...szyję też wygładzałem, ale wynika z tego co piszesz, że jednak za słabo. Będzie poprawka.
Dziękuję.
Wersja do druku
128
kolejna (czwarta?) próba wygładzania + trochę obróbki w gimpie
Trochę za jasne, chyba, że tylko tak wygląda na moim monitorze.
Jasność zdjęcia zamierzona.
Wyjątek stanowi dłoń, którą chciałem, ale nie umiałem "wygasić".
Obróbka to efekt zabawy w gimpie. Dwie warstwy oryginał(ze zmniejszonym nasyceniem) i sepia połączone ze sobą/EDIT-nasycenie zdejmowałem już chyba po połączeniu warstw/. Ponieważ uzyskany efekt mi się podoba wystawiłem pod Waszą ocenę.
W kwestii tej jasności mam pytanie czy u Ciebie widać jasność czy może jednak przepalenia, i może to ja mam monitor źle ustawiony?
Będę wdzięczny za odpowiedź. I za kolejne opinie również. :)
Przyznam się, że ten przepał na dłoni to moja wina. Brak mi jeszcze wiedzy odnośnie obrabiania zdjęć. Mój taki, a nie inny wniosek wynika z faktu, że na oryginale nie ma przepału. Będę jeszcze raz próbował od początku zrobić taki efekt już bez przepału na dłoni, może się uda.
Oryginału nie moge pokazać, bo nie mam zgody na publikację zdjęć bez wygładzania.
Jak mi się uda prawidłowo obrobić fotkę to się oczywiście pochwalę.
Dziękuję za tą miłą ocenę.
Oj, dopiero odpaliłem kompa, ale widzę, że Koledzy już odpowiedzieli. U mnie właśnie też jest przepał widoczny.
kolorowy świat:
129.
foto 128 jest baardzo udane, tonacja+poranna kawa no i oczywiście modelka stworzyły bardzo przyjemny klimat - taki troszkę lata 80 (tonacja) jak dla mnie. Osobiście uwielbiam takie. Jeszcze raz - super foto!
Czy kiepska? Kwestia gustu. Ja bym wolała jakąś delikatniejszą, jeśli jużma być :wink: Ale zdjęcie super.
Mogą być gorsze ;)
Tytułem wstępu:
131
132
133
134
135
i na koniec pytanie: czy moje oko dobrze widzi kadry?
PS. Jak TO "chodzi"!!!
131 mi podpasiło.
O tuningu lepiej! Znacznie ciekawiej współgra z zastosowaną GO.
hm... no cos jest w tych zdjeciach. chociaz sam nie wiem co i nie wiem ktore najbardziej mi sie podoba, ale ogolnie pozytywne:) obydwie wersje zdjec. a masz zdjecia tego autka z zewnatrz?:) poprosilbym:)
Zdjęć z zewnątrz nie robiłem, bo autko było brudne jak... i właściwie to nie byłem przygotowany, tylko na chwilę w koszuli wyleciałęm z 50mm. Wiosną na letniej feldze (20) oponie z niskim profilem no i umyte ... może się zmuszę. Z zewnątrz ten CL mi nie pasi za bardzo. Oczywiście pod warunkiem, że się właścicielowi nie znudzi do tego czasu.
w zdjęciach z merca jest monotonnie strasznie. Z tego samego kąta/miejsca wszystkie ujęcia;]
Ostatnie zarówno pierwowzór jak i kolorowe impresje nie przekonują. Brak gry światła na kwiatach i łodygach a to pozbawia je należnej im subtelności. Do tego sterylne białe tło raczej oziębiające w wymowie nie jest dobrym pomysłem. Myślę, ze jakbyś wykonał tę fotografię ustawiając kwiaty przy oknie i wykorzystując takie oświetlenie efekt byłby dużo lepszy.
6znaków
Ponawiam ogłoszenie z działu giełda.
Potrzebny zawodowy fotograf ze studio w Warszawie do zdjęć z okazji chrzcin mojej córki.
Termin 24czerwca br. Godziny przedpołudniowe.
Dawno nic nie wrzucałem do swojego wątku, ale jestem na urlopie i...
Proszę o pomoc.
Ponieważ nie mam już czasu i cierpliwości do biurowych i domowych pc-tów i laptopów i pracuję już prawie wyłącznie na ipadzie z retiną potrzebna mi pomoc w kwestii obróbki, a właściwie efektów obróbki moich fotek na ipadzie.
Znajomych się już dawno nie mogę pytać, bo im się wszystko podoba, co wygląda lepiej niż zdjęcie z telefonu.
Czy poniższy przykład obróbki jest przynajmniej prawidłowy?
Drukowałem ostatnio kilkanaście zdjęć i wszystkie okazały się w mojej ocenie za ciemne i mało kontrastowe.
Czy takie podbicia kontrastu i rozjaśnienie na waszych monitorach jest ok?
Zależy mi w tej chwili na ocenie wyłącznie tej kwestii więc nie znęcajcie się nade mną za inne parametry...
Po powrocie do domu sam również niczego nie sprawdzę bo monitory moich komputerów są beznadziejne...
Liczę na waszą pomoc.
Zdjęcia chcę drukować w formacie max ok 15x20cm.
Załącznik 91896
Załącznik 91897
W przedstawionej scenie pogoda jest buro-deszczowa (chwilowo jednak się zlitowało i nie lało). Zero słońca.
Mam nadzieję, że to prawidłowo widać.
Pozdrawiam
Ps. czy może jednak naświetlać matryce epl1 na +(?).
Czy ja to dobrze robię?
przed (na górze) i po (na dole)
Załącznik 115416
Załącznik 115415
tylko dodam, że to był piękny słoneczny dzień :)
zdjęcie z postu #268 po obróbce moim skromnym zdaniem lepsze, ale to z postu #269 lepsze chyba przed...
W obu przypadkach po obróbce gorzej wyglądają. W pierwszym (post #268 ) po obróbce masz w połowie przepalone niebo i miejsca całkowicie czarne bez szczegółów. Z ostrością też nieco przesadziłeś (porównaj linki od masztów). W drugim po "poprawce" jest za jasno i straciłeś też kolory.
poprawiłem portret
czy teraz lepiej?
poprawiałem ilość światła, skórę, miejscowe wyostrzenie po zmniejszeniu.
Poprzednie faktycznie za jasne, ale to zauważyłem po waszych uwagach za które bardzo dziękuję.
Odnośnie zdjęcia z wakacji to już stara historia, ale też się za nie wezmę ponownie.
przed
Załącznik 115428
po
Załącznik 115426
To jest jednocześnie testowanie nowego nabytku: Pixelmator w promocji za 15$ :)
portret
Załącznik 125188
Przyjemnie zdjęcie :)
Tylko to coś żółte z lewej strony odciąga uwagę od dziecka.