snoopy: ale przecież przelotki na e-system mają ostrzenie w pełnym zakresie. ograniczony jest nikoś F i pentax k...swoją drogą jak ja kupowałem swój adapter to kosztował jeszcze 80zł ;P więc cena spadła znacznie
Wersja do druku
snoopy: ale przecież przelotki na e-system mają ostrzenie w pełnym zakresie. ograniczony jest nikoś F i pentax k...swoją drogą jak ja kupowałem swój adapter to kosztował jeszcze 80zł ;P więc cena spadła znacznie
Ja mam taki problem, że jak wkręce Heliosa w przejściówkę i ustawię na nieskończoność to mam obraz w wizjerze nieostry (jakiś dalszych obiektów), ale wystarczy cofnąc pierścień ostrości o jakieś 5-10 stopni i wszystko jest OK... co to może być - walnięty obiektyw, czy przelotka??Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Ja tak tez zaobserwowalem ze jak ustawie na nieskonczonosc na aobietywie to mam nieostry obraz ale jak juz cofne pierscien o jakies 1 mm to juz jest cool.Cytat:
Zamieszczone przez FragleS
Czyli wychodzi na to, że producent przejściówki zrobił ją nieco za krótką, żeby bez problemów aparat ostrzył w nieskończoność :razz:Cytat:
Zamieszczone przez kisi
ja też tak mam :] wiec to chyba standart
i wszyscy kupowaliście w foto-akcesoria.com.pl ??
ja tak ale problem o którym mówisz to żaden problem jak dla mnie :] wiec zapinaj jakieś szkło i pstrykaj a nie kombinuj.Cytat:
Zamieszczone przez Snoopy_jb
Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
W sumie racja, to żaden problem, ale myślałem, że warto o tym wspomnieć ;)
OK.
Po prostu słyszałem o przejściówkach które ostrzą i takich które nie ostrzą i wydawało mi się to wielkim problemem. Ale jeśli jest tak jak mówicie to po prostu sam wyolbrzymiłem problem. Człowiek uczy się całe życie :D a z M42 w cyfrówkach zetknąłem się dopiero niedawno, dlatego mam takie nikłe pojęcie o tym.
Dzięki i pozdrawiam.
Ja kupiłem swoją przejściówkę na giełdzie fotograficznej w Warszawie (w Stodole), nie wiem jaka to firma, ale jest aluminiowa i poczerniona, więc przypuszczam, że jest to taka jak ma większość tu na forum ;).Cytat:
Zamieszczone przez Snoopy_jb
Tak przy okazji, co sądzicie o obiektywach HELIOS 77M-4 1.8/50 MC oraz Zenitar 1,7/50??
o zenitarze już tu pisałem, to chyba jedno z najlepszych ruskich szkieł...
No właśnie, ale myślałem, że może ktoś jeszcze może coś się wypowiedzieć na ten temat...Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
jeszcze jedno pytanie, ile powiniet taki zenitar kosztować, w dobrym stanie, bp czasem trafiają się na giełdzie foto, albo gdzieś na allegro, ale ceny są różne?
Podczas świąt pobawiłem się wreszcie 50-ką f1,8 REVUENON - tym oto przedmiotem http://m42.povlab.org/lens_detail.php?lid=124
Oto kilka pstryków. Wszystkie (poza pierwszym, które zostało przerobione na cz/b) nieobrabiane, ostrzone po zmniejszeniu w PS wg formuły: Amount 150, Radius 0,3.
Czułość - 200-800 ISO, migawka w granicach 1/125 sek.
Crop z poprzedniego zdjęcia http://img443.imageshack.us/img443/7067/mis2ab8.jpg
Strasznie tanie te przejściówki się zrobiły, bo z tego co pisaliście kosztowły ze 100zł
E/M42 allegro
ot konkurencja zdziałała swoje...Cytat:
Zamieszczone przez paszczol
Ale 4/3 -> m42 chyba nigdy 100zł nie kosztowały... jakieś 80 chyba max.
Były, były... co w stylu tych 4/3 na OM (mosiądz i stal) za 115 zł.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Witam wszystkich :D
Zastanawiam się co sprzedawca z poniższej aukcji miał na myśli, oferując przejściówkę do Olka E333. Wpisałem dla zasady "Olympus E333" w google i kilkaset znalezionych stron zdaje się potwierdzać wniosek, iż musi to być jakiś egzotyczny model (wersja limitowana? :twisted:) . Pytam z czystej ciekawości - orientuje się ktoś, czy istnieje w ogóle taki korpus?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=184002464
Pozdrawiam. :D
:shock: To musi być jakiś w połowie szatański aparat :lol:
Swoją drogą ciekawie wyglądałaby nazwa: OLYMPUS 666
Co do przejściówki, dobra cena :D
OT zwykła literówka, na pewno chodziło o model E-330 :]Cytat:
Zamieszczone przez xaw2
Bardzo przyjemne fotki Mariush - ja proszę o wiecej najlepiej analogami jak te tutaj, bo ostatnio w ich stronę ciągnę. pozdrawiam
mariush rewelacyjne ujęcia. Technicznie tez nic do zarzucenia. Jak sobie radzisz z MF ? Ja wkrotce tez zamieszcze cd swoich ujęć.
To właśnie to, co sprawiło mi największą niespodziankę. Byłem bowiem nastawiony bardzo sceptycznie do zabaw z manualnymi obiektywami... tymczasem, nieruchome ujęcia, niezbyt bliskie (pow. 1 metra od aparatu) praktycznie w 100% wychodzą trafione. Przy bliższych odległościach czasem robi się loteria (ze względu na małą GO - przy przesłonie 1,8), ale i tak przy odrobinie wprawy jest nieźle. :-)Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Próbowałem też fotografować bardziej dynamiczne ujęcia (mała z powyższych zdjęć w ruchu) - ale z marnym skutkiem... :-(
No ostrzyć manualem obiekty w ruchu, to ciężko jest... ja narazie nie potrafię :?
Ale potwierdzam ze MF jest zupelnie inny anizeli w ZD. Nie ma co porownywać. W zasadzie to od 2 tygodni nie zdejmuje mojego Pentacona. Tak jakos sie przyzwyczailem. Ale wiele razy sie bawie przysloną i porownuje ile swiatla trace uzywajac 14-45. Szok. Dla przeslony 1.8 mieszcze sie w ISO400, nawet w gorszym oswietleniu a 800 to juz "nie kcem ale jak juz muszem". Takie tanie szkielko takiej jasnosci przydalo by sie z AF. Teraz juz rozumiem ze dlaczego to szkielko raczej do portretu. Przydala by sie teraz Sigma 24/1.8 :)
ostrzenie manualne z m42 nie jest straszne, można się szybko nauczyć i to niezła zabawa ogólnie :p
Ty masz E-1, skubancu... ;) W E330 ciut inaczej sprawa wyglada, ale da sie zrobic i zabawa jest przednia (szczegolnie efekty) :)Cytat:
Zamieszczone przez olifant
A może by tak stworzyć osobną galerię z zastosowaniem olka + szkieł M42 ?
Myślę że jak każdy posiadacz szkieł na M42 z Olkiem wrzuciłby do niej po 2,3 udane fotki byłby to dobry początek, nie trzebaby było prosić się o sample to z tego a z tego szkła, i widać by było namacalne rezultaty (dla chcących wejść w m42 i nie tylko) jakie osiagniemy wchodzac w te szkła.
Co prawda w tym wątku jest dużo sampli, ale jakoś tak ciężko przeglądać kilkanaście stron na przemian z tekstem i wyławiać co ciekawsze fotki.
Co sądzicie ludzie i moderatorzy :] ? (tylko nie bijcie jak pomysł nie wypali - jest to luźna propozycja)
pozdrawiam
Wystarczy otagowac zdjęcia z galerii - myślę, ze to lepsze rozwiązanie.Cytat:
było by to rozwiazanie, tylko jak skłonić ludzi do takich tagów ?
tymczasem wczorajsza zabawa zenitarem 50/f2
i dla porównania: ZD14-54:
pozdrawiam
1. Tak samo jak do wrzucania zdjeć do wątku z opisem - robota identycznaCytat:
2. samemu dac dobry przykład :D
:] postaram się dać przykład wkrótce, tymczasem:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
kilka nowych wiosennych fotek:
Zenitar 50/f2.0
b1
b2
b3
b4
b5
pozdrawiam
czy ktos robil fotki takim heliosem
znalazłem go dzis na strychu przy starym Zenicie i zastanawiam się nad kupnem przejściówki.
czy z moim E330 moge zacząc zabawę z M42 od tego właśnie obiektywu?
czy z obiektywami M42 moge ostrzyć używając LV i powiększenia 10x ?
proszę o odpowiedź. dzięki
Ma 44-4 MC. Super zabawa. Szczegolnie ta GO przy f: 2... Helios to najlepszy obiektyw do zaczecia zabawy z M42 moim zdaniem, bo jest tani, jasny, ostry i ma ogniskowa 50mm. Skoro ty juz go masz to zapodaj przejsciowke za 50zl (z blokada bolca przyslony) i foc. Co do LV i 10x-oczywiscie, ze mozesz.Cytat:
Zamieszczone przez rafrog
Pzdr
co to jest 44-4MC?
na obiektywie pisze HELIOS-44-2 2/58
No to jest przeciez Helios... Tylko inny. Nastepna wersja. 44-2 to wersja poprzednia.Cytat:
aha. thanks suchar
to jest ten słynny Pan z Lublina u którego kupuje się dobre przejściówki?
Dokładnie - najlepsze przejściówki na rynku.Cytat:
pzdr
thank you johan
Na allegro jest 5 zł taniej niż bezpośrednio na stronie producenta ;)
pzdr
A jak będzie bez blokady, to łatwo sobie z tym poradzić w wiekszości Heliosów i nie tylko. Można powiedzieć miałem chyba pecha: gdyż zamówiłem z blokadą od Pana z Lublina(ponoć była ostatnia z zapasów jakiś czas temu) a dostałem bez :/ , reklamować się nie opłacało zważywszy na cenę. Poza tym chwalę sobie tą przejściówkę i póki co wciąż eksperymentuje z różnym skutkiem :)Cytat:
Może ktoś coś słyszał o takim ustrojstwie do Olka co Dandelion do Canona ?
dzięki za info z góry.
Pokażę parę moich fotek. Obiektyw: radziecki (pewnie 20 letni) Jupiter 36B , 250, f3.5.
Był on wprawdzie przewidziany do średniego formatu (P-six), ale z przejściówką na M42 sprawdza się znakomicie.
Kupiłem go w tym roku na niemieckim e-bayu za 22 euro. Uważam , że jak na taką cenę jest to świetny sprzęcik. Oczywiście tylko i wyłącznie przy bardzo dobrej pogodzie.
1.
2.
3.
4.
5.