Fajne to pierwsze zdjęcie z flamingiem - kolorki, oszczędność kadru...
I ta dziura w niebie - klimacik.
I ta przedostatnia wrzutka z winietą - ładne pejaże - oszczędne i nieprzegadane.
Wersja do druku
Fajne to pierwsze zdjęcie z flamingiem - kolorki, oszczędność kadru...
I ta dziura w niebie - klimacik.
I ta przedostatnia wrzutka z winietą - ładne pejaże - oszczędne i nieprzegadane.
Dzięki Bufetowa.
Kolejny "pstryknięty" widoczek z Grange-Over-Sands. Wahałem się pomiędzy wersją uciętą od dołu jakieś 4-5cm ....
89.
Załącznik 24009
Pierwszy plan za bardzo rozmyty.
Dzięki Grizz za opinie.
Faktycznie za bardzo rozmyłem
Z Grange Over Sands
90.
Załącznik 24067
I jedno ze staroci w innej wersji
91
Załącznik 24068
iszi, tak patrzę na to zdjęcie 89. i mnie się podoba ciachnięte w połowie, bez tego rozmytego dołu robi się z tego taka fajna panoramka
Coś takiego..... sam nie wiem:
Komentarzy.....
92.
Załącznik 24071
Podoba mi się 91 ma taki groźny klimat
Podoba mi się ten kolorowy bałagan na 92, tylko czemu tak ponuro? :-P
Jest kolorowo- powinno być weselej :grin:
Dzięki Helmuth- jaśniejsza wersja...
Witam właśnie wróciłem z moją drugą połówką z wyprawy do Great Langdale, jednego z największych pasm górskich w Anglii. Wyprawa była niesamowita - była to nasza pierwsza wspinaczka na jeden ze szczytów. Tutaj popularny sport zwany -climibing-.
Na początek wstawiam zdjęcia zrobione z malowniczej miejscowości Windermere - jeziora pod tą samą nazwą, które znajduje się około 20km do Great Langdale.
Zdjęcia z "czasem"
93
Załącznik 24132
94
Załącznik 24141
95
Załącznik 24138
Zdjęcia z "ręki"
96
Załącznik 24135
97
Załącznik 24136
98
Załącznik 24137
Kolory nie były nasycane. Pierwszy raz z formatu RAW. Praktycznie tylko kadrowane, lekko rozjaśnione i kontrastowane.
Zapraszam do oceniania:)
Podoba mi się klimat na ostatnich fotkach, ale wydaje mi się że większość zdjęć ma krzywy horyzont.
Bardzo mi odpowiada kolorystyka na ostatnich zdjęciach. W porównaniu z poprzednimi, gdzie często zauważano ten notoryczny brak światła, tu widzę różnicę - pomimo "groźnych" chmur dla mnie jest malowniczo.
Prawdę mówiąc brakuje mi tu tylko ujęcia mostku z mewami z niższej pozycji - może masz takie?
93 i 94, wydaje mi się, że 95 też (choć tu to może tylko złudzenie) i jeszcze 97 (tu krzywiznę widać też na deskach molo na dole kadru).
Podoba mi się97:) a może bw? :)
Horyzont jest krzywy, a raczej o to Tobie nie chodziło no i notorycznie zbyt ciemne zdjęcia jak dla mnie. I nie chodzi mi tu o ustawienia monitora, tylko o to, że zazwyczaj skupiasz się na tle i pierwszy plan wychodzi zbyt ciemny i mdły. Filtr połówkowy by pomógł lub praca z programem graficznym.
Zgadzam się, że są krzywe, jednak nie sugerowałbym się horyzontem. W wielu wypadkach, linia brzegowa (nie mylić z horyzontem :wink:) nie przebiega na zdjęciu poziomo. Horyzont jest pewnym puntem odniesienia na zdjęciach gdzie jest wyraźny styk wody z niebem. w wielu przypadkach (także u Ciebie) lepiej poszukać pionu :). Wydaje się, że go nie ma? Jest! Pewniejszy niż linia brzegowa :grin:
Np 94- woda spokojna, fali nie ma. Na środku zdjęcia toi żaglówka, pusta, bez żagli. W wodzie odbija się maszt, widać całkiem nieźle odbicie jego topu. Linia łącząca rzeczywisty top masztu z jego odbiciem to pion :grin:. Dla pewności można porównać inne maszty. Według tego sposobu, 94 jest przechylone w prawo o 1 stopień :-P
Dziękuję Agulka i Helmuth - poprawiłem zgodnie z radą Helmutha -może teraz jest dobrze- jeżeli nie muszę zainwestować w okulary.
Ranya mam też takie ujęcia. Jak będę miał więcej czasu to wstawie, dzisiaj jeszcze postaram się wstawić z dalszej częsści wypadu. Dzięki , że zglądasz do wątku.
Forever_ksw - pomyślę...:). Może coś z tego wyjdzie.
Wojciech_gd- oczywiście, że nie chodziło mi o krzywy horyzont, zawsze staram się poprawić- jak widać czasami nie wychodzi, a już mam uczulenie na krzywe horyzonty bo zdarza mi się to notorycznie. Co do ciemności zdjęć były robione około godziny 19, chodziło mi przede wszystkim aby oddać "kolorowość" jeziora i nieba- resztki słońca malowały tą scenę przez jakieś 15- 20 min później było szaro. Co do filtra połówkowego raczej w tej scenie nie miał by większego zastosowania. Co do tego, że skupiam się na tle- no chyba o tło chodzi;)
Oczywiście mogłem inaczej obrobić może by sie spodobało bardziej, jak znajdę więcej czasu posaram sie doświetlić któreś z serii......
Dalsza część. Pogoda jak zwykle była tragiczna mgła , deszcz, pochmurnie....
99.
Załącznik 24161
100.
Załącznik 24162
101
Załącznik 24163
102
Załącznik 24164
103
Załącznik 24165
102 najlepsze według mnie .. ale ja sie nie znam ;)
Uważam taj samo. 102. Pięknie nasycone zielenie.
A można zmienić zdanie? Bo 101 w wersji Helmutha teraz mi się widzi najbardziej ;)
Tylko jeszcze muszę pomyśleć nad jego słowami, bo nie do końca zrozumiałam: "Pozwoli to na niedoświetlenie dołu (przez co będzie jaśniejszy, nie taki ponury)"
Fajna ta podróż z Tobą. Nie będę może się odnosić już do poszczególnych zdjęć, bo sporo ich, ale generalnie bardzo przyjemnie się ogląda. :)
Ja również "nie nadanżam" ;) Ostatnie pejzaże bardzo udane, z naciskiem na dwa pierwsze z podróży (93. i 94.). Bardzo też podoba mi się martwa natura.
Ładnie tu u Ciebie. Kilka zdjęć zapamietałem na stałe i przeglądając watek nie nudziłem się.
W tym przypadku zastosowany jak najbardziej. Dobra obróbka, chmury wyszły rewelacyjnie.
ps. ostatni raz wstawiam fotki na "szybko" --- też miałem obrobić (ale czaasuuu tak małoooo)- ostatnia seria którą wstawiłem jest najsłabsza z tego wypadu w/g mnie..... mam ogromną ilość zdjęć , panoramy i jeszcze tyle malowniczych miejsc do pokazania z ostatnich dni....
Agulka pogoda zdjęć nie robi, ale przy warunkach gdy całe niebo jest zachmurzone przez co obiekty stałe np góry , drzewa etc są niedoświetlone i przy zachmurzonym jasnym niebie zdjęcie nie wyjdzie idealnie albo niedoświetle obiektów albo prześwietle niebo, poźniej się męczę z obróbką żeby to jakoś wyglądało (przez to wygląda że "nie jest tragiczna"), oczywiście mógłbym zrobić hdra z paru zdjęć ale jakoś mi się nie widziało zabierać statyw na wspinaczkę zresztą takie efekty się odwidziały jakiś czas temu. Jeżeli do tego dojdzie mgła i deszcz to WARUNKI pogodowe są odpowiedzialne za zdjęcia (najwyżej że nie potrafię ustawić aparatu). Druga sprawa nie chce "przeginać" z obróbką.....
Dziękuję za wszystkim za komentarze
zdjecie 99 ma klimat i duzy potencjal. Zaluje ze malo nieba jest, co zabiera mi poczucie przestrzeni, troche sie dusze, ale i tak jestem na tak ;-)
Kolejna część. Tym razem moje pierwsze panoramy. Wstawiam w kolejności chronologicznej pierwsze z okolic skąd wyruszaliśmy na wspinaczkę kolejne ze szczytu. Wszystkie robione "z ręki" jedne lepsze drugie gorsze- ocenę zostawiam Wam. Jak widać na zdjęciach pogoda zmieniła się w ciągu kilkunastu minut ze słonecznej na pochmurną - deszczową - mgławą. Niesamowite wrażenia pozostawiła obserwacja godzinnej wędrówki mgły i deszczu oddalonego około 10 km do miejsca gdzie byliśmy. Przez ten czas obserwowaliśmy te warunki pogodowe w słońcu aby po krótkim czasie się w nich znaleźć. Dosłownie mgła zaatakowała nas.
104
Załącznik 24173
105
Załącznik 24174
106
Załącznik 24175
107
Załącznik 24179
Mi też to się podoba mam wersję z niebem (napewno wstawię). Ogólnie to schrzaniłem kadr.... ale nie można było się tam zatrzymywać (mandaty angielskie są cholernie drogie) i miałem może minutkę aby zrobić fotkę bo samochody za mną- i tak się udało że nikogo nie było przed...
Co do zdjęcia 101 może tak:
Załącznik 24180
olejne fajne krajobrazy :) Podoba mi się kadr na panoramie :)
104, 106 i 107 bardzo fajne .. no i ten baran z prawej na 107 :)
Podobnie.... u mnie jest kaszka spowodowana zabawą Cień/podświetlenie- jakim sposobem Ty uzyskałeś takie niebo?? Ja jeszcze znam różdzkę aby zaznaczyć obszar nieba a później poziomy , krzywe etc. jednak wychodzi nienaturalnie linia łącząca niebi i pasmo górskie
Dzisiaj oglądam i ogólnie to kiepsko wyszły mi te panoramy. Znacie jakiś program , który by łączył zdjęcia z plików RAW?.... obecnie używam MG Photovista, który skleją wylącznie z jpg. Jest uciążliwe przerabiać osobno załóżmy 13 zdjęć do panoramy i zapamiętać ustawienia. Przerobiłem wszystkie już na pliku wyjściowym i myślę że to był błąd....