A co to za konkurencja na płytkie GO :lol: Jeżeli chodzi o ISO to Olympus FE-250 ma ISO 10 000 więc chyba wygrywa :twisted:
Wersja do druku
dla początkujących to są kompakty bez wymiennej optyki z 10+ MP na matrycy 1/2,5 lub niewiele większej. później rodzą sie dylematy Sigma DP-1 czy Ricoh GRD-2 ;-)
jeśli ktoś się już zdecydował na któryś z powyższych, właśnie dowiedział się, że może poczekać chwilkę i sprawić sobie Panasonica LX-3, a może nawet coś w systemie m4/3...
A może chodzi o to co by wspomóc Panasa, bo jak narazie jego oferta lustrzankowa jest skromna.
Olek robi im szkła, bo Leica droga, a za to dostaje matryce i elektronikę.
Korpusy też mogą być bliźniakami, tak jak L1 i Digilux :roll:
Najczęściej powtarzającymi się słowami w całym wątku są "może". "chyba" itd.
Bo takie zapowiadanie systemu bez zaprezentowania od razu konkretnego modelu skutkuje właśnie "moze", "chyba" oraz różnymi spekulacjami o nadspodziewanym (możliwym) sukcesie albo co gorzej, o rychłej śmierci "normalnego" 4/3 (te spekulacje dodatkowo dokarmiane są coraz tańszym FF).
Daj Olek/Panas zaraz jakiś gotowy model to zobaczymy co to micro warte.
Jak się będzie taki model rodził tak długo jak E3 to nic z tego micro nie będzie...
Podejrzewam, że amatorskie cyfrowe kamery Pansa też są na wymarciu :wink:Cytat:
Aspect ratio policy of Micro Four Thirds System
Covering the 16:9 aspect ratio to facilitate movie capability in the future
The aspect ratio (diagonal length of the effective pixel area) refers to the ratio between the horizontal size and vertical size of the rectangle inside the image circle for use in recording and processing signals. The Micro Four Thirds System is designed to be compatible with the aspect ratios specified for the Four Thirds System, including 4:3, 3:2 and 16:9.
m 4/3 będzie wyłączenie dla Olympusa i Panasonica :
http://www.bjp-online.com/public/sho...ml?page=808222
w wiadomościach o 16 na rymyfy ;) opowiadali o nowym systemie Oly-Panas. Mówili jak my - o jakby malej lustrzance bez lustra - i czymś w rodzaju duzego postepu w dziedzinie fotografii.;)
Czytając o tej nowości Oly/Panas myślę o tym.
Chyba będzie trochę tańszy, co? :lol:
Wracając do tematu wątku:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28876963
Wykres pod tym odnośnikiem ponoć przedstawia:
X - wielkość i waga
Y - funkcjonalność i niezawodność
Wynika z tego, że zamierzają robić także coś w stylu e-3 (pewnie szczelne i dobrze wyposażone w opcje), ale niewielkie i lekkie.
Z tłumaczenia, które ktoś zamieścił dalej: "M 4/3 focuses on small system, small wide angle lens and liveview; 4/3 focuses on small body and small tele lens"
dobre, dobre to! do tej pory używam C-5060 i bardzo sobie chwalę ten aparacik. gdyby powstało coś tej wielkości ale z lepszym wizjerem (w słoneczny dzień, jak wiadomo, na LCD kadrować się nie da), możliwością wymiany optyki i dalmierzem to biorę bez zastanowienia.
btw: trochę mnie śmieszą te zachwyty, że toto malutkie będzie i może robić filmy. bo jeszcze niedawno obie te rzeczy to był największy obciach w oczach profesjonalistów, czy też "profesjonalistów". ;-)
liveview to też był obciach, a teraz prawie każdy by chciał mieć, by zrobić zdjęcie znad głowy, albo w innych sytuacjach.
Opcją filmowania bym nie pogardził, choć używałem może 2x na rok w kompakcie.
A dla mnie opcja filmu to żaden obciach, tylko świetna sprawa. Bardzo żałuję, że nie mam tego w swoim 420. My za swoją dziewczyną robimy dużo krótkich filmików jej kompaktem Panasonica. Jak takie coś się pojawi, co łączy świetne zdjęcia i film z małymi rozmiarami i wymienną optyką, to biorę od razu:) Jak bez filmu, to mi wystarczy 420 i nie biorę nic ;)
Jakby nowe cacko miało w pełni funkcjonalną kamerę HD to byłoby to kapitalnie. Od kilku lat kupuję kamerę, jakoś nie mogę się zdecydować - moje dylematy by się rozwiązały same. Poza tym księgowi na ów produkt mogliby zaśpiewać całkiem wysoką cenę.
Kamera w aparacie to jak aparat w telefonie.
Niby jest i działa ale w powazniejszych zastosowaniach co z tego za pożytek?
Ja też poproszę bez kamery.
Wydaje mi się, że Olasonics będzie chciał urwać kilku użytkowników lustrzanek, także innych systemów (dla nich będzie wymienna optyka), i kilku kompakciarzy (kamera). Mnie uspokoi nowy roadmap szkieł na Photokinie, z jasnymi stałkami.
Wszystko zależy od tego jaka kamera ma być w takim mikrusie.
Ludzie kupę kasy wydają na wtyczki zmiękczające tło w filmach, by wyglądało plastycznie. Wielkość sensora 4/3 powala 99% kamer cyfrowych na rynku. Nie postuluję "byle jakiej kamery" w korpusie aparatu, tylko najbardziej wypasionej kamery, jaką da się kupić za ludzkie pieniądze. I w takiej hybrydzie da się te dwie funkcje (foto/video) na przyzwoitym poziomie połączyć.
Pozdrawiam
Telefon służy do gadania, aparat do focenia, kamera do filmowania.
Wolałbym, aby to był solidny metalowy aparat z wymienną optyką.
Jak wiecie, jeżeli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Co ma niby być na tym zdjeciu? Jakie ogniskowe/jasnośc?
Brawo C+. Jak widać szkiełka do mikro nie będą mikro. Jeżeli to ma być matryca taka jak w dorosłym Olku to jasnym jest, że przy danej ogniskowej i jasności swoje gabaryty mieć muszą.
Liczę na to, że pojawią sie dla niego szerkie. Tu może być zysk.
Mogę się mylić, ale tak mnie się zdaje.