Najłatwiej było by zdjąć całkowicie kolor, też się pobawiłem.
Załącznik 230682
Wersja do druku
Najłatwiej było by zdjąć całkowicie kolor, też się pobawiłem.
Załącznik 230682
Pobawiłem się i ja ale nad latarnią nie mogłem zapanować tak jakbym chciał. Obróbka w Lightroomie.
Załącznik 230710
. Dziękuję.
Jednak największym wyzwaniem była ta latarnia i niech świeci ale takim światłem nie rażącym, niech to światło się miękko rozlewa a nie bije w oczy. Pooglądałem wszystkie prace i najbardziej opanował latarnię Cru ponieważ jedynie u niego można było się dopatrzyć kształtu spodu klosza latarni.
Jak gdyby kontynuacja z wątku @Rabbita :)
Nie miałem przy sobie Laova 7,5 czego bardzo żałuję...
Klasyka z Torunia:
Załącznik 237199
Załącznik 237198
Załącznik 237200
a może ktoś, coś ? :)
Załącznik 237201
Stare telefony tak mają, więcej detalu nie wyciągniesz.
Prostowanie tego obrazka, to jak czyszczenie tapicerki w przerdzewiałym wraku bez kół. Da się.
Może Boguś się wypowie o o mu chodziło w tym zdjęciu? Może nie tyle o słit focię tylko o prostowanie?
Jeśli chodzi o rozdzielczość, to tam chyba nawet nie ma jednego megapiksela, jeśli chodziło tylko o prostowanie, to można było napisać, że to 5% kadru, czy inne cuś. W obecnej wersji niechlujne zdjęcie spotkało się z niechlujną reakcją, jest remis ;)
No dobra, to ja pierwszy pokażę moje "prostowanie" @Bodzip wybacz :)Załącznik 237275
Jeśli tobie się nie chciało wrzucić przyzwoitego jotpega, to czemu ma mi się chcieć otwierać rawa??? :shock:
Też mi się wydaje że wieża rozszerza się ku górze.
Tak sobie grzebnąłem
Załącznik 237283
Oj tam, to jakiś Kopernik Toruński - na pomniku pisze: Copericus Toruniensis :mrgreen:
Ale ok, mówisz, masz...
Załącznik 237284
Ciekawe, chciałeś wystrzelić Copernicusa na orbitę. :mrgreen:
Lepiej , ale jeszcze trochę brakuje do ideału. Widać że wyprostowanie w trzech płaszczyznach łatwe nie jest.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@Bodzip żeby nie było ,że tylko pyskuję "pochwalę" się swoim prostowaniem niemożliwego do wyprostowania zdjęcia. Oczywiście na luzie, ale nie na szybko.:) Zniekształcenia faliste obiektywu bardzo utrudniają zadanie.
Załącznik 237286
.
Kopernika wyprostowałeś ale lewa ściana ratusza się przechyliła w lewo.
W sumie dwie uwagi:
1- wieża zbyt prosta, dodatkowo skutkiem sporego rozciągania zginęły szczegóły
2- obcięty spory kawał lewe strony budynku.
Nie jest ale ja ułatwiam sobie zadanie, pamiętając o pionie i poziomie. Najpierw obracam zdjęcie (jeśli potrzeba) tak aby ustawić pion na środku zdjęcia. Poziom powinien być na wysokości oczu obserwatora (obiektywu).
W przypadku budynku łatwo znaleźć pionową linię- jakaś rynna, linia okien, krawędź muru itp. Z poziomem podobnie ale trudniej jest ustalić na jakiej wysokości szukać. Potem już tylko pozostaje ocenić, czy pozostawić zbieżność, czy nie.
Z tym zdjęciem dodatkowy MZ kłopot w tym, że nie widać prawej krawędzi budynku, przez co każde pochylenie lewej krawędzi wydaje się dziwne. Całkowite wyprostowanie lewej krawędzi daje wrażenie rozszerzającej się wieży spotęgowane tym, że rzeczywiście u góry jest szersza niż przy podstawie.
edit
Załącznik 237293
Skoro powymądrzałem się to trzeba coś pokazać :-P
Jak napisałem podszedłem do tego na luzie, zdając sobie sprawę z beznadziejności tego zadania.
Zrobiłem więcej błędów niż napisałeś :),
Gdy robiłem standardowo to właśnie wychodziło to co w Twojej wersji rzuca się w oczy. Wieża na górze jest szersza niż na dole i jej lewa strona ma odwrotny skos.
Aby tego uniknąć bawiłem się w inny sposób, ale też wyszło kiepsko. Przydałby się soft, który umożliwia korekty geometrii od zadanej wysokości kadru, lub tylko na określonej jego części.
Mimo trudności , zabawa przednia :).
Nie wiem czy jest to zajebiste.
Choć prostowania tutaj nie będzie .
Tak sobie pomyślałem czy z tym można coś fajnego zrobić.
Z mojego wątku.
Jak ktoś będzie mieć chwilę wolnego czasu, to może coś zrobić .
Załącznik 237302
Lewa strona wieży tworzy nawis. To mz jest nie do przyjęcia. Czegoś takiego nie widziałem w "naturze".
@Bodzip chcesz to masz...
Załącznik 237311
Tak to sobie wymyśliłem :grin:
Załącznik 237313
Fajnie się "ciągnie" Twoje zdjęcia :)
Ładny poranek :)
Załącznik 237316
Jak patrzę na Twoją wersję, to mam wrażenie że wieża wali się na lewą stronę. I to właśnie dla mnie jest nieakceptowalne.
Dlatego mój koszmarek zrobiłem inaczej. :)
A ja tak:
Załącznik 237340
Gdyby obiektyw "patrzał" na wieżę, musiała by być prosto. Ponieważ patrzy w lewo od wieży (mniej-więcej w środek budynku), jest ona pochylona w lewo i to jest dla mnie akceptowalne.
A ja tak:
Załącznik 237341
Fajne te wasze wersje dziewczyny z kwiatami we włosach.
Rzuca mi się różnica koloru skóry między waszą a moją wersją.
A mam pytanie do @helmuth .
Widzę że u ciebie twarz modelki jest pozbawiona niedoskonałości.
Dużo pracy i czasu ci to zajęło ?