Moze zapal,wypij,i przejdz sie w czasie wolnym tam-moze Ci jakas wizja sie objawi:wink:
Wersja do druku
Dziękuję bardzo za wpisy :)
@ buzka - dzieki, staram się jak mogę :) W oryginale budynek jest bladoróżowy, kościół z prawej z piaskowca, dlatego pomyślałam że jak ściągnę kolory ze zdjęcia i zostawię tylko czerwony - to pozwoli to skupić całą uwagę na drzwiach.
Masz rację, byłoby lepiej bez znaku i plecaka :)
@grizz - kolory powiadasz? Podoba mi się wersja - 5 kopia- zrobiona przez Mirek54. Muszę jeszcze raz zabrać się do tego zdjęcia...
@Mirek54 - wybacz ale nie skorzystam z tej porady. Wolę w takim stanie nie szwędać się po mieście :)
U mirka jest ciekawiej, jakośc poszła w las, ale to wina miniaturki ;)
Pobaw się :D
Może trochę ciaśniej i czarno-białe na wysoki kontrast?
daghda, wpadłem na ten sam pomysł, co Ty hehe :D (dopiero teraz przeczytałem Twojego posta)
Pobawiłem się troszke w fotoszkapie i oto efekt:
pozwolilem przylaczyc sie do zabawy ;)
gdybys mogla wejsc na pierwszy lub drugi stopien i podejsc kilka metrow, tak, zeby schody wypelnily wieksza czesc kadru na niekorzysc chodnika to by wygladalo (dla mnie) lepiej niz ta moja nieudolna proba :)
pzdr
Dzieki Chlopaki za porady, obiecuje ze jeszcze pobawie sie tym zdjeciem, ale chyba dopiero po Nowym Roku - dzisiaj do Brna naginam, potem do Polski i tak nie bardzo kiedy jest powalczyc ze schodami...Ale w 2010...:)
Dawno mnie tu u Ciebie nie było... Po szybkim nadrabianiu zdjęciowych zaległości wyłaniam niniejszym 83 i 85 - nie ma to jak prostokąty, koła... :)
Witam serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej :)
Poniżej kilka świeżutkich zdjęć prosto z Zakopanego, a dokładniej Las Białego. W tym roku niestety pogoda nie dopisała - ciemno, mokro, szaro i bez śniegu...
87
88
89
Gdyby nie pierwsza fotka, to mozna by przyjac, ze w Zakopcu juz wiosna :-) Fajny ten strumyczek !
Pozwoliłem sobie przedstawić swoją wizję Twoich poprzednich ujęć a co do ostatnich to aż się proszą o długi czas żeby bajkowo rozmyć wodę.
Dzięki za wpisy :)
MartinP - no no, powiem Ci że "chłodnia" w Twoim wykonaniu powala, to naprawdę moja fotka? :)
Pozdrawiam
Ciekawie wygląda to nowe oblicze chłodni :).
Szkoda, że w Zakopanem nie miałaś lepszego światła ani śniegu... Aż żal patrzeć na tę zimową, burą zieleń... Brrr... Ewidentnie pogoda zepsuła zabawę. Imho najbardziej udana fota z wrzuty zakopiańskiej to 88 :).
1 blee:-P
2 nawet nawet szkoda że woda "zmrożona" trochę :) Lepiej dłuższym czasem to zaatakować :)
3 drzewko się wpycha z prawej:roll:
Cześć Nataszach'o,
Miło mi niezmiernie, że podjęłaś się próby i fotografujesz detal.
Do tych też zdjęć się odniosę:
80 i 81 - nie przepadam za kolorowankami (80), ale w zestawieniu z klamką- tworzy miły dyptyk - gdyż 82 odbiega już od całości - jakże czerwonej, w dodatku ta lampa(?) została sfocona tak 'prozaicznie' - mogłabyś spróbować od dołu np., pokombinować nieco.
83 - ni się podoba, lubię czystą formę.
84 - nie było sposobu, żeby przedstawić to symetrycznie, trzeba było zrezygnować - przez wzgląd na tło - spróbuj umieścić jedną Gwiazdę Dawida i zapięcie na bramie w mocnych punktach.
85 - Bardzo fajne, proste w formie, i do tego ta zieleń w rogu.
Oczywiście, kolorystyka szara i bura, ale taka widocznie jest Praga w okresie jesieni/zimy :)
Schody 86 - jeszcze do zdobycia, zaś co do 87-89 to 88 ma całkiem fajną kompozycję, ale całość wrzuty nie jest zbyt ciekawa.
Detal praski - liczę na kontynuację, z podejściem niekonwencjonalnym - nie jak dowolny turysta, podchodzący z aparatem 'na wprost' do obiektu, ale może jak turysta po kilku Gambrinusach, lub turysta na kolanach... Trzeba próbować - szukać innej perspektywy - a ja zaś z chęcią popodziwiam później efekty.
pozdrawiam,
Witam,
Dziękuję za wszystkie wpisy, komentarze i porady :)
Dorzucam jeszcze jedno, ostatnie z Zakopiańskiej serii - nie wiem czemu nie mogłam go załadować wczoraj :(
@svantetic - no niestety pogoda pod psem.
@Forever_k3w - blee? :P najlepszy komentarz jaki w życiu dostałam.
@JacekO - owszem, zabawa przednia :)
@Sawa- obiecuję że jak tylko znajdę dłuższą chwilkę, przeczytam Twój wpis jeszcze raz, uważniej i dokładniej :)
90
Przydałby się dłuższy czas naświetlania - strumień wyglądałby bardziej "dynamicznie". W tym Olku chyba masz (a jak pamiętam z macania, to był) tryb M? Ewentualnie poczytaj np. to.
Witam serdecznie w Nowym Roku :) Poniżej zmagań z "Praskim Detalem" ciąg dalszy...
Na przystawkę proponuję Hradčany:
91
92
93 - drzwi katedry (fragment)
nie jestem wielbicielem tego typu fotek mimo to pierwsze z naciskiem na drugie całkiem fajne.
pzdr
Pierwsze niczym do mnie nie przemawia, ale 2 niby nic wielkiego ale mnie się podoba:) Można było by obciąć trochę prawej (patrz PD) :) 3 nie podejrzewał bym że to fragment drzwi :)
Szukasz kształtów, linii- geometria Cię wciąga :mrgreen:
Pierwsze dwa (91 i 92) fajne :grin:
Dzięki za wpisy.
91 - to fragment masztu, a w zasadzie jego podstawa na którym powiewa czeska flaga.
92 - szklane drzwi prowadzące do kancelarii prezydenta.
@ Kasprzyk - cieszę się że spodobała Ci się ostatnia wrzuta :)
@ Forever_k3w - faktycznie, przeoczyłam ten narożnik :)
@ Helmuth - oj wciąga, wciąga i nadal zawzięcie szukam :)
I ostatnie wrzutka z Hradčan. Oraz pytanie natury technicznej: jeżeli nie można ustawić się na wprost obiektu, a więc zdjęcie jest robione z ukosa. To do której krawędzi potem należy je prostować: pionowej czy poziomej?
94
95
96
94. Razi mnie ten przepał.
95. Ciekawe stare okno ale krzywe :-P
96. Fajny "grill" :) Msz można by było obciąć z dołu trochu i odrobinkę z góry(moimi oczyma :))
Ja zwykle prostuję do pionu. Staram się w środku kadru znaleźć pionowy element, linię itp. Pion na brzegach kadru, mogą się "walić". Zawsze, niezależnie od rodzaju zdjęcia, staram się znaleźć jakieś odniesienie do pionu. Poziom na drugim miejscu.
Chyba, że jest to zdjęcie na którym ważne jest i to, i to. Wtedy staram się prostować perspektywę :grin:
Nie wiem, czy dobrze odczytałem Twoje wahania ale pozwoliłem sobie posłużyć się przykładem zdjęcia 95:
95i 96 bardzo fajne, z naciskiem na 96 ;)
Myślę tak samo. Więcej trójzęba(?), coś jak tu
Coś w ten deseń helmuth :)
Cześć Nataszach'o,
91. Ciekawe, 'złotość', linia gięta i te nity/ćwieki - naprawdę ciekawy i nietuzinkowy detal. Chyba zabrakło rozpiętości tonalnej - bo przepał duży.
92. Też ciekawe ;) Ładnie wypatrzyłaś, a ciekawi mnie, jak by wyszło z filtrem polaryzacyjnym...
93. Jeśli nie mylę miejsc, to na katedrze z boku jest fajna krata wejściowa z przedstawionymi zawodami - tam możesz poszaleć, czasem ustawienie aparatu zmienia sens przedstawionych tam rzeźb ;) Jeśli zaś mam się odnieść to tego fragmentu drzwi - to taki jest pospolity niestety - było np. zajrzeć kardynałowi (?) do czapki...
94. nie przypadło mi do gustu.
95. jest temat, a w szerszym kontekście? (Helmuth, to co robisz ze zdjęciami jest pozytywnie przerażające :D )
96. Dobra fota, zaś Helmuth załączonym przykładem pokazał jedną z możliwości ulepszenia. Dodatkowo dodam, że ujęcie z dołu/góry - wraz z perspektywą większego kawałka maski mógłby być również ciekawe.
