-
Odp: Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)
Można taniej. Banc sam sobie przerobił :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Drogo trochę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Można taniej. Banc sam sobie przerobił :)
Na razie jestem na etapie zastanawiania się nad filtrami ND.
Może na IR też przyjdzie pora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Drogo trochę.
Tylko aparat jest nadal w pełni funkcjonalny,co nie zawsze jest zaletą aparatów po domowej przebudowie....
-
Dzięki za odzew , fakt tanio nie jest kwota mniej więcej równa jak nie wyższa niż cena rynkowa mojego korpusu który chce przeznaczyć pod przeróbkę , ale chyba z moją umiejętnością psucia ( pamiętam jak chciałem samemu sobie oczyścić wizjer i matówkę w E510 uuu dobrze że miał już LV :) ) sam nie zaryzykuje obcowania z wnętrzem aparatu . A czy ktoś korzystał może już z usług owego IR Studia ?
-
Ja przerabiałem ep1 na wersję blue i epl3 na wersję red. Jest super. Apz przerabiał. Saboor przerabiał wszyscy zadowoleni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Ja przerabiałem ep1 na wersję blue i epl3 na wersję red. Jest super. Apz przerabiał. Saboor przerabiał wszyscy zadowoleni.
Ja też, mam E-PM1 od p. Daniela i jest OK. Ale mam również "samodziałową" E-520 z filtrem Schott RG-715, gdzieś w tym wątku chyba pisałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Mam też E-PM2, które pójdzie do przeróbki, na ten własnie adres. Polecam rzemieśnika i jego filtry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Możesz mi przybliżyć która wersja zwiedzała Urugwaj? Fajnie odseparowała kilka budynków z otoczenia-podobał mi się efekt.
-
a jeżeli chciałbym oddać obiektyw do wykalibrowania ostrości to bedzie po przeróbce ostry po podpięciu do innych aparatów? może to głupie pytanie ale wole mieć pewność :)
-
Więc nie ma co szukać , trzeba korzystać z tego co już sprawdzone ;) zatem moja EPM-jedynka w niedługim czasie powędruje do Wrocławia , tylko teraz która wersja hmm , pewnie BLUE .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotreek27
Więc nie ma co szukać , trzeba korzystać z tego co już sprawdzone ;) zatem moja EPM-jedynka w niedługim czasie powędruje do Wrocławia , tylko teraz która wersja hmm , pewnie BLUE .
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grisza34
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)
To nie do końca prawda. Te filtry w różnych miejscach odcinają resztki promieniowania widzialnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grisza34
a jeżeli chciałbym oddać obiektyw do wykalibrowania ostrości to bedzie po przeróbce ostry po podpięciu do innych aparatów? może to głupie pytanie ale wole mieć pewność :)
To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To nie do końca prawda. Te filtry w różnych miejscach odcinają resztki promieniowania widzialnego.
właśnie teraz to ogarnąłem.pozdr
---------- Post dodany o 08:29 ---------- Poprzedni post był o 08:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.
aparat to e-450.obiektyw 14-42 ale chyba odpuszcze kalibracje. pozdr
-
Kolejne pytanie dotyczy ostrzenia. Af po przerobce dobrze ostrzy bo z filtrem IR 720 nm muszę duuuzo doostrzac żeby być zadowolonym z efektu? Czy manual pozostaje?
-
Wersja blue
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Możesz mi przybliżyć która wersja zwiedzała Urugwaj? Fajnie odseparowała kilka budynków z otoczenia-podobał mi się efekt.
---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Nie do końca. Wersja red po mikserze kanłów jest subtelniejsza. Trudno opisać, trzeba zobaczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
grisza34
---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 18:01 ----------
Można też zamówić wersję blue, założyć zwykły filtr czerwony na obiektyw i potem mieszać kanały. Ale też to nie wyjdzie tak jak wersja red. Ja lubię obie wersje :-)
-
Klikacz - bawilem się zdjęciem Blue filter i miksowalem kanały rzeczywiście jest tak jak piszesz ale dodalem kontrastu i było lux! Ale biel wtedy mi straciła na wartości :-S
-
1 załącznik(ów)
Witajcie. Postanowiłam wrzucić kilka moich rawów, żebyście mogli sobie "pomajstrować" przy nich.
Pierwsze dwa - EP1 przerobiony na wersję blue
-
1 załącznik(ów)
Drugi Epl3 przerobiony na wersję red
-
1 załącznik(ów)
Trzeci EP1 w wersji blue z nakręconym na obiektyw filtrem czerwonym
Załącznik 123520
-
Zasiałem ziarno IR u klikaczki-IRmaniaczki, apz'ta-IRlandszafciarza i Jacka-IRczłeka moja wina:mrgreen:
a sam mam e510 wersja niebieska.
Daniela polecam gorrąco.
---
edit:
Lubię się chwalić.:-P
-
Zasługujesz na pochwały - to się chwal!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Zasiałem ziarno IR u klikaczki-IRmaniaczki, apz'ta-IRlandszafciarza i Jacka-IRczłeka moja wina:mrgreen:
a sam mam e510 wersja niebieska.
Daniela polecam gorrąco.
---
edit:
Lubię się chwalić.:-P
Najważniejsza jest odpowiednia gleba, dobrze przygotowana i obecność w tym najlepszym czasie Wielkiego Siewcy!
Możesz to sobie dopisać do stopki, zrzekam się wszelkich praw autorskich do powyższego utworu na Twoją rzecz.
-
2 załącznik(ów)
Pobawiłem się jednym .orf
przed Załącznik 123531 poZałącznik 123532
-
Ojej, bardzo mi się podoba!
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Pobawiłem się jednym .orf
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...Lubię się chwalić.:-P
Oj, tak, tak! :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Oj, tak, tak! :wink:
Bo często dumny z siebie jestem i na ogół się ze sobą dogaduję. :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Było pytanie na pw. odnośnie obróbki. Wiec program Lightroom 4. Użyty był gotowy preset o nazwie: Tonal Contrast (Strong) i w niektórych suwakach zmodyfikowałem ustawienia. Balans bieli ręczny, próbnikiem na trawę aby była biała. Użyty preset (później zauważyłem) dodaje także filtr gradacyjny. Znajduje się równolegle do prawej krawędzi zdjęcia i jest poza zdjęciem (nastawa: Clarity 100) Można ten parametr nieco zmniejszyć.
Ustawienia w LR Załącznik 123555
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Bo często dumny z siebie jestem i na ogół się ze sobą dogaduję. :mrgreen:
Trzeba Ci przyznać jakiś medal DUMA-CZA i stanowisko forumowego DO-GADYWACZA hihi ;) :)
-
Andtor2 wielkie dzięki za podpowiedź ;-)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Andtor2 wielkie dzięki za podpowiedź ;-)
Nie ma za co. W Photoshop Elements tylko takie cuś udało mi się wymodzic:Załącznik 123579
PS.
Pozwolilem sobie w swoim wątku (Kolory w Lightroom4) zamieścić jako przyklad Twój .orf z E-PL3. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.
-
No to już nie to samo. A zmierzysz się z obróbką rawa z wersji red, że tak beszczelnie spytam?
Pozdrawiam mocno na łonie forum :-)
Kasia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
No to już nie to samo. A zmierzysz się z obróbką rawa z wersji red, że tak beszczelnie spytam?
Pozdrawiam mocno na łonie forum :-)
Kasia
Właśnie wersja red jest z E-PL3 i możesz zobaczyć (post#17) jak to u mnie w LR wygląda:), a ten program mam powiedzmy najlepiej opanowany. OV3 za wiele nie ma możliwości, a pozostałe (np. C1, RT) znam mniej.
-
1 załącznik(ów)
Mnie w Photoshop Elements 9 wyszło takie coś:
Załącznik 123646
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
i bardzo ładnie, lepiej niż moja z PSE, a może nawet od tej z LR:)
Mając PS Elements dalbym sobie spokój z Gimpem.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Mnie w Photoshop Elements 9 wyszło takie coś:
A mię tak:
Załącznik 123647
Gusta i guściki... :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Trzeba Ci przyznać jakiś medal DUMA-CZA i stanowisko forumowego DO-GADYWACZA hihi ;) :)
Poszedł bym o krok dalej: DUMA-CZA-CZA-CZa! :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A mię tak:
Gusta i guściki... :-D
Piękne :)
Ciekawe co z tego wyjdzie z E-M10.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Piękne :)
Ciekawe co z tego wyjdzie z E-M10.
Jak to co? Też piękne :-D