Po co aparat ma stać jak można poeksperymentować?
Wersja do druku
Po co aparat ma stać jak można poeksperymentować?
Kup sobie Heliosa i przejściówkę za kilka złociszy i już możesz się bawić.
Heliosa mam, Korpus wiekowy od Zenita 122 również. Kiedyś sie trzaskało foty Zenitem, aż miło...
Mam adapter M42- Konica-Minolta-Sony, (sprzedaje go właśnie, jak i wszystkie graty od tamtego systemu) ale efekty z Heliosem miałem gorzej niż mizerne. Adapter bez potwierdzenia ostrości, na 100 fotek jedna wychodziła mozliwa, ale i tak nie nadająca sie do publicznej prezentacji. Za mało umiem jeszcze widocznie na experymenty z manualnymi szkłami, więc do Olka kupno adaptera na M42 sobie daruję. Wole sobie za tą sama kase kupic zapasową baterię, tudziez jakis filtr, czy inny drobny szpej...
ja na swoim e-410 w licznik wchodzę bez problemu (7700 :-))
Za chiny ludowe nie da się przejść dalej w celu obnizenia/podwyższenia ISO.
Soft 1.2
Ja niedawno zacząłem bawić się heliosem i jupiterem, muszę ci powiedzieć że ostrzenie nie sprawia mi takiego problemu jak opisujesz, ostatnio robiłem sesje dziewczynie w klubie w którym było kompletnie ciemno i jakoś mi się udawało z ostrością zobacz sobie w mojej galerii OC(Ludzie). Mam oczywiście adapter bez potwierdzenia ostrości, ostrzyłem tylko z pomocą latarki, przez wizjer. Z czasem dochodzi się do wprawy nie należy się poddawać bo efekty naprawdę są bardzo ciekawe.
Ja w swoim E-510 nie jestem wstanie w ogóle wejść :cry:
Ten schemat w E-510 (soft 1,3) działa.
Włącz aparat, otwórz klapkę kart pamięci (zaświeci się komunikat na LCD) i dalej rób wg schematu: menu+ok (jednocześnie), przyciskaj przyciski do okoła "ok" w kolejności: góra, dół, lewo, prawo, dalej spust i znów góra i prawo na drugą stronę.
Moje wyniki
R 004878 - licznik ogólny
S 000895 - foto z lampą
C 000003 - czyszczenie
U 002137- SSWF
V 004943- foto z live view
B 004445- foto ze stabilizacją
Też mnie to ciekawi:roll: Po za tym wszystko ze sprzętem ok.
Czy ktos próbował odczytać licznik w E3?
Dzieki serdeczne, faktycznie zadziałało w/g schematu:
Włącz aparat, otwórz klapkę kart pamięci (zaświeci się komunikat na LCD) i dalej rób wg schematu: menu+ok (jednocześnie), przyciskaj przyciski do okoła "ok" w kolejności: góra, dół, lewo, prawo, dalej spust i znów góra i prawo na drugą stronę.
Tu maja te wszystkie kombinacje
http://olypedia.de/Tastenkombination
Ja dzis sprawdziłem u siebie i po roku uzywania w E-510 mam 14489 kłapnięć :)
Ciekawe ile migawka wytrzyma i czy zdąze na gwarancji :lol::-P
Sprawdziłem w E-620 także działa wejście do liczników:
1. Włączyć aparat.
2. Otworzyć pokrywę karty
3. Menu + OK
4. Wybierak: góra dół lewo prawo
5. Spust
6. Wybierak: góra, prawo
Weszłam w licznik zdjęć w e-520 i wynik mam następujący (aparat mam od września/października):
R: 4737
S: 433
C: 0
U: 1646
V: 266
B: 1041
L: 0
Nie wiem, co oznacza literka L. Może liczbę zdjęć nadających się do pokazania na forum? :wink::-P
Ja do licznika zdjęć wolę nie zaglądać :oops:
stuknęło ponad 11k zdjęć! :)
Poprawiłem instrukcje do E-510 ...Cytat:
włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
1. naciśnij "MENU"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą
BTW na poprzednich stronach też to było ... :roll:
Dziś stuknęło 15k. Czas operacyjny 9 m-cy.
Witam,
Jestem tu nowy.
Dzisiaj zostałem właścicielem Olympusa E-410.
Czytałem kilka stron w tym temacie jak przeczytać te dane typu ile było zrobione fotek itp.
Jednak jestem do tego jeszcze za zielony... Niewiem o co wogóle chodzi jak tam przejść żeby to przeczytać...
Bardzo zależy mi na sprawdzeniu ile było zrobionych fotek ponieważ poprzedni właściciel mówił iż było ich zrobionych poniżej 1000 co przez 2 lata jest dla mnie dziwne.
Bardzo bym prosił o przesłanie instrukcji krok po kroku (wytłumaczonej na polski rozum - który guzik to tzw. shooter - jeśli to ten od cykania zdjęć jak go wcisnąć tylko tak delikatnie czy do końca)
Z góry ooooogromne dzięki...
Instrukcje możecie przesłać mi na e-maila (kubixxx@poczta.fm) żeby nie potrzebnie nie zaśmiecać forum :)
Ale przecież to wszystko jest ładnie opisane jedną stronę wcześniej.
Przycisk migawki (shooter) wciskasz do końca. Podgląd zdjęć + ok = taka mała kombinacja klawiszy. Hmmm, nie wiem co Ci tu pojaśnić więcej.
Kod:włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
1. naciśnij "podgląd zdjęć"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą
strona druga:
R: 00XXXXXX licznik zdjęć
S: 00XXXXXX licznik zdjęć z lampą błyskową (było nieznana wartość)
M: 00XXXXXX licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
U: 00XXXXXX licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
Wkońcu po ciężkich próbach udało mi się, to zrobić :grin:
Nie udawało się bo miałem kartę wsadzoną...:oops::oops::oops::oops:
Dzięki
Aha, i jeszcze u mnie nie wciskam podgląd zdjęć tylko MENU (model e410)
Mi karta w niczym nie przeszkadzała, miałem włożone za każdym razem obydwie. :???:
Ten licznik to chyba jakas lipa wyszło mi, że w dwuletnim e-5oo (kupiony maj 2oo7) było 4743 klapniecia lustra przy 1777 uruchomieniach, co daje średnio 2,66 zdjecia na uruchomienie. Bez jaj na bank zrobiłem więcej....
No właśnie nie był nigdy... może jestem oszczedny w kadrach jakby e-5oo był na kliszę ;p
Moge sobie przypomnieć jak kilka razy maltretowałem migawkę serią za ptasiorami czy samochodami...
No nic zapisze stan i będę kontrolował stan zdjęć - zobaczymy co to za chochliki...
Może pół roku przeleżał w szafie bez baterii?
No i prawie 5000 zdjęć to jest 150 rolek filmu w standardowej długości 36 klatek +-1.
Pozdrawiam
W moim e1 na 99% zdarzyło się wyzerowanie licznika, mimo, że nie był nigdy w serwisie, a i używany prawie codziennie.