np. ja miałem małpkę Canona a teraz wiadmo ;)Cytat:
Zamieszczone przez leodan
Wersja do druku
np. ja miałem małpkę Canona a teraz wiadmo ;)Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez absolon
Nic nie wiadomo/nie widać/. :D
hmm... wycięło mi informacje... już wiem jak to się stało - bawiłem się ostatnio i zmieniałem style Olyforum :?Cytat:
hmm .. a ja to jednak trochę inaczej dużo widzę
osoby przechodzące z kompaktów na lustra można w zasadzie podzielić na 2 grupy:
- takich dla których kompakt jest już pewnego rodzaju ograniczeniem i szukają czegoś więcej
- takich co kupują lustro bo stało się "modne" .. poza tym jest większe, lepsze i w ogóle samo robi zdjęcia :)
ta 2 grupa jest praktycznie stracona, zresztą trzeba dużo nerwów żeby takiemu coś wytłumaczyć.. w naszym kraju to dla większości z nich Aparat = Canon ( akurat byłem niedawno świadkiem takiej "rozgarniętej" rozmowy w autobusie przez komórkę ) ew. czasami niektórzy zdają sobie sprawę z istnienia Nikona ale o Olympusie albo innych to już mało kto cokolwiek słyszał ..
natomiast ta 1 raczej się już trochę na rzeczy zna i sporo poszuka zanim się na coś zdecyduje .. i raczej nie będzie patrzył po gazetkach typu Super Express Fotografów..
a marketing Olympusa .. mi tam się ostatnio podoba.. ciężko w tej chwili wejść na jakąś stronę branżową żeby nie było informacji o E-3 i o prezentacjach dla prasy albo coś .. a jak to niektórzy mawiają .."nie ważne jak mówią, ważne żeby mówili"
ps. sam się "przerzuciłem" z kompaktu innej marki ;)
Marketing , marketing , teraz Nikon wciska reporterom D3/na próbę :mrgreen: /.
Faktem jest, ze znakomita wiekszosc kupujacych w zyciu nie slyszeli nazwy Olympus i tu wina lezy po stronie firmy. Ci, ktorzy slyszeli bardzo czesto uznaja go za dziadostwo bo Nikon/Canon to jedyna sluszna marka ;] I tu juz wchodzi do akcji nawet takie pisemko bo mimo wszystko robi Olkowi kolo tylka.
Jesli E-3 zostanie zjechane i wypadnie gorzej niz aktualne nowosci to predko sie "marketingowo" firma nie podniesie.
szpila9 z szacunkiem dla klientow czy ludzi z MM? ;] Wbrew pozorom ci "smieszni" panowie znaja sie na rzeczy(naturalnie nie wszyscy). Mam kilku znajomych, ktorzy fotografuja na zlecenie dla gazet, robia wystawy etc a na codzien pracuja wlasnie w MM. czy sa gorszymi znawcami niz pan z Eosem 350 i kit obiektywem robiacym fotki na slubie "do kotleta" ? (to akurat doswiadczylem i bylem szczerze zdziwiony ;p).
ps. pozostaje czekac na testy e-3 i nastepcow 410 i 510 bo pewnie dawno sa zaprojektowani :P
heh AFIR to przy rozpoznawalności marek Kodak zostawia w daleko nikona... i chyba canona też ;)Cytat:
Zamieszczone przez Lailonn
Ale ja nigdzie nie nazwałem ich śmiesznymi - ani tych z MM ani Klientów. To nie wina ludzi pracujących w MM ani Klientów, że nie znają się na parametrach aparatów!!!Cytat:
To tylko wina pisemek, które chcą kreować się na obiektywne, a takie nie są!
To one robią nam - Klientom - wodę z mózgów.
A wśród sprzedawców napewno są fachowcy - tego też doświadczyłem w MM Warszawa - gość wiedział dużo więcej ode mnie, ale ogólnie w MM to wyjątki.
Wracając do sedna - pisemka robią czarny PR Olympusowi - to fakt.
Olympus powinien z tym walczyć - to też fakt.
W MM zwyczajnie, mają wytyczne co ma zejść i tak doradzają.
Wciskają to co mają w ofercie. Jak E-410 oraz E-510 będą na magazynie też będą je wciskać ;-)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
E-3 zostanie w większości przypadków zjechany, a winę za to ponosi wyłącznie Olympus. Pozycjonują E-3 jako puszkę profesjonalną, a matryca w nim jest bardzo przeciętnej jakości. Fajna puszka dla zaawansowanego amatora pod warunkiem, że nie jakość obrazu jest decydującym kryterium wyboru.Cytat: