czasem niezbedna do przedstawienia efektu takiego jaki my odebralismy lecz nie uzyskalismy na zdjeciu (zamotane ale chyba rozumiecie ocb.), lecz zorka tez ma racje poniewaz troche helmuth przesadziles, ja bym zrobil maske i tylko lekko chmury podciagnal, wyciagnal niebieski, obnizyl ekspozycje (coby obloczki bylo widac) i takie tamy
Nie jesteś inna;) Ja też dopiero raczkuje w tym. Jak zrobisz zdjęcie które Ci się podoba to tak dla siebie w domowym zaciszu staraj się próbować co poszczególne narzędzia potrafią i wywołać je na 100 sposobów:wink: Z czasem nabierzesz wprawy ;) Mi np bardzo pracę ułatwiają maski warstwy, może poczytaj o tym;)
PS. Helmuth fajnie "podkręcasz" :-P
Pięknie:))))
Mam nadzieję ,że nikogo nie uraziłam. Chodziło mi o to, że 3 dni chodziłam na to wzgórze aby złapać takie światełko i takie chmurki. A tu proszę nikt nie powiedział czy kadr jest ok a może nie, czy światełko miałam dobre czy nie. Tylko kolory nie takie. A jeszcze jak forumowicz napisał, że bez poprawek nawet by się tu nie zatrzymał. No to wybacz. Wiem, że obróbka jest bardzo ważna, której na razie niestety nie umiem. Mam nadzieję, że po jakimś czasie i ja dojdę jak to się robi.:wink:
Z Bieszczad ładne widoki i tylko moim zdaniem brak doświadczenia z Twojej strony spowodował, ze zdjecia te są powiedzałbym smutne, monotonne, nie grają światłem na dole. Wstając tak rano warto poczekać aż słońce oświetli mocnej pagórki, pozostawiając w cieniu zagłębienia, będzie wyraźniejszy cień drzew, krzewów. Takie warunki spowodują, że na dole zacznie się gra świateł, zostaną wydobyte te niuanse które powodują, że patrzymy na zdjęcie doznajac uczucia zaspokojenie piękna natury. Oczywiście następnym krokiem będzie poglębienie wymienionych półcieni w programie graficznym a ścieżkę do tego podał w wątku jak zrobiłem to zdjęcie e pięćset dziesięć, ale to później. Przemyśl też zastosowanie szarego filtra połówkowego typu Cokin który naprawdę pomaga w fotografii krajobrazu.
Nie przesadzaj, ogólnie zdjęcia (kadr, temat) się podobały. Były zastrzeżenia do obróbki, przyznasz chyba, że uzasadnione.
Nawet najciekawszy kadr może pozostać niezauważony jeżeli nie "krzyknie" kolorami (nawet jak jest czarno-biały :-P) do oglądającego.
MZ podstawową informację o obrazie daje histogram, dostępny w każdym dobrym programie graficznym (poziomy lub levels). Odpowiednią korekcją histogramu można poprawić światło na zdjęciu. Zajrzyj na strony:
http://jazdzyk.nazwa.pl/asia/index3.html
http://www.fotografuj.pl/Article/Kor...page/3#content
Powinno się przydać :)
Bardzo Wam wszystki ślicznie dziękuje. W między czasie znlazłam wątek w którym e-510 zamieścił tutorila jak zrobiłem zdjęcie. Jestem pod wrażeniem. A jednoczesnie strasznie przestraszona, ponieważ przedemną mnóstwo nauki.:shock: Jeszcze raz bardzo dziekuje.
Zaglądałaś do popRAWki? Jeśli z takiego skopanego (pod względem światła) zdjęcia można uzyskać takie efekty, no to z Twoich zupełnie cuda pewnie można zrobić ;)
popRAWka to konkurs forumowy polegający na jak najlepszym obrobieniu i wyciągnięciu ile się da z nieudanego zdjęcia.
Parę edycji już było.
Niestety nie zaglądałam a wygląda na to, że powinnam. Poszukam i popatrze. A w miedzy czasie odnalazłam opracowanie e-520 i troche pomęczyłam jedno zdjecie. Niestety zrobione w samo południe. Ale jak możecie to popatrzcie prosze swoim okiem. To naprade trudne i prosze o wyrozumiałość.
Odnośnie szarej połówki zwracam honor. Ostatnie może nie tak intensywnie przyciagająco wzrok ale ta zieleń ma kilka odcieni i daje to fajną plastyke i przestrzeń w kadrze. Nie martw się nie tylko Ty się uczysz ale korzystając z forum to nauka może być krótsza i dająca w efekcie zamierzone efekty.
Wydaje mi się, że mało widać to południowe słońce. Trochę jak dla mnie za dużo niebieskiego. Może warto byłoby samą zieleń "ocieplić", przecież jest ostre, południowe słońce?
Krzaki mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie- robią pierwszy z trzech, wyraźnie zarysowanych planów.