Mózg jak się patrzy ;-)
Wersja do druku
Mózg jak się patrzy ;-)
Znów raczej takie zdjątka, coby uśmiech na twarzy wzbudzić ;)
68/ Everywhere Coca - Cola
69/ Nie ma jak u mamy :)
nie ma jak u mamy - bardzo fajne zdjęcie...
ciekawe ostanie wrzuty
Ja mam chyba bardziej pofałdowany mózg. :wink:
Malpie bardzo fajne.
Ostatnio wrzucam foty od razu do galerii, w dodatku z szuflady, bo porządki na dysku trwają ;)
Ponieważ pod jednym z moich zdjeć wywiązała się dyskusja na temat obróbki - muszę się posiłkować niniejszym watkiem, bo tu mogę wstawić zdjęcie przed i po obróbce dla porównania.
I moje zapytanie do Was: czy ta obróbka naprawdę zabiła klimat?
70/ Marokańczyk
Dla porównania poniżej oryginał zdjęcia - zmniejszony i wyostrzony wyłącznie.
Tak bym je widzial-tak na szybko.Sama ocen roznice-to przerobka tej z galerii.Napisalas,ze zbytnio nie ingerujesz,wolisz surowizne.Jesli tak to juz w aparacie ustaw temperature swiatla tak dokladnie,zebys nie musiala usuwac barwnych nalotow,ustaw tak ostrosc,zebys nie musiala wyostrzac,...Obrobka jest nieunkniona,niezbedna i tego nie unikniesz ani Ty ani ja.
przeróbka Mirka bardziej mi się podoba... ale nie dramatyzowałbym, że Twoje nie ma klimatu...
widuje ich tak wielu na ulicy... nie domysliłbym się, że mogą być z Maroka... uczymy się całe życie
Mirka wiedzę o obróbce bardzo cenię, ale nie podoba mi się ostatni efekt jego obróbki. Przerysowanie cery mężczyzny mi się nie podoba, zrobiło z niego prawie murzyna. Nie lubię przesadniego dramatyzowania fotek w oparciu o programy graficzne. Mnie podobałaby sie średnia wypadkowa pomiędzy oryginałem a wersją Plumkową ostateczną. :)
Jesli wyeliminowanie purpurowego zafarbu z cery objawia sie kolorem pol murzynskim to tylko moge polecic zmiane monitora lub ustawienie prawidlowych barw w posiadanym.
że tak się wtrące... "murzyn" chyba nie jest poprawny politycznie...
moim zdaniem nie zrobiło z niego całkowicie czarnego mieszkańca afryki...
A mi sie najbardziej podoba oryginal :) Mirka obrobka jest lepsza niz Plumki ale wciaz klimat mi troche nie lezy
Hm... Zdjęcie zrobione w świetle zachodzącego słońca - może dlatego nie powinno być "murzyńskoczarne"?
P.S. Coś mi tu nie gra... Otworzyłam raz jeszcze oryginał w Photoshop Elements 6.0 - ten oryginał, który zamieściłam powyżej. I kurczę! Ma inne kolory niż tu, na forum! W windowsowym podglądzie jotpegów również...
Mirku schowaj sobie te złośliwości ....
To jest forum- a jego idea polega na tym , że kazdy ma prawo wyrazić swoją opinię, nie tylko ty...
Tu nie chodzi o zlosliwosci,nie chodzi o to ,ze moja przeprawka jest najlepsza.Chodzi mi o Twoja teze,ze nalot purpury w oswietlonej czesci twarzy to naturalny sklad barwy cery.Dlaczego go nie ma w bocznej czesci?Wiec albo u Ciebie na monitorze go nie widzisz,albo sie mylisz.Bo purpurowe odcienie czesci twarzy maja ludzie z innej polki do ktorej Pana na zdjeciu nie zaliczam.
Ale ty całej twarzy pozbawiłeś tego koloru , stąd nienaturalny brązowy kolor skóry wyszedł. Dla mnie twoja obróbka ociera się o efekt Dragana- a ja go nie lubię.
Mhm. Skalibruję ponownie monitor. I? Nagle we wszystkich programach będę mieć jednakowe ustawienia? Wątpię.
P.S. Mam bardzo kiepski monitor. Ale oglądałam swoje zdjecia zamieszczone w sieci na "fotograficznych" monitorach. I są ok.
Jednym bardziej odpowiadają barwy zimne - jak Mirka, a drugim cieplejsze. To tak jak z odbitkami drzewiej bywało: wiadomo, że na Kodaku były idące w Yellow, a na Fuji - w Cyjan ;) O! Na Agfie w Red... I znam fachowców, którzy uwielbiali właśnie tylko foty na papierze Fuji i takich, co li i jedynie Kodaka uznawali.
Obróbka Mirka jak dla mnie właśnie wyprała cały klimat zdjęcia. Jest zimne i kompletnie nie kojarzy się z goracym Marokiem. Moja praca jest może zbyt nasycona - tak bym to określiła.
TU masz ciekawą techniczną dyskusję - gł. ostatnie 2 strony o kalibracji - dyskutujący weszli w szczegóły , których ja już nie ogarniam, ale jest wiele na temat kalibracji , i sposobu wyświetlania przez programy. Jakby co można ich przecież zapytać. Tak gdzieś od 30-stego postu.
Przecież pisałaś, że Windows i PS wyświetlają tak samo - idzie oto, by to co one wyświetlają było takie same jak to w przeglądarce z netu.
Pozdrawiam AP.
Dziękuję, poczytam jutro :) Problem jeszcze w tym, że moja wersja Marokańczyka z galerii i na niniejszym forum i w PSie wyświetla się identycznie... Może ktoś sie jeszcze wypowie o kolorach :)
Miałam kiedyś taki sam problem i pomógł mi RadioErewan.
Chodziło o zapisywanie fotek w sRGB a nie adobe RGB.
Hm... Muszę to sprawdzić, ale jak na razie to jedyne zdjęcie, na którym wyłapałam różnicę w wyświetlaniu.
No i dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem ;)
P.S. Sprawdziłam. Mam ustawiane zapisywanie w sRGB. Ale i tak musze rozgryźć problem, bo mi spokoju nie da ;) Ale to już nie dziś...
Ucichła dyskusja na temat kolorów, to trzeba może coś "nowego" zapodać? ;)
Trochę fot wrzuciłam do watku o wyjeździe do Czarnobyla i Strefy Zero. Nie będę ich tu zatem powielać, tylko link wstawię do postu, gdzie znajdują się te zdjęcia:
Trochę "nowych" zdjęć ze Strefy Zero
No to skoro się tu już uspokoiło po ostatniej wymianie postów :wink:, chyba czas na nową porcję czegoś dla oczu? No i liczę na Wasze opinie. Czy te zdjecia są troszkę wiecej niż przeciętne?
71/ Berberyjski chłopiec - czy to jest B&W - czy nie bardzo mi wyszło?
72/ Motocyklista
73/ Słynna wieża - czy ta fota się do czegoś nadaje?
Witaj
Najbardziej podoba mi sie ostanie zdjecie wiezy , moze ja mam takie klasyczne spojzenie ale ladnie w kadrze , perspektywie , kolorze.
Pierwsze fota niczego sobie ale przyznasz chyba ze miales za duze slonce , swiatlo , pomimo tego niezle , mimo wszystko lagodne swiatlo fajnie by zmiekczylo fote.
2 fota dynamiczna nie powiem , jakos mi nie podchodzi GO ale pewnie mam jakies zbocznie w tym temacie. oraz za ciasny kadr bylby szerszy bylo by lepiej zwlaszcza ze dynamika tego zdjecia wymaga. :grin:
APROPOS drugiej foty - tak sie jeszcze przygladalem , i perspektywa kadru jednak dobra, nawet w tym ciasnym ujeciu ,ale na pewniaka szkoda ze tyle zamieszania w tle znaczy sie ludzie sie kreca , gdyby nie to bylo by super.
W tym czarno-białym to w ogóle nie mam czarnego :( I nie wiem, jak go uzyskać... Poza światłem oczywiście, które było ostre i dość sporo go - o ile pamiętam godziny południowe, to własnie mierzi mnie dziwne zabarwienie tego zdjęcia.
Motocyklistę "złapałam" w biegu, zobaczywszy go kątem oka, więc tylko lekki obrót głowy i aparatu - nie było czasu na bardziej przemyślane kadrowanie.
No proszę - taka sobie wieża, myślałam, że najbardziej zostanie skrytykowana, a tymczasem zebrała najmniej krytycznych uwag (na razie przynajmniej) ;)
No niby zwykla,ale to http://www.bigmouthstrikesagain.com/archives/266
czytalas? Masz zgode SNTE?Moj znajomy do dzis sie spiera w sadzie,chociaz wie ,ze przegrywa.
A co do braku czarnego to wcale on tam nie musi byc,mozna go uzyskac,ale czy bedzie lepiej to nie jestem taki pewny
Dzięki Mirek54 za uświadomienie co do wieży. Nie miałam pojęcia, że jej wizerunek jest chroniony... Cóż... Czyste wariactwo.
Z tymi 100% czerni w czerni to ja się nie upieram, tylko wydawało mi sie, że ten mały ma jakąś taką poświatę - no ten czarny nieczarny mi się wydaje.
A dziś takie oto zdjęcia:
74/ Chorwaccy dziadkowie
75/ Piorun
Piorun fajny ale jakby popracować, byłby MZ jeszcze fajniejszy.
Może tak? :roll:
Dziadeczkowie sympatyczni. Piorun w wersji Helmuta IMHO lepsiejszy.
Pozdr.
Dzięki za nieliczne głosy ;)
Dziś zapodaję coś takiego:
76/ W oczekiwaniu na...
No czemuż kwadrat... z lewej coś paskudnego było?
bardzo ciekawe zdjęcie z piorunem ;) Dobry materiał do popRAWki ;)
Luuuubię kwadraty... Ale może i masz rację? Może należało ciąć raczej długie poziome? Hm...
Dawid - praktycznie nie robię w RAWach, więc kicha - poprawki nie bedzie ;)
Dzięki chłopaki za odwiedziny.
A co myślicie o tej serii?
1/
2/
3/
4/
5/
Seria jest kapitalna. Świetny klimat.