Odp: Laptop dobry do obróbki zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
No, rzeczywiście bardzo wygodne dałeś rozwiązanie :twisted:
Gdzie napisałem, że jest wygodne? Nie jest wygodne, trzeba dokonać operacji chirurgicznej na nowym laptopie. Wiele osób ma z tym problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Idąc tym tokiem rozumowania
Mój tor rozumowania biegnie zupełnie gdzie indziej niż podany przez ciebie. Na forum można przeczytać o lokalnych inicjatywach, jaki to problem zgadać się na taką konsultację i ewentualną operację na lapku. Może ona np. posłużyć jako pretekst do makrofotografii.
Mój tor zakłada by złożyć najtaniej najlepszy komp. Najlepszy rozumiany jako wypadkowa środków finansowych, trwałości lub nie obudowy urządzenia, możliwości ingerencji w bebechy laptopa przez użytkownika bez utraty gwarancji oraz jakości zamontowanych w urządzeniu kluczowych podzespołów (dla obróbki zdjęć to chyba "ekran", cache procesora, szybkość i trwałość dysku SSD oraz szybkość ramu).
Na koniec: amator ma czas poczekać aż i3 sobie przeliczy, zawodowiec już nie (zakładając, że i7 czy Xeon mu się nie zagotuje i nie "wrzuci na luz").
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nosz myslalem, ze mnie juz nic nie zadziwi, a tu patrz takie zaskoczenie...
*
Wiesz można być poprawnym politycznie i napisać kup sobie do domu licencję za 400 złotych będziesz lepiej spać, można też kwotę przekierować na 1TB msata SSD, na przykład. Co to znaczy dla pracy z Lajtrumem przekonam się już niedługo.
Jeśli jest to komp prywatny, na którym nie powstają pliki za które ktoś wystawia rachunek to może jednak zapytać się Google co i jak sobie zorganizować. Co innego przedsiębiorca/przedsiębiorstwo. Tu, niestety trzeba kupić to i tamto.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wszystko zalezy od tego do czego, za ile, i jaki gotowiec, wiec tez nie do konca bym sie zgodzil.
Ależ oczywiście masz rację, tylko, że zazwyczaj wraz z dobrymi podzespołami cena rośnie w zastraszającym tempie. Mogłem koleżance polecić najnowsze dziecko MSI, jakiegoś Asusa z ekranem 4K, Delle w okolicy $2000 w USA (przed podatkiem) też są fajne tylko budżet znamy z góry.
HP ProBook? Naprawdę nie chce mi się liczyć w ilu już padła płyta. Pal sześć jak jest na gwarancji, gorzej jak walnie po gwarancji.
* - poczekaj na Windows 10 :mrgreen:
Wiesz jeśli ktoś już decyduje sie na laptoka, na którym ma zamiar w większym czy mniejszym stopniu obrabiać zdjęcia (do czego nie namawiam) to jednym (nie jedynym oczywiście) z najważniejszych kryteriów wyboru chyba jest jakość ekranu, niestety producenci nadal nas nie rozpieszczają. Najczęściej jest tak, że te względnie lepsze matryce, na których cokolwiek widać są montowane do topowych konfiguracji, więc już w komplecie masz całkiem wydajnego i niestety nie taniego lapka.
Oczywiście można też się bawić i kombinować z kupnem i wymianą matrycy, niestety nie zawsze taśma, ilość pinów pasuje.
Probooka nie miałem, elitebooka mam i jakość wykonania i jak na razie działanie bez najmniejszych zastrzeżeń, gwara do połowy 2017r więc na razie śpię spokojnie :wink:
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Oczywiście można też się bawić i kombinować z kupnem i wymianą matrycy
Do tego ja nie namawiam i dlatego proponuję rozwiązanie najtańszy z 1920x1080, najlepiej na IPS nie TN, powymieniać co tylko można bez utraty gwarancji, oddać do oprofilowania ekranu. To wszystko co można wycisnąć z laptopa w sensie obróbki zdjęć.
ja zrobiłem inaczej
kupiłem laptopa z ekranem 17" i wymieniłem matrycę HD+ czyli 1600x900 na znacznie lepszy model o wyższej rozdzielczości FHD 1920x1080 (dopłacając do interesu 300 zł).
Na tej HD+ była tragedia. Kąty widzenia były tak małe, że pionie nie dało się tak ustawić ekranu, aby kolory były jednakowe na dole i na górze monitora.
Na jakimś forum wyczytałam, że polecają coś takiego: http://www.komputronik.pl/product/18..._53238G75.html
Jakie są Wasze opinie?
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Acer to takie: ni pies ni wydra, ja bym nie kupił.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Bardzo dobry wybor.
Zobacz, czy nie dostaniesz do niego jakiejs uzywanej stacji dokujacej i masz sprzet wystarczajacy na pare lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Bardzo dobry wybor.
Zobacz, czy nie dostaniesz do niego jakiejs uzywanej stacji dokujacej i masz sprzet wystarczajacy na pare lat.
Popieram.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Brak dysku SSD. Jest magnetyczny, zakładam, że bardzo wolny. Procesor, ram czy baza Lightrooma będzie hamowane przez najsłabsze ogniwo czyli dysk magnetyczny (HDD), szukaj lapka z dyskiem półprzewodnikowym (SSD).
Plusy: 1920x1080 na 15,6 calach, matowy ekran.
Minusy: procesor starej (trzeciej) generacji, licencja Windows zapewne związana z wolnym dyskiem.
Wnioski sprawdź czy ten model jest dostępny z dyskiem SSD.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Przeczytaj proszę pierwszy (na samej górze) komentarz. To samo co z Acerem czyli wolny dysk!
Poza tym miałem kiedyś Della, miał całkiem spoko ekran, niestety padła mi dodatkowa karta graficzna i laptop poszedł. W linku wyżej też masz taką, moim zdaniem taka karta przy dzisiejszych procesorach (czwartej generacji; z wbudowaną kartą graficzną), do obróbki zdjęć jest zbędna a czsami wręcz szkodliwa (jak się zepsuje).
Wydaje mi się, że ten Dell może być dostępny z dyskiem ssd. Jeśli tak, brałbym Della, ma więcej ramu i jest większy, jest szansa, że proc nie będzie się aż tak gotował.