Nataszo Karolino, widzę, że temat 'detal praski' Ci się spodobał :) i coraz lepiej się w nim czujesz. Fajnie :) - raz jeszcze zachęcam do zmiany perspektywy patrzenia. Jeśli zauważysz coś ciekawego - to zrezygnuj z oczywistego kadru, i podskocz, usiądź, 'gibnij się' w prawo/lewo, podrzuć aparat, odejdź daleko i zoomuj, podejdź blisko i uwiecznij szeroko...
uff. Powodzenia ;)
96, czyli Maserati rządzi (poza małymi niedociągnieciami jest IMHO OK).
Dziękuję za wpisy :)
@Forever_k3w:
94. Razi mnie ten przepał - ŚNIEG LEŻAŁ, DLATEGO MYŚLĘ TAK TO WYSZŁO :). 95. Ciekawe stare okno ale krzywe - DLATEGO PYTAŁAM, DO KTÓREJ KRAWĘDZI PROSTOWAĆ. JAK ROBIE DO PRAWEJ, ZEWNETRZNEJ, PIONOWEJ TO MI DÓŁ UCIEKA I NA ODWRÓT. NIESTETY OKNO ZNAJDOWAŁO SIĘ NA WPROST SCHODÓW I DO TEGO DOŚĆ WYSOKO. MUSIAŁAM STANĄĆ NA NAJWYŻSZYM STOPINU I WSPIAC SIE NA PALUSZKI (A MAM 176 CM WZROSTU :P ), ŻEBY JE "UCHWYCIĆ", DLATEGO POD KĄTEM WYSZLO :) 96. Fajny "grill" Msz można by było obciąć z dołu trochu i odrobinkę z góry(moimi oczyma ) - POBAWIĘ SIĘ JESZCZE :)
@helmuth - wiesz, tak sobie patrzę na Twoją propozycję teraz, i mimo że na początku chciałam zdjęcie zrobić na wprost...to teraz myślę że jak jest trochę pod katem to ma to swój urok. Dziękuję za wyprostowanie oraz link :) A "zboczenia" nie ma się co wstydzić. Bardzo dobrze że je masz :)
I pytanko- prostowales do srodkowej pionowej krawedzi dzielacej oba skrzydla okna? Genialne:)
@vitoos, Sawa, daghda - dzięki wielkie za wpisy. Cieszę się, że niektóre zdjęcia wpadły Wam w oko :)
Pozdrawiam
A mnie sie podoba okienko ( zakladam, ze nastepnym razem bedzie proste :wink:) Generalnie udane poszukiwania Nataszach .
Powtórzę to, co już pisałem
Nie napisałem, że jak już mam ten element, to obracam zdjęcie tak, aby był on w pionie :).
W tym kadrze, masz rację, idealnie nadaje się środkowa poprzeczka dzieląca okno.
Boki okna można również prostować do pionu (prostowanie perspektywy) ale to już zależy od autora, obiektu itp.
Droga Lolita - to tylko 2 cm roznicy, mysle ze akurat w TYM wypadku to zadna roznica :P
Nataszach i Lolito, to jesteście wysokie Kobietki :)
Taki wzrost nie zawsze bywa pomocny przy poszukiwaniu ciekawych kadrów , ale zazwyczaj pomaga ;)
Nataszach , Twoja "wizja" Pragi jest bardzo ciekawa :) Chętnie zaglądam do Twojego wątku , pozdrawiam.
Okienka śliczne. :)
Ja bym musiała drabinę tachać. ;)
Witam,
Poniżej zdjęcie ze spaceru po Brnie...nie wiem czemu ale ten budynek wywołuje we mnie gęsią skórkę. Położony na małym wzgórzu, ogrodzony wysokim, betonowym murem... kojarzy mi się ze szpitalem dla umysłowo chorych z jakiegoś horroru...
97 - moje wariatkowo ;)
A poniżej dwa, świeżo przywiezione z Zakopanego, innym Olkiem robione.
Spacerując po lesie, nagle dostrzegam wilka...skradam się, obchodzę go dookoła, od drzewka do drzewka, bezszelestnie, prawie nie oddycham, raz po raz robiąc zdjęcie...gdy nagle przy ostatnim drzewie, w odległości około 50 metrów od fotografowanego obiektu...zauważam jego właściciela:P
98 - "Wilk"
99 - "...Góry moje, wierchy moje otwórzcie swe ramiona..